Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Sfințirea bisericii, consacrarea altarului și hramul

Comunitatea catolică din Iugani a trăit joi, 22 august 2013, ora 10,30, în ziua hramului, un moment de mare bucurie și sărbătoare: consacrarea altarului și sfințirea bisericii dedicate Sfintei Fecioare Maria, Regină. Evenimentul special din viața credincioșilor a fost oficiat de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și de un mare număr de preoți din țară și din străinătate.

Creștinii catolici din Iugani și-au văzut încununate jertfele și rugăciunile pentru a avea o nouă casă a Domnului, în ziua hramului comunității, joi, 22 august 2013, prin consacrarea altarului și sfințirea bisericii a cărei patroană este sfânta Fecioară Maria, Regină.

Pancarta cu înscrisul "Bine ați venit" la intrarea în curte, stegulețele multicolore, varietatea florilor, steagul României, cel al Uniunii Europene, cel al Vaticanului, ca și ecranul din fața bisericii vorbeau despre marea sărbătoare a satului.

Și natura parcă își manifesta bucuria printr-o zi splendidă de vară în timp ce nenumărați credincioși în straie de sărbătoare și costume naționale băștinași, din diaspora și din împrejurimi, se îndreptau grăbiți spre noul lăcaș de cult pentru a-i aduce Domnului lauda și mulțumirea cuvenită.

Mai presus de toate, însă, privirea blândă și iubitoare a mamei cerești de pe frontispiciul bisericii îndreptată spre cei prezenți precum și sunetul armonios al clopotelor ambelor biserici, ce creau o adevărată simfonie, au copleșit inimile cu pace și fericire cerească.

În acel cadru atât de frumos, mulțimea imensă adunată aștepta sosirea celor patru episcopi, a preoților din diferite localități și a reprezentanților autorităților civile ce au dorit să împărtășească bucuria sătenilor.

După cuvântul de salut al PS Petru Gherghel adresat credincioșilor locului, oaspeților, autorităților de stat locale, județene și centrale, au început ceremoniile sfinte cu o procesiune solemnă a tuturor fețelor bisericești prezente.

A urmat apoi salutul părintelui paroh, Marcel Blaj care, însuflețit de emoția și bucuria enoriașilor, a prezentat succint istoricul noii biserici construite. Proiectată în stil gotic având 40 m lungime, 18 m lățime, 15 m înălțime pe nava centrală și un turn de 39 m înălțime, noul lăcaș de închinare a fost terminat în doar 4 ani de la sfințirea pietrei de temelie (26 aprilie 2009) la scurt timp după începutul crizei economice și financiare fiind rodul credinței, al rugăciunii și al sacrificiului iugănenilor curajoși și încrezători în milostivirea lui Dumnezeu și a Maicii sale.

Ceremoniile au continuat cu binecuvântarea apei cu care au fost stropiți pereții noului spațiu sacru și poporul din jurul lui. Înconjurată în exterior de pânza albă ținută de nașii ce purtau eșarfele cu însemnul special pregătit pentru evenimentul sfințirii, biserica putea fi asemuită unui copil ce aștepta apa botezului pentru a se bucura pe deplin de sfințenia Celui ce este sfințenia însăși.

A fost de-a dreptul emoționant momentul când episcopul lovind ușor, de trei ori, în ușile casei Domnului a cerut deschiderea lor prin cuvintele Scripturii: "Deschideți-vă voi, porți veșnice, ca să intre Regele măririi", după care s-a intrat în biserica atât de maiestoasă încât părea o regină așezată pe un tron regal.

Îmi părea că se intra prin acea poartă a cerului în Ierusalimul ceresc unde se vedeau: coloanele bisericii ca două brațe ridicate în rugăciune, decorul multicolor al ferestrele și pereților, coroana regală a Mariei simbolizată de candelabrul iluminat al celor 154 de becuri, pe mama și Regina noastră în impunătoarea icoană mozaicală de deasupra altarului, iar în centru era tabernacolul, inima Bisericii, cu cel ce este regele inimilor învăluit de miresmele florilor și al rugăciunilor.

Totul ne invita la contemplarea frumuseții divine oglindită în sfânta Fecioară Maria despre care amintește Sfânta Scriptură: "Regina stă la dreapta ta îmbrăcată în haină aurită, bogat înfrumusețată".

Frumusețea sfintei Fecioare Maria, Regină s-a reflectat și în omilia ținută de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, care a subliniat mult ideea frumuseții de a fi împreună în casa Domnului căci: "Acolo ne ridicăm ochii spre cer și redescoperim întreaga familie a lui Dumnezeu pe frații și surorile noastre. Într-o lumea în care oamenii cred că pot face totul singuri, tind să se izoleze unii de alții, nu mai găsesc timp să-l asculte pe aproapele, Dumnezeu ne oferă o poartă a cerului în care se realizează comuniunea oamenilor cu Dumnezeu și a oamenilor între ei". Predica s-a încheiat cu îndemnul: "Să iubiți mult Biserica, să vizitați lăcașul sfânt și veți descoperi că nu sunteți singuri".

Frumusețea binecuvântării revărsate prin mâinile Mariei s-a făcut vizibilă și prin celebrarea propriu-zisă a consacrării altarului și sfințirii bisericii ce includea: Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului de către PS Petru Gherghel, precum și a pereților bisericii de către PS Aurel Percă și PS Cornel Damian, așezarea în altar a relicvelor sfintei Tereza a Pruncului Isus și a fericitului Ioan Paul al II-lea, tămâierea altarului și a bisericii, iar în final prin împodobirea altarului cu flori și lumânări.

Frumusețea bunătății Reginei Cerului și a pământului am perceput-o și la momentul ofertoriului când, pe lângă darurile obișnuite, a fost oferită o mare cruce de cristal dăruită de către Fundația Haelfende Haende din Germania prin domnul Alois Kapll.

Frumusețea iubirii inimii Reginei sufletelor noastre strălucea și pe chipurile atâtor creștini ce s-au împărtășit cu trupul și sângele lui Isus prin mâinile episcopilor în biserică și prin mâinile preoților în curtea bisericii devenită și ea neîncăpătoare.

Frumusețea delicateței Mamei cerești s-a vădit apoi și în citirea decretului pentru consacrarea altarului și sfințirea bisericii precum și în distincțiile de vrednicie acordate părintelui paroh Marcel Blaj, constând într-o cruce jubiliară și o Diplomă de onoare ca semn al prețuirii pentru ridicarea noului lăcaș de cult și al întregii activități pastorale desfășurate.

Frumusețea Maicii Preacurate a fost exprimată și de cântecele înălțătoare ale corului ca și în mulțumirea personală și colectivă a părintelui paroh, adresată la finalul sfintei Liturghii bunului Dumnezeu și Maicii sale, autorităților religioase și civile locale, județene și centrale, oaspeților, enoriașilor generoși și foarte generoși, binefăcătorilor știuți și neștiuți din țară și din străinătate, ca și în momentul de destindere oferit cu voioșie de copii satului printr-un spectacol de dansuri populare urmat de o agapă frățească cu nelipsitul cozonac tradițional românesc și alte bucate speciale.

Așa s-a încheiat un moment liturgic deosebit, o zi istorică, ce a pus în lumină milostivirea Domnului și iubirea Mamei și Reginei noastre, dărnicia atâtor inimi generoase și destoinicia părintelui paroh în realizarea noului loc de întâlnire divino-umană ce constituie o punte între cer și pământ, o nouă scară a lui Iacob pe care urcă rugăciunile, adorația, aspirațiile, bucuriile, necazurile credincioșilor prin intermediul celei mai umile slujitoare a Domnului.

Pentru darul frumuseții contemplate cu prilejul sărbătorii unice și minunate din Iugani, sufletele noastre îl preamăresc pe Domnul și-i aduc un prinos de mulțumire prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, Regină. Ei îi încredințăm pe cei dragi, Biserica, lumea, pe cei ce se vor închina în noua casă a Domnului și purtând-o în inimă îi exprimăm cinstirea noastră astfel:

Vibrând de bucurie inimile noastre îți cântă
Ave, o Preacurată, Mamă și Regină sfântă,
În frumusețea ta cerească ne înveșmântă
Ne învrednicește să-ți privim coroana aurită
În adorarea Regelui de mantia-ți învăluită.

Sr. Iosefina Rediu, CIN

***

Înregistrarea video de la eveniment poate fi vizionată aici.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iugani: Sfințirea bisericii, consacrarea altarului și hramul

*

Bucuria evenimentului a fost întregită de către Elena Gabor, care a evocat istoria bisericii catolice din Iugani într-o formă originală:

La început era Cuvântul
Prin care Domnul a creat pământul
Și toate câte în univers există
Tot prin Cuvântul Domnului rezistă
Și de când Domnul le-a creat pe toate
Pământ și Cer și orice vietate
Lucrează și ne ajută neîncetat
Ca noi să ne modernizăm treptat
Toate cele afirmate
Ne sunt astăzi confirmate
De-a noastră biserică nou consacrată
Sfintei Fecioare Maria, Regină închinată
N-a fost de la început aici
Lăsată de străbunici
Ci înaintea ei în sat
Cel puțin două au mai exista
Una veche foarte mică
Din lemn era construită
Nu știm dar din glas în glas
Se spune că ar fi ars
Dar apoi în 1895 plin de avânt
Și ajutat de Domnul Sfânt
Pr. Andrei Czamata a mobilizat
Toată suflarea din sat
Cinci ani au muncit din greu
Să-i construiască lui Dumnezeu
O casă unde să poată oricine
Să vină să i se închine
Iar această biserică a rămas în picioare
Chiar și după cele două războaie mondiale
Moștenire de la străbuni pentru toți
A lor copii și nepoți
Și au trecut decenii în care
A fost mereu în renovare
Căci fiecare paroh venit găsea
Câte ceva de lucru la ea
Fie un colț era lăsat
Sau acoperișul spart
Ori era neîncăpătoare
Pentru comunitatea tot mai mare
Și au trecut aproape 120 de ani
Peste bătrâna biserică din Iugani
Ani în care în ea s-au celebrat
Sacramente rând pe rând neîncetat
Dar o vorbă între români s-a răspândit
Tot ce începe are mereu și un sfârșit
Pentru vechea biserică din Iugani
Sfârșitul a început acum vreo 10 ani
Când o schimbare s-a produs în sat
Și un alt Paroh în Iugani a fost mutat
Era părintele Blaj Marcel
Om hotărât și plin de zel
Ce avea deja în minte croit
Un plan bine stabilit
Ca în Iugani să muncească
Biserică mai mare sa construiască
Dar ca un atlet vestit
Bun și bine pregătit
Nu s-a înscris să concureze
Fără să se antreneze
La început a renovat
Și în Dispensar a transformat
Casa pensionarului ce era nelocuită
De pr. Anton Peț demult construită
Apoi a tot alergat
Muncitori a adunat
Ca să poată cât mai bine
Parohia s-o termine
Mergând prin cimitir vedea
Că loc prea mult nu mai era
Ce-a făcut? Cum s-a gândit?
Cimitirul l-a mărit
Iar când în sat au sosit
Trei surori cu drag le-a primit
Și dispus le-a ajutat
Grădiniță au ridicat
Pentru copiii isteți
Și fetițe și băieți
Cât era ziua de lungă
Era foarte mult de muncă
Iar părintele Marcel
Era paroh singurel
Și avea nevoie mare
De mai multe ajutoare
Pe care Domnul Preasfânt
I le-a trimis rând pe rând
Cel mai important ajutor
A fost părintele Dancă Anton
Care nu din întâmplare
Ajungând la pensionare
A venit iar la Iugani
Cum a fost și în urmă cu mulți ani
Când fiind Paroh a renovat
Vechea biserică din sat
Atunci însa n-a putut
Să facă tot ce-ar fi vrut
Dar s-a zbătut și-a lucrat
Cât securiștii n-au observat
Chiar dacă 20 de ani au trecut
Pr. Anton nu s-a schimbat prea mult
Ci este așa cum și-l aminteau
Toți iugănenii care-l mai cunoșteau
Tot hotărât ca să lucreze
Iuganiul să-l modernizeze
Și să ne apropie mereu
De Tatăl Sfânt de Dumnezeu
Dar cum să se apuce ei oare?
De marea și vasta lucrare
Când parcă mai trebuia
Pentru istoria satului încă ceva
Atunci pr. Anton și pr. Marcel
Veseli cum sunt ei de fel
S-au zbătut și au organizat
Ziua tineretului la noi în sat
Adunând din toată Dieceza de Iași
Mii de tineri bucuroși entuziaști
Dar cu încheierea acestui eveniment
S-a încheiat și timpul pentru antrenament
Doi preoți fiind s-au tot gândit
Că ar fi cam necinstit
După atâtea mari proiecte
Domnul cât să mai aștepte
S-au sfătuit și s-au consultat
Și cu oamenii din sat
Cam pe unde să dea viață
La biserica măreață
Locul fiind ocupat
Parohia veche au stricat
Dar fiind metri puțini
Au apelat la vecini
Și terenul a fost mărit
Atât cât a trebuit
Și au găsit un arhitect
Mihai Maica om deștept
Și-a întocmit acest proiect
Meșter bun Herciu Cornel
A contribuit și el
A căutat și a adunat
Numai muncitori din sat
Și în 2009 cu bucurie
A fost sfințită piatra de temelie
Dar pentru un așa proiect
Era nevoie de buget
Așa că Pr. Anton și pr. Marcel
S-au străduit în chip și fel
Au întins mâna s-au rugat
Ban cu ban au adunat
Pentru ca într-o zi cu bine
Lucrarea să o termine
Muncitori buni s-au găsit
Totul era pregătit
Și au început ordonat
Temelia au turnat
Continuând au tot lucrat
Pereții i-au ridicat
Și parcă în pas grăbit
Biserica au acoperit
Apoi crucea au ridicat
Să străjuie întregul sat
Iar în 2011 de hram a venit
PS Petru Gherghel și-a sfințit
Patru clopote gigant
S-anunțe întregul sat
Când e timpul ca să vie
Zi de zi la Liturghie
Și s-alunge zi noapte sau seară
Furtunile violente de vară
Iar când biserica toată
Era pe exterior aproape terminată
A fost ridicată pe frontispiciu pentru intronizare
Statuia sfintei Maria a noastră protectoare
Și apoi neîncetat
Lucrările au continuat
Geamurile au fost schimbate
Cu vitralii pline de însemnătate
O parte din ele prin desen nu prin cuvinte
Misterele sf.Rozariu ni le aduc aminte
Iar cele de mai sus ne cheamă
Să recităm Litania Lauretană
Și stațiunile până în față
Toate pe rând au prins viață
Din mozaic fiind construite
De mâini foarte iscusite
Iar în față mereu zâmbind
Pruncul în brațe ținând
E sfânta Maria, Regină iubită
Tot din mozaic construită
Și ca biserica toată
Să poată fi luminată
S-au montat în grabă mare
Foarte multe reflectoare
Și un candelabru mare
Când lucrările treptat
Rând pe rând s-au încheiat
Biserica de îndată
A și fost inaugurată
Cu mult fast și bucurie
În 2012 de Neprihănita Zămislire
Dar apoi dilemă mare
Ce să facă cu vechea biserică oare?
Au vorbit s-au consultat
Cu PS cu arhitectul și cu oamenii din sat
Și au spus că ar fi bine
Biserica veche să o dărâme
Deci cum iarna a plecat
De treabă s-au apucat
Vechea biserică au demolat
Numai turnul a fost lăsat
Și în grotă transformat
Iar curtea amenajată
Foarte frumos aranjată
Însă timpul a trecut
Și iată astăzi am ajuns
Ziua măreață în care
Participăm la a bisericii consacrare
Zi cu adevărat deosebită
Ce va fi de toți pomenită
Căci un așa eveniment n-o să mai existe
În sat decenii de acum înainte
Dar pentru toate mulțumim lui Dumnezeu
Căci sigur fără ajutorul Său
Nimic din ce este aici clădit
Nu ar fi fost construit
Și am vrea să mai aducem mulțumire
Pr. Anton și pr. Marcel care cu atâta dăruire
Au muncit și-au alergat mereu
Construind acest locaș lui Dumnezeu
Le dea Domnul sănătate
Să muncească mai departe
Tot în via Tatălui
Căci mare-i ogorul Lui
Mulțumim și Primăriei Mircești care a ajutat
Mereu cât timp lucrările s-au derulat
Dar și celor care în acești ani
S-au rugat și au contribuit cu bani
N-avem timp și nici nu știm
Pe toți acum, să-i numim
Dar să știți de acum ani buni
Vor fi amintiți în rugăciuni
Unii dintre ei s-au dus
Ne privesc din ceruri sus
Și noi știm că și-au primit
Răsplata ce li s-a cuvenit
Mulțumim la toți ce ați participat
La a noastră sărbătoare din sat
Preasfințiilor voastre episcopi aici de față
Ce ați făcut sărbătoarea așa măreață
Vouă preacucernici preoți ce ați acceptat
Invitația de a vă bucura cu întregul sat
Vouă credincioșilor care
Ați venit în număr așa de mare
Și celor ce nu au venit
Dar prin internet ne-au urmărit
Să vă dea tuturor Domnul în dar
Sănătate și mult har
A sa binecuvântare
Și o sărbătoare frumoasă în continuare.

Elena Gabor


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat