Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bijghir și Buhoci: Inaugurarea și sfințirea a două lăcașuri importante

Întreaga comunitate din comuna Buhoci a fost duminică, 11 august 2013, în mare sărbătoare. Enoriașii romano-catolici au trăit momente de mare bucurie la inaugurarea și sfințirea a două lăcașuri importante - o biserică mortuară, în satul Bijghir, și un oratoriu, în satul Buhoci. Au participat sute de oameni, iar ceremoniile au fost prezidate de episcopii Diecezei de Iași.

După doi ani de sfântă strădanie zilnică depusă pentru ridicarea unui nou lăcaș de cult, comunitatea catolică din satul Bijghir, comuna Buhoci, la 11 august 2013, pentru a se bucura de sfințirea acestuia - biserica mortuară "Sfântul Ilie", proroc al Vechiului Testament. O construcție ce va avea ca destinație "expunerea decedaților imediat după deces și până la înmormântarea lor", așa cum a explicat emoționat pr. decan Vasile Rediu, parohul bisericii catolice din Bijghir.

Au participat oaspeți de seamă, precum episcopii Diecezei de Iași, Excelența sa Petru Gherghel și episcopul Aurel Percă, împreună cu un numeros sobor de preoți, printre care și pr. Isidor Dâscă, de la Decanatul Bacău, alături de enoriașii din localitate, dar și din satele vecine. "Este un moment deosebit pentru întreaga comunitate, sunt clipe istorice" a declarat încă de la intrare ep. Petru Gherghel.

Satul Bijghir a luat ființă în anul 1830, după ce au venit în zona mai mulți credincioși catolici. Așa s-a dezvoltat și comunitatea catolică, iar în momentul de față ea numără peste 500 de familii având peste 1.800 de credincioși. Prima biserică s-a construit aici în 1850, a doua în 1888, iar a treia în 2008. A patra este cea inaugurată acum, o biserică mortuară, ridicată conform reglementărilor Uniunii Europene, cu dotări moderne și aer condiționat, cu bani strânși prin contribuția credincioșilor, dar și de la diferiți donatori, știuți și necunoscuți.

În jur de ora 11.30 a avut loc sfințirea mărețului edificiu anticipată de ritualul de sfințire a apei. Au participat mii de credincioși. Biserica a fost neîncăpătoare, multă lume urmărind sfânta Liturghie și de afară, de la umbra arborilor din curtea bisericii. După rugăciunea de la intrare, biserica a fost stropită cu isop pe pereții exteriori, dar și interiori. Apoi, pe cei șase stâlpi, episcopii Diecezei de Iași au uns lăcașul cu ulei sfânt, cu care a fost uns și altarul în care au fost introduse și relicvele a trei sfinți - sfântul Anton de Padova, sfânta Maria Margareta Alacoque și cea a fericitului Ieremia.

Momentele emoționante de înaltă preasfinție s-au terminat cu o Liturghie specifică acestor manifestări religioase. În final, patru localnici (Petru Iștoc, Mihai Bordeianu, Viorel Roșu și Neculai Iștoc) au primit distincții de merit și mulțumire din partea pr. Vasile Rediu, pentru ajutorul dat la ridicarea bisericii. Toți cei care au avut fericirea să participe la acest sfânt moment de spiritualitate au plecat spre casele lor încărcați de bucurii și bogate haruri.

Pentru implicarea sa în activitatea bisericii și ajutorarea comunității locale, pr. decan Vasile Rediu a primit, după slujba de consacrare a altarului, chiar de la episcopul Petru Gherghel, o cruce - distincție cu o binecuvântare specială ce va fi purtată la ocazii deosebite, precum și înaintarea în gradul de consilier episcopal.

În aceeași zi, 11 august 2013, dar dimineața, de la ora 8.30, o altă sărbătoare a bucurat localnicii din satul Buhoci, unde episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, PS Aurel Percă, a prezidat sfânta Liturghie în biserica catolică "Sfântul Francisc de Assisi" din Buhoci, pentru ca apoi să inaugureze și să binecuvânteze un nou așezământ - Oratoriul "Sfântul Francisc de Asissi", destinat evenimentelor religioase, sociale, culturale și educative ale tuturor credincioșilor din comunitate, atât catolici, cât și ortodocși.

Acesta a fost construit la inițiativa pr. decan Vasile Rediu. Și aici au fost înmânate diplome de merit în semn de prețuire și recunoaștere pentru susținerea materială a ridicării construcției către Don Angelo di Reggio Emilia și grupul condus de acesta în Italia, dar și familiei Maria și Valerica Gal, din sat. Întregul eveniment s-a terminat cu o agapă creștină, în jurul orei 16.00.

(Adaptare după: http://www.desteptarea.ro/dubla-sarbatoare-in-comuna-buhoci)

Pr. Anton-Valentin David

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 august: Bijghir și Buhoci: Inaugurarea și sfințirea a două lăcașuri importante


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat