Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul catedralei noi

În cadrul unei sfinte Liturghii solemne pontificale s-a celebrat joi, 22 august 2013, la ora 18.30, hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel Percă. Au fost prezenți și PS Petru Gherghel, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și 17 preoți de la episcopie, din parohiile învecinate, de la seminar și din străinătate. Alături de aceștia i-au adus un omagiu sfintei Fecioare Maria, regină, persoane consacrate și mulți credincioși, fiind prezent și un grup din Germania. La celebrare a fost prezent și Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte.

După procesiunea de la intrare a preoților împreună cu cei patru episcopi, ei au îngenuncheat în fața altarului, în spatele căruia se află mozaicul deosebit care o reprezintă pe patroana catedralei noi, sfânta Fecioară Maria, regină.

În cuvântul de salut, PS Petru Gherghel, după ce a urat bun venit oaspeților, a introdus în atmosfera sărbătorii, spunând că "suntem o familie fericită pentru că avem o mamă și ne strângem în jurul ei, într-un cadru special, lângă icoana sfintei Fecioare încoronată".

La începutul omiliei, rostită de PS Cornel Damian, au fost prezentate unele aspecte istorice și teologice referitoare la sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Regină, spunând că în această zi "o sărbătorim pe cea care ne este mamă, dar ne este și regină". În predică a fost aprofundat sfârșitul textului citit la evanghelie - în care se prezintă vizita Mariei la Elisabeta - primul verset din Magnificat, "acel cânt de preamărire pe care sfânta Fecioară Maria l-a înălțat preamărindu-l pe Dumnezeu... un poem măreț, Maria fiind inspirată de Duhul Sfânt". Parafrazându-l pe papa Benedict al XVI-lea, episcopul Cornel a spus că acest imn de laudă adus lui Dumnezeu "vine nu doar de pe buzele sfintei Fecioare, dar vine și din inima ei".

Pe baza imnului Magnificat, care "este un portret al Mariei, o icoană adevărată în care putem să descoperim cine este Maria cu adevărat", a fost scos în evidență cum a fost preamărit Dumnezeu în viața Mariei: "Ei nu-i este frică de faptul că Dumnezeu ar putea deveni un rival al ei", spre deosebire de mulți oameni, care consideră că dacă i-ar permite lui Dumnezeu să fie prezent în viața proprie, atunci "libertatea noastră ar fi în pericol... spațiul nostru vital ar avea de suferit". Preasfințitul Cornel a continuat făcând o comparație a atitudinii Mariei, a lui Adam și a Evei și a "fiului risipitor" din evanghelie, concluzionând că omul, "dacă îl pune pe Dumnezeu deoparte... el pierde splendoarea divină. Numai dacă Dumnezeu este preamărit, putem spune că și noi suntem preamăriți, pentru că suntem investiți de această demnitate de fii ai lui Dumnezeu. Maria ne învață acest lucru. Nu trebuie să-l dăm la o parte pe Dumnezeu. Trebuie să-l preamărim, în viața noastră privată, dar și în viața noastră publică". Spre finalul predicii, a fost reînnoită invitația de a participa la evenimentul deosebit care va avea loc la București, la 31 august, beatificarea Mons. Vladimir Ghika, "prinț, preot și martir". La sfârșitul cuvântului de învățătură, fiind amintite cuvintele Mons. Ghika, "lucrurile mari nu le facem noi, chiar dacă se fac prin noi...", tuturor li s-a atras atenția că "fiecare dintre noi este chemat ca, prin noi, Dumnezeu să săvârșească lucruri mari".

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare, apoi a vorbit despre o statuie specială a Maicii Domnului: cu doi prunci în brațe, unul în partea dreaptă și celălalt în stânga sa. Arătând și explicația acestei statui, "Maica Domnului îl are și pe Fiul ei, Isus, Mântuitorul, și ne are și pe noi în brațe, iar prin cel de-al doilea copil suntem reprezentați noi", a subliniat că "e deosebit să știm că ne are în brațe". Episcopul de Iași a scos în evidență că "Maica Domnului ne ține în brațe pentru că ne iubește pe toți și e Mama tuturor și e și regină... și, cum bine știm, ea a spus că « Fiul său este coroana ei», astfel coroana sa suntem și noi, dacă o iubim cu adevărat, o ascultăm și o urmăm".

Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei, condus de pr. dr. Florin Spătariu, dirijat în această zi de 22 august de profesorul Mihai Bișoc.

PS Petru i-a mulțumit d-lui Victor Opaschi pentru prezență, i-a dăruit Biblia tradusă la Iași și proaspăt lansată, invitându-l să spună un cuvânt.

Domnul secretar de stat i-a arătat PS Petru prețuirea pe care i-o poartă, a vorbit apoi despre activitatea dumnealui în domeniul cultelor și despre întâlnirile deosebite pe care le-a avut cu fericitul papă Ioan Paul al II-lea.

La finalul Liturghiei, după primirea binecuvântării solemne din partea PS Aurel Percă, cu toții s-au întors acasă, cu speranța că, avându-i pe Dumnezeu și pe Maica Domnului aproape, vor putea să-i aducă lui Dumnezeu preamărire prin viața proprie.

Pr. Adrian Blăjuță

***

Înregistrarea video a Liturghiei de hram a noii catedrale

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași: Hramul catedralei noi


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat