Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Mesaj de comuniune în rugăciune

La rugăciunea "Angelus" din ziua de duminică, 1 septembrie 2013, Sfântul Părinte papa Francisc s-a declarat profund întristat pentru evenimentele din Siria, chemând lumea la reflecție asupra situației îngrijorătoare ce amenință pacea. Cuvintele sale sunt mișcătoare: "Să nu mai fie niciodată război! Să nu mai fie niciodată război! Pacea este un dar de cea mai înaltă valoare, care trebuie promovat și tutelat. Trăiesc cu deosebită suferință și îngrijorare numeroasele situații de conflict de pe acest pământ al nostru, dar, în aceste zile, inima mea este profund rănită de ceea ce se întâmplă în Siria și neliniștită pentru evoluțiile dramatice care se prospectează. Adresez un apel puternic pentru pace, un apel care se naște din adâncul ființei mele! Câtă suferință, câtă devastare, câtă durere a adus și aduce folosirea armelor în acea țară martirizată, în special în rândul populației civile și lipsite de apărare! Să ne gândim la câți copii nu vor putea vedea lumina viitorului!".

El afirmă că "folosirea violenței nu aduce niciodată pacea. Războiul aduce război, violența aduce violență! Cu toată puterea mea, cer părților în conflict să asculte glasul conștiinței, să nu se închidă în interesele proprii, ci să privească la celălalt ca la un frate și să întreprindă cu curaj și hotărâre calea întâlnirii și a negocierii, depășind contrapoziția oarbă"

Este impresionat apelul său: "Repet cu glas tare: nu cultura ciocnirii, nu cultura conflictului construiește conviețuirea în sânul popoarelor și între popoare, ci cultura întâlnirii, cultura dialogului; acesta este singura cale către pace. Să se înalțe spre cer strigătul păcii, să ajungă la inima tuturor și toți să depună armele și să se lase conduși de dorința de pace".

Îndemnat de o grijă deosebită pentru pacea în această regiune și mai ales în Siria el a proclamat o zi de post și rugăciune, pentru ziua 7 septembrie 2013, ajunul sărbătorii Nașterii Mariei, Regina Păcii, cerându-le credincioșilor să participe la privegherea de rugăciune care va avea loc în seara zilei de sâmbătă, între orele 19.00 la 24.00, în Piața "Sfântul Petru", și a extins invitația la toți creștinii, la credincioșii altor religii și la toți oamenii de bunăvoință de a face la fel.

Ascultând cu respect și atenție acest apel stăruitor al papei Francisc, în ziua de 7 septembrie, cerem tuturor preoților, seminariștilor, persoanelor consacrate și credincioșilor laici din Dieceza de Iași să ia act de această invitație de suflet și să se asocieze la acest program de comuniune în rugăciune. Vom oferi, așadar, cu toții o zi de post și vom face rugăciuni și intenții speciale la sfânta Liturghie, la Liturgia orelor, pentru pace în Siria, pentru pace în Orientul Mijlociu și în lumea întreagă. De asemenea, în fiecare parohie, în timp ce la Roma Sfântul Părinte va celebra privegherea de rugăciune, vor fi organizate momente speciale de adorație euharistica, cu expunerea preasfântului sacrament și cu alte devoțiuni specifice acestei zile speciale de implorare a păcii adevărate, darul lui Dumnezeu pentru noi, oamenii.

Îi mulțumim Sfântului Părinte pentru această invitație la solidarizare și comuniune în rugăciune și strigăm și noi de la Iași: "Doamne Isuse Cristoase, care ai spus apostolilor tăi: Pacea mea o dau vouă, pacea mea v-o las vouă, nu privi la păcatele noastre, ci la credința Bisericii tale și dăruiește Bisericii tale, dăruiește lumii pacea adevărată și trainică și unitate în spirit și gândire".

"Să-i cerem Fecioarei Maria, ne îndeamnă Sfântul Părinte în apelul său, să ne ajute ca la violență, conflict și război să răspundem cu forța dialogului, a reconcilierii și a iubirii. Ea să ne ajute să trecem peste aceste vremuri grele și să ne angajăm să construim, în fiecare zi și în orice loc, o adevărată cultură de întâlnire și de pace. Marie, Regina păcii, roagă-te pentru noi!". Acest lucru să-l facem și noi.

Cu părintească dragoste și cu frățească îmbrățișare,

Iași, 3 septembrie 2013

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat