Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Hramul, administrarea Mirului și întâlnirea persoanelor consacrate

În perioada 22-24 august 2013, întreaga comunitate din Tămășeni, dar și cei din localitățile învecinate, s-au bucurat de trei zile pline de har: hramul, administrarea Mirului și întâlnirea persoanelor consacrate.

Hramul

Joi, 22 august 2013, toți credincioșii din Parohia Tămășeni au sărbătorit hramul bisericii în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Regină.

Toată săptămâna de dinaintea evenimentelor, seminariștii și câțiva tineri îndrumați de părintele paroh Petru Beșleagă și de părintele vicar Mihai Savin, au ajutat la împodobirea bisericii, contribuind astfel la pregătirea unui cadru frumos și primitor.

La ora 11.00 a avut loc Liturghia solemnă de hram, la care au fost prezenți 45 de preoți, prezidată fiind de pr. Iosif Enășoae, fost paroh de Tămășeni. În cadrul predicii, pr. Ștefan Ciubotaru a scos în evidență calitățile sfintei Fecioare Maria, care, prin colaborarea ei la planul lui Dumnezeu de mântuire, ne-a dat un viu exemplu de urmat.

Și în acest an, coriștii și câțiva instrumentiști, dirijați de părintele Ciprian Antălucă, s-au ridicat la nivelul așteptărilor și, prin cântecele lor înălțătoare, i-au adus lauda lui Dumnezeu și sfintei Fecioare Maria. La sfânta Liturghie credincioșii au participat în număr foarte mare, biserica părând neîncăpătoare pentru toți cei care au vrut să ia parte la marea sărbătoare a comunității.

Cred că pentru fiecare credincios a fost un moment special în care a avut ocazia să se apropie mai mult de Dumnezeu, dar mai ales de sfânta Fecioară Maria, mama tuturor.

Antonela Fecheta

*

Administrarea sacramentului Mirului

Atmosferă de mare sărbătoare la Tămășeni, sâmbătă, 23 august 2013, când credincioșii îmbrăcați în haine de sărbătoare, candidați la sfântul Mir, părinți, rude și prieteni din alte localități i-au așteptat cu mare bucurie pe păstorii Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel și Preasfințitul Aurel Percă, pentru a împărți darurile Duhului Sfânt celor 187 de copii din Tămășeni.

Înainte de sfânta Liturghie, la sosirea în această comunitate, păstorii diecezei noastre au fost întâmpinați de părintele paroh Petru Beșleagă, de oficialitățile locale și de cei 35 preoți participanți la aceasta Liturghie. În cadrul festivității de primire, după salutul de bun venit, doi copii i-au întâmpinat cu pâine și sare, dar și cu flori.

În numele întregii comunități din Tămășeni, la începutul sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Beșleagă a adresat păstorilor diecezei noastre salutul și urarea de "Bine ați venit!", după care a amintit importanța evenimentului pentru Biserică și comunitatea noastră:

"Astăzi, în cea de-a doua zi a hramului comunității noastre, trăim din nou evenimentul de la Rusalii. Așa cum apostolii adunați în jurul sfintei Fecioare Maria s-au rugat, au meditat cuvântul lui Dumnezeu și au așteptat împlinirea făgăduinței, la fel acești candidați s-au pregătit și așteaptă cu bucurie și nerăbdare să-l primească pe Duhul Sfânt cu darurile sale, prin impunerea mâinilor Excelențelor voastre, pentru ca astfel plini de bucurie și curaj să-și mărturisească credința în mijlocul lumii".

La începutul predicii, Preasfințitul Aurel a chemat alături de el șapte copii, care să îl "ajute" la predică și care să răspundă la unele întrebări adresate lor. El a subliniat rolul Duhului Sfânt în viața oamenilor și a Bisericii și cât de necesar este să îl primim și să îl chemăm pentru a ne întări în mărturisirea credinței noastre.

După predică a urmat reînnoirea făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt a urmat administrarea Mirului.

La sfârșitul sfintei Liturghii, un reprezentant al copiilor care au primit mirul a ținut cuvântul de mulțumire în numele comunității, după care PS Petru Gherghel i-a felicitat pe păstorul comunității și pe animatori, pentru modul în care i-au pregătit pe copii pentru a ajunge la acest moment important din viața lor.

Renăscuți cu a Duhului iubire, vom fi martorii în lume, ai iubirii și ai păcii, deoarece darul primit își găsește desăvârșirea dacă este împărțit la cât mai mulți, iar de astăzi înainte datoria noastră este de a împărți acest dar. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această binecuvântată zi de "Rusalii la Tămășeni" în care Duhul Sfânt cu darurile sale a coborât în sufletele copiilor și tinerilor!

Maria Andrici

*

Întâlnirea persoanelor consacrate

Sâmbătă, 24 august 2013, sărbătorile în Parohia Tămășeni au continuat cu întâlnirea persoanelor consacrate originare din Tămășeni.

Dacă de hram am aclamat cântări înălțătoare mamei noastre cerești, sfânta Maria, Regină, în a doua zi de hram ne-am rugat împreună cu cei 187 de candidați ca Duhul Sfânt cu darurile sale să coboare și să rămână mereu cu ei, la administrarea sfântului Mir de către cei doi episcopi de Iași, iată că sâmbătă, 24 august, după cum a spus părintele paroh Beșleagă Petru la începutul sfintei Liturghii, "Sărbătoarea are o notă specială: este sărbătoare preoților si persoanelor consacrate originari din Tămășeni care au fost invitați să concelebreze și să trăiască momente de bucurie împreună la sfânta Liturghie".

Amintim că originari din Parohia Tămășeni sunt 29 preoți, 19 surori, 2 frați și alți 5 preoți decedați.

La sfânta Liturghie au fost prezenți 16 preoți originari din Tămășeni, părintele Iosif Enășoaie, fost paroh de Tămășeni, părintele paroh Petru Beșleagă și părintele vicar Mihai Savin.

La predică părintele Iosif Enășoaie a început cu întrebarea din evanghelia după sfântul Ioan pe care Natanael (Sf. Bartolomeu) i-o adresează prietenului său Filip "Poate ieși ceva bun din Nazaret?" făcând comparația cu aceeași întrebare adresată celor care au fost prezenți la sfânta Liturghie. "Poate ieși ceva bun din Tămășeni?"

Predica a continuat având ca mesaj central pe Isus, prietenul nostru suprem, încheindu-se cu un îndemn după ce ni sa explicat cine este Isus Cristos pentru noi, pentru preoți și persoane consacrate: "Iubiți-vă unii pe alții!" și o rugăciune: "Doamne Isuse, îți mulțumim pentru prietenia ta divină și umană și să ne bucurăm de ea acum și în veșnicie!"

La rugăciunea credincioșilor ne-am rugat pentru preoții și persoanele consacrate, dar și pentru cei ce au trecut din această lume la Domnul.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh a numit aceasta sfântă Liturghie "încoronarea zilelor hramului" cu prezența preoților și a persoanelor consacrate care au răspuns acestei invitații, spunându-le la fel ca Isus: "Voi sunteți prietenii mei!"

A oferit trandafiri roșii și albi, simbolurile curăției și sacrificiului, preoților și persoanelor consacrate prezente, în timp ce corul cânta "La mulți ani!"

Un fiu al satului, pr. Marian Fechetă, a mulțumit în numele tuturor pentru invitația primită și ne-a invitat pe toți: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia!"

Cu toții am trăit momente de har și bucurie participând la această sfântă Liturghie atât de specială care a fost îmbinată cu cântări de sărbătoare, dar și cântece vocaționale.

Simona Enășoaie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 august: Tămășeni: Administrarea Mirului


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat