Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii de voluntar în Ecuador

Lăudat să fie Isus și Maria!

Sunt Iulian Jitaru, din Parohia Bacău "Sfântul Nicolae", și mă bucur enorm că pot împărtăși cu voi o parte din experiența mea în Ecuador. M-am întors acasă după aproape 16 luni în care am stat în Ecuador. Am fost plecat din 20 martie 2012 și m-am intors la 18 iulie 2013. În acest timp am învățat multe lucruri bune și am întâlnit o țară aparte și persoane deosebite. Această experiență misionară m-a ajutat să mă apropii mai mult de Cristos prin cei săraci, în rugăciune, dar și în comunitatea din care fac parte. Mulți dintre prietenii noștri m-au ajutat să-l văd prezent pe Cristos în viața lor. Sunt oameni simpli, dar cu speranță mare în Cristos, Salvatorul. Descoperindu-l pe Cristos, simt nevoia de a-l împărți și altora așa cum au făcut apostolii atunci când l-au aflat. Și pot spune cu încredere acest lucru. În Ecuador am stat într-o comunitate de 4-5 persoane de diferite naționalități (Franța, Columbia, Argentina, SUA).

Cei trei stâlpi ai vieții de voluntar m-au ajutat foarte mult: viața de rugăciune, viața de comunitate și viața de compasiune. Rugăciunea este cea care m-a ajutat foarte mult în acest timp. În fiecare zi ne rugam breviarul, participam la sfânta Liturghie, ne rugam sfântul Rozariu și aveam câte o oră de adorație. Adorația zilnică m-a ajutat foarte mult. Acolo găseam pacea și liniștea de care aveam nevoie. Puteam să încredințez toate problemele prietenilor noștri lui Isus din sfântul sacrament.

Misiunea noastră este de a fi alături de persoanele care suferă cel mai mult. Prin viața noastră încercam să facem legătura între cartier și biserică. În fiecare zi unul dintre noi rămâne în casă. În această zi el face de mâncare, conduce rugăciunile și îi primește pe copii sau alți vizitatori. Copiii sunt foarte simpatici chiar dacă fac multă gălăgie. Fiecare copil are personalitatea lui. Unii sunt foarte respectuoși, însă alții vorbesc foarte urât. Se vede clar fiecare din ce familie face parte. Mulți dintre copii au părinții alcoolici, părinți care nu se ocupă de ei. Este o fetiță de 11 ani care vine aproape în fiecare zi la casa noastră împreună cu surioara ei de doar câteva luni. Mulți dintre copii vin aproape toată ziua și din când în când ne cer un pahar de apă. De multe ori nu au sete de apă. Setea lor cea mai mare este iubirea, nevoia de o îmbrățișare și de a se simți iubiți, chiar și de cineva care să le ofere un zâmbet. Ei sunt foarte bucuroși când cineva le deschide ușa. Mereu se pot auzi strigăte lor: Sofia, Carolina, Julian, Emanuel, Ludivina, Elisabeth. Îi primim în casa noastră pe copii în fiecare zi de la 15.00 când începem cu sfântul Rozariu după care ceilalți mergem să vizităm prietenii din cartier.

Avem și alte apostolate externe. În fiecare joi vizităm un spital de psihiatrie unde nevoile sunt mari. Aici multe persoane sunt părăsite de familiile lor din cauza bolii. Am întâlnit multe persoane care nu aveau cu cine sa vorbească și pe nimeni care să-i viziteze. Pentru ei prezența noastră este foarte importantă. Mereu ne salută și vin să ne îmbrățișeze. Au fost foarte multe lucruri care m-au impresionat în acest apostolat. Este foarte greu să exprim în cuvinte cele trăite în acest apostolat. De multe ori stăteam alături de ei fără a spune nici un cuvânt, dar plecam fericit deoarece se vedea pe fața lor o bucurie imensă...bucuria unei întâlniri ... a unei prezențe. Tăcerea multora din ei m-au învățat multe.

Un alt apostolat extern este la azilul de bătrâni unde surorile Maicii Tereza de Calcutta au grija de ei. Aici mergeam în fiecare luni dimineața și ajutam surorile să le ofere prânzul. Toți bătrânii de aici au fost părăsiți în stradă de către familiile lor. Surorile îi adună de pe stradă și se îngrijesc de ei. Am întâlnit aici persoane extraordinare. Vreau să vă vorbesc de una din ele. Este un bătrân care este de mai bine de 16 ani în acest azil. El se îngrijește de toți bătrânii de acolo. Este atent cu fiecare și în timpul nopții se trezește să vadă dacă totul e în ordine sau dacă cineva are nevoie de ajutor. Este o persoană foarte bună și apreciată de toți. El se simte în acest azil ca într-o familie. Noi încercăm să conversăm cu ei și să-i ajutăm la ce au nevoie.

Sunt fericit că pot continua cu Puncte Inimă. Voi merge pentru o noua misiune în Napoli, Italia. Voi pleca la începutul lunii septembrie. Îmi dau seama că tot ce am este un dar de la Dumnezeu și că mie nimic nu-mi aparține. Și oriunde vrea Domnul sa fiu eu am să fiu fericit. Nu este ușor a trăi împreună și să împarți tot timpul cu frații si surorile din comunitate. Dar aici în comunitate am învățat să iubesc mai mult și să accept pe cel de lângă mine ca un semn de la Dumnezeu. Căci el se manifestă în fratele de comunitate în primul rând. Pentru mine aceasta a fost partea cea mai dificilă dar și locul unde trebuie să mă educ și să lucrez mai mult cu mine însumi.

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru mine. Vă mulțumesc pentru rugăciunile voastre și pentru ajutorul financiar.

Mai sunt alți doi tineri români în misiune Puncte Inimă: Irina Budău din Parohia Luizi-Călugara, acum în misiune în Senegal, Africa, și Vincențiu Burlacu din Brașov care momentan este în formare pentru a pleca în Grecia.

Dacă cineva dorește, poate sprijini unul dintre tineri. Sunt două posibilități de sprijin:

- spiritual: spunând un mister din rozariu în fiecare zi pentru tânărul care este în misiune.

- financiar: ajutând în funcție de posibilitățile dumneavoastră unul din tinerii care sunt în misiune.

Tinerii care sunt în misiune vă vor trimite vești din misiunea lor (vor scrie o scrisoare o dată la două luni) și se vor ruga pentru voi. Cei care vreți să susțineți unul dintre tineri puteți să anunțați la adresa:

Punct Inima Sfântul Nicolae
Str. Victor Babeș, nr. 18
330118-Deva
Tel. 0254/210051
E-mail: pointcoeur@yahoo.fr
www.heartshome.org

Iulian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 august: Bacău: Impresii de voluntar în Ecuador


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat