Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Memoria trecutului unui sat erou. Lansarea monografiei

Duminică, 25 august 2013, în biserica din Butea, după sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de episcopul Petru Gherghel, a avut loc prezentarea lucrării Butea. Monografie, publicată la Editura "Presa Bună" din Iași.

Acest volum a fost dedicat ca un omagiu locuitorilor comunității noastre, cu o istorie deosebită. Prezentarea a fost moderată de pr. Iosif Dorcu, originar din localitate, cuvântul fiind preluat de pr. paroh Petru Blaj, dl. primar Gheorghe Milia, de prof. dr. Dănuț Doboș coordonatorul lucrării, prof. dr. Silviu Văcaru și dr. Anton Coșa din partea colectivului de autori, pr. Cornel Cadar, directorul Editurii "Presa Bună" și coautor, prezentarea fiind încheiată de PS Petru Gherghel care a onorat lucrarea cu un "Cuvânt înainte" intitulat "Un sat erou - Butea. Memoria trecutului".

Capitolul dedicat istoricului satului Butea, unul dintre cele mai dificile și controversate, a fost realizat de dr. Silviu Văcaru care a prezentat cu mult profesionalism reperele istorice ale localității, oferind răspunsuri pertinente privitoare la originea primilor locuitori la aspectele sociale și economice din viața acestora. Ca de obicei capitolul dedicat toponimii a fost realizat de dr. Daniela Butnaru, care a analizat originea și vechimea toponimelor din satul Butea care sunt o oglindă a realităților geografice istorice și sociale. Profesorul dr. Anton Coșa este cel care a întocmit unul dintre capitolele de referință ale monografiei, dedicat dăinuirilor etno-folclorice, afirmând că locuitorii sunt autorii acestui capitol prin portul și tradițiile lor, îndemnându-i pe tinerii de azi să păstreze nealterate aceste valori străbune.

Dr. Dănuț Doboș, coordonatorul lucrării a descoperit și reamintit figurile ilustre ale preoților care au lucrat în via Domnului timp de peste două veacuri și jumătate, vrednicia strămoșilor care au construit bisericile satului și au păstrat cu sfințenie credința străbună. Tot el a dedicat un capitol școlii, evidențiind câteva figuri ilustre de învățători care au activat la Butea.

Cel mai emoționant capitol a fost întocmit de pr. Cornel Cadar, capitol ce este dedicat eroilor satului Butea și revoltei anticomuniste din anul 1949, an de foc pentru comunitățile catolice din Moldova, care s-au opus cu eroism regimului ateo-comunist.

Mulțumiri s-au adresat Preasfințitului Petru Gherghel pentru emoționantele cuvinte și pentru îndemnul adresat cercetătorilor de a desluși adevărurile cu privire la istoria, cultura și tradițiile credincioșilor catolici din Moldova, inclusiv a celor din Butea.

Tinerii și copiii au pregătit un scurt moment prin care au adus mulțumiri pentru lansarea acestei monografii, mulțumind tuturor coordonatorilor, colaboratorilor, preoților, primarului și consiliului local, precum și tuturor persoanelor care au ales să ofere mărturii legate de locul în care sunt înrădăcinați.

Pr. Mihai-Gabriel Balint

* * *

Butea - 25 august 2013: Prezentarea lucrării Butea. Monografie

* * *

Butea. Monografie
Dănuț Doboș, Silviu Văcaru, Anton Coșa ș.a., Ed. "Presa Bună", 2013, ISBN 978-606-8116-32-7, 17x24 cm, 358 p., 22 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 august: Butea: Memoria trecutului unui sat erou. Lansarea monografiei


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat