Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozionul "Familia la școala credinței" - Deschiderea

Într-o atmosferă de uimire, de bucurie, dar și de entuziasm, marți, 27 august, s-a deschis la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, simpozionul dedicat familiilor "Familia la școala credinței". Sunt prezente 44 de familii compuse din 154 de persoane.

"E o bucurie să vă avem aici", spunea PS Petru Gherghel, episcop de Iași, la începutul sfintei Liturghii de deschidere. "În ziua sfintei Monica, un simpozion pentru familii, a continua episcopul, are o semnificație aparte. O invocăm și punem evenimentul sub ocrotirea ei!"

Familiile prezente au lăsat pentru câteva zile casa proprie și au venit în inima inimii diecezei, la Seminarul din Iași, locul unde, de circa 150 de ani trudesc, se roagă și-l caută pe Dumnezeu viitorii preoți. Erau entuziasmate familiile să vadă, multe pentru prima dată, capela, amfiteatrul, camerele, sălile de clasă, ca și sala de mese a seminariștilor.

Au venit la Seminar pentru a împărtăși din experiența lor de familie, fapt pe care îl vor face la rândul lor cei opt conferențiari, care, în aceste zile, au rolul de a "semăna".

În sinteză, conținutul conferințelor va fi unul foarte simplu. Cele 44 de familii vor avea posibilitatea să parcurgă etapă după etapă cele mai importante momente din viața unei familii: perioada de dinainte de căsătorie, logodna, izvorul sacramentului Căsătoriei, rolul Creatorului și al Mântuitorului în cadrul acestui sacrament, munca familiei, ca și modalitatea în care se poate cumpăra și vinde un produs, importanța și rolul familiei în creșterea, descoperirea și întreținerea unei vocații, fie la viața de familie, fie la viața consacrată, câteva metode de concepere naturală, modul în care se formează o acțiune morală sau mai pe înțelesul omului simplu, când face omul un păcat, cu precizarea că referința este în mod special la iubirea dintre soți și la actul conjugal.

Totul se va termina cu familia dusă în mod simbolic în fața "Magazinului bijutierului", unde se va vorbi despre viața concretă de zi cu zi, fie de dinainte, fie de după Căsătorie, pentru a încheia cu rolul misiunii și al misiunilor, cu alte cuvinte, "familia ad gentes".

Familiile prezente au primit din partea organizatorilor o sacoșă care conține tot materialul necesar unei mai bune participări la un astfel de eveniment.

"Suntem bucuroși că ați ales să ne călcați pragul casei", a lăsat părintele rector Benone Lucaci să se înțeleagă. "Sunt convins că vor fi zile pe care nu le veți uita", a conchis pr. dr. Iosif Enășoae, coordonatorul Oficiului pentru Pastorația Familiilor și a Laicilor.

La încheierea, ca și la începutul momentului de deschidere, s-a cântat imnul familiei, compus și interpretat de familia Andrici, cunoscută la nivel de dieceză pentru inițiativele pentru misiunea din Kenya.

Finalul a revenit episcopului, care, după binecuvântarea finală, a dorit tuturor participanților o întâlnire cât mai rodnică, cu implicații, nu doar la nivel personal, ci și al comunității din care familiile fac parte.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 august: Simpozionul Familia la școala credinței - Deschiderea

* * *

Pagina specială: Întâlnirea diecezană a familiilor - Iași, 27-30 august 2013


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat