Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Semnături pentru susținerea vieții. Inițiativa "Unul dintre noi"

Asociația "Familia și Viața" din Roman, prin Centrul de Consiliere pentru Familie (Str. Ștefan cel Mare, Nr. 228, Roman, tel/ fax: 0233/742505, e-mail: afav_roman@hotmail.com, www.familiasiviata.ro) împreună cu Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, au adresat o scrisoare părinților parohi din Dieceza de Iași și credincioșilor, solicitându-le sprijinul în strângerea de semnături de susținere a inițiativei Unul dintre noi. Redăm textul acestei scrisori.

Prima inițiativă legislativă cetățenească europeană pentru viață Unul dintre noi a fost susținută de papa Benedict al XVI-lea încă de anul trecut, când a fost lansată la Roma, prin Life Day la 20 mai 2012. Sfântul Părinte Francisc a încheiat evenimentele dedicate Evangelium vitae la Roma, în cadrul rugăciunii Angelus de la 16 iunie 2013, prin cuvinte de susținere adresate participanților la inițiativa Unul dintre noi, îndemnându-i să continue cu și mai multă fervoare cursa de strângerea a unui milion de semnături în Uniunea Europeană.

Această inițiativă are ca scop protejarea juridică în Uniunea Europeană a demnității, a dreptului la viață și a integrității fiecărei ființe umane de la concepere, conform competențelor Uniunii Europene. În mod specific, se adresează finanțării programelor de cercetare pe embrioni umani, a politicilor de sănătate care nu respectă viața embrionilor și a programelor de dezvoltare care finanțează avortul sub formă de "ajutor de dezvoltare", Uniunea Europeană fiind al 4-lea finanțator mondial al "sănătății reproducerii", după SUA, Olanda și Marea Britanie. Această inițiativă cetățenească pentru viață Unul dintre noi este un prim pas pe o cale de durată. Vor fi necesari și alți pași pentru garantarea deplină a dreptului la viață din momentul conceperii fiecărui om, în toate statele membre, inclusiv inițiative legislative naționale.

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, în calitate de președinte al Conferinței Episcopilor din România, a propus Comisiei pentru Revizuirea Constituției României, la 19 iunie 2013, amendamente care să menționeze că orice căsătorie se încheie între un bărbat și o femeie și să "stabilească foarte clar că viața oricărui român este apărată și susținută din primul moment al conceperii și până la moartea naturală". În acest context s-a amintit campania de strângere de semnături pentru inițiativa cetățenească intitulată One of us (Unul dintre noi), bazată pe dreptul cetățenilor membri ai UE de a înainta propuneri legislative Comisiei ("guvernului") Europei, în cadrul Tratatului de funcționare a Uniunii Europene semnat la Lisabona.

De asemenea, toți liderii cultelor recunoscute oficial în România, reuniți în Consiliul Consultativ al Cultelor din România, în ședința anuală de lucru de la 20 iunie 2013, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul României, și-au declarat susținerea pentru promovarea inițiativei Unul dintre noi.

Se prefigurează astfel că anul 2013 va deveni un an istoric pentru cultura vieții în Uniunea Europeană și România, prin implicarea activă a cetățenilor în apărarea legislativă a demnității umane din momentul conceperii. (Scurtă mențiune: anul acesta în România au avut loc marșuri pentru viață în 31 de localități).

Reamintim că inițiativa a fost lansată în România la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012 la Iași, în inima diecezei. Aceasta ne oferă un motiv în plus pentru a adresa o provocare fiecărei parohii de a se implica în informarea și motivarea credincioșilor pentru exercitare responsabilității de cetățeni, susținând această inițiativă legislativă.

Sperăm ca fiecare parohie să contribuie cu minim 100 de semnături, colectate în primul rând online pe site-ul oficial al inițiativei www.oneofus.eu/ro, dar și consemnate corect pe formularul de hârtie. Pot semna persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, iar data limită până la care se poate strânge semnături este 30 octombrie 2013. Pentru colectarea semnăturilor vă propunem următorul tip de tabel cu datele preluate din cartea de identitate/buletin care ulterior vor fi inserate online cu ajutorul voluntarilor.

Nr. crt. Prenumele Numele Adresa completă Data nașterii Seria și numărul de CI sau CNP Data completării Semnătura
               

Deoarece nu toate persoanele vor ști codul poștal necesar introducerii datelor online, acestea vor fi căutate pe site-ul www.codpostal.net sau altele similare. Dacă în parohia dumneavoastră nu există posibilitatea de introducere a datelor online, tabelele cu datele persoanelor pot fi trimise în plic la Asociația Familia și Viața (Str. Ștefan cel Mare, nr 228, Roman) și aici se va face această operație.

Sunt deja câteva parohii care au început strângerea de semnături, le felicităm și le îndemnăm să continue.

Vă îndemnăm să vă alăturați poporului vieții și să așezați o cărămidă la edificiul culturii vieții în Uniunea Europeană și în România!

Asociația "Familia și Viața"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat