Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Grech: "Citindu-l pe Augustin, citim ceva din noi înșine"

Miercuri, 28 august 2013, în sărbătoarea sfântului Augustin, părinte spiritual al Ordinului, se deschide la Roma al 184-lea Capitul General al Ordinului Sfântului Augustin. Despre actualitatea marelui învățător al Bisericii intervine Eminența Sa cardinalul Prosper Grech O.S.A., profesor emerit al mai multor universități romane și consultant la Congregația pentru Doctrina Credinței, unul dintre cei mai mari bibliști în viață și cofondator, cu părintele Agostino Trap? O.S.A., al Institutului Patristic Augustinianum.

Eminență, care este motivul actualității sfântului Augustin?

Card. Grech: Augustin cuprinde totul în personalitatea sa. Ca teolog și filozof s-ar putea vorbi despre Augustin așa cum se vorbește despre Platon, dar Augustin are în plus experiența sa personală... toată spiritualitatea și teologia lui Augustin este legată de persoana sa. În primul rând el este un sfânt: un sfânt convertit, care a avut experiența lumii. Apoi Augustin este un păstor și din acțiunea sa pastorală vine și teologia sa. În sfârșit Augustin este uneori și un "teolog de masă", însă acest lucru l-aș pune în subordine. Sfinții Părinți din trecut în general nu erau teologi de masă. Catedra lor era pupitrul și de la pupitru trebuiau să înfrunte toate problemele atât ale auditoriului lor cât și ale Bisericii, ale spiritualității întregii Biserici, și ceea ce predicau trebuiau să trăiască ei înșiși, înainte de toate în viața lor personală. Acesta este și cazul sfântului Augustin.

Venind la actualitatea sfântului Augustin: Confesiunile sunt cartea cea mai citită în literatura creștină după Biblie. Pentru ce este citită așa de mult? Probabil unii o citesc din curiozitate - se gândesc la cine știe ce mărturisire de păcate, în timp ce "confesiuni" înseamnă laude, mulțumiri față de Dumnezeu - dar adevărata forță a acestui text stă în faptul că el conține experiența existențială a unui om care a început aproape de la nimic, avea moștenirea spirituală a mamei sale, până a ajuns la sfințenie. Este o experiență. Teologia sa vine nu numai din necesitățile sale pastorale, ci și din ceea ce a simțit în sine în timpul întregului acest drum spiritual pe care l-a făcut. Știm apoi că sfântul Augustin este numit "teologul harului", adică al acelui ajutor divin care se află în interiorul omului pentru a-l ajuta să depășească dificultățile și slăbiciunile naturii umane. Augustin a luat fundamentul biblic de la sfântul Paul - din Scrisoarea către Romani și din scrierile despre lucrarea acțiunii Duhului Sfânt înlăuntrul omului - dar a vorbit așa de mult despre asta pentru că el a simțit în el însuși această chemare la sfințenie. Harul l-a simțit și l-a trăit. Iată actualitatea sa: el vorbește despre experiența sa și de vreme ce ea este experiența pe care omul o trăiește în orice epocă, atunci citindu-l pe Augustin, citim ceva din noi înșine, din problemele Bisericii noastre, din problemele societății, din relațiile dintre stat și Biserică și așa mai departe, pentru că e suficient a citi orice operă a lui Augustin că mereu se găsește ceva care vorbește direct inimii.

Lectura cărui text al sfântului Augustin o sugerați astăzi?

Card. Grech: Eu aș spune să se citească ori Confesiuni, ori Comentarii asupra Psalmilor, în mod deosebit acele texte istorice sau mai spirituale din Confesiuni.

Chiar dacă unul nu citește direct operele sale, există foarte multe cărți de "divulgare" care ar putea să trezească apetitul unor aprofundări ulterioare, în afară apoi de antologii, de exemplu cea îngrijită de părintele Cremona, unde se pot citi textele cele mai ușoare din sfântul Augustin care trezesc apoi dorința de a aprofunda cunoașterea sa.

La 28 august se deschide Capitulul Ordinului Sfântului Augustin. Ce doriți pentru Ordin pentru următorii ani?

Card. Grech: Nu aș vrea să încep de la problema vocațiilor de care suferă toate Ordinele astăzi, îndeosebi în Occident și în Europa, chiar dacă un pic de lumină strălucește astăzi. Ordinul nu constă în cantitate, ci în calitate. Să pornim de la această întrebare: dacă noi trăim astăzi, ce anume are nevoie Biserica astăzi în țara noastră, acolo unde ne aflăm? Ce anume ne cere Cristos prin intermediul Bisericii? Ca să luăm în serios aspectul pastoral al bisericii în care noi suntem, dând un răspuns augustinian la această pastorație. Trebuie să dăm acest răspuns în mod comunitar: ca Ordin, ca să se poată merge la episcopul locului și să se întrebe care este urgența în acea dieceză particulară și noi să înțelegem cum putem răspunde la această urgență în spiritul lui Augustin.

Aprofundare intelectuală și acțiune pastorală, un binom indisolubil...

Card. Grech: Pastorația nu înseamnă cuvinte goale, s-ar putea cădea în retorica goală... studiul este pastoral. Mai întâi trebuie să studiem. În timp ce unul studiază, ar trebui să aibă mereu în minte ce relevanță are ceea ce își însușește în viața sa ca persoană consacrată și apoi ca preot... și desigur Sfânta Scriptură. Augustin, ca toți părinții, era interpret al Scripturii: ei trăiau din Biblie. O citeau și o reciteau, o meditau și o meditau în cadrul rugăciunii. Nu numai ca exegeți la persoana a treia, ci ca persoane angajate s-o trăiască personal. Recitindu-l pe sfântul Ioan, pe sfântul Paul, dar și în Vechiul Testament cărțile sapiențiale și cărțile profetice, unul începe să intre în rădăcinile de la care Augustin a pornit pentru a da răspunsuri atât pastorale cât și teologice.

Eminență, Papa Francisc și sfântul Augustin...

Card. Grech: Papa era foarte evlavios față de sfânta Monica: adesea vizita mormântul sfintei Monica și rămânea acolo ca să se roage. Ca augustinian, sper ca Papa Francisc să se poată "îndrăgosti" tot mai mult și de sfântul Augustin pe care cu siguranță nu-l ignoră.

(După Zenit, 26 august 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat