Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea - 25 august 2013: Prezentarea lucrării Butea. Monografie

La Butea, în biserica "Preasfânta Treime", duminică, 25 august 2013, după sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, va avea loc prezentarea lucrării Butea. Monografie, publicată la Editura "Presa Bună" din Iași.

Volumul apare ca un omagiu adus locuitorilor acestei străvechi localități românești de pe Valea Siretului, apariția sa fiind prilejuită și de comemorarea revoltei anticomuniste de la Butea din august 1949.

În cadrul manifestării culturale moderate de pr. Iosif Dorcu, originar din localitate, vor lua cuvântul pr. Petru Blaj, paroh de Butea și coautor, dr. Dănuț Doboș, coordonatorul lucrării, dr. Silviu Văcaru, din partea colectivului de autori, pr. Cornel Cadar, directorul Editurii "Presa Bună" și coautor, dl. primar Gheorghe Milia, din partea Consiliului Local Butea, precum și PS Petru Gherghel, care a onorat lucrarea cu un "Cuvânt înainte" intitulat "Un sat erou - Butea. Memoria trecutului".

În cuvântul înainte, PS Petru Gherghel menționează următoarele: "Parcurgând rând pe rând paginile acestei monografii, poți să descoperi o istorie deosebită ce a făcut să crească o adevărată vatră românească și o trăire curajoasă a credinței catolice, transmisă din generație în generație. Această realitate este probată de la început prin clipe de mare încercare, de jertfe omenești, de sânge chiar, oferite pe altarul sufletului creștin, dornic de a transmite generațiilor viitoare un veritabil exemplu de fidelitate față de valorile spirituale moștenite și de apărat în fața invadatorilor și a uzurpatorilor de conștiințe".

Volumul Butea. Monografie înmănunchează rezultatele unor cercetări interdisciplinare realizate sub coordonarea Departamentului de Cercetare al Episcopiei Romano-Catolice Iași, avându-i ca autori pe dr. Silviu Văcaru, cu capitolul "Repere istorice"; dr. Daniela Butnaru ("Toponimia satului Butea"); dr. Anton Coșa ("Coordonate etnografice"); pr. Petru Blaj ("Parohia Butea la începutul mileniului trei"); pr. Cornel Cadar ("Butea - evenimente dramatice. Eroii din sat"), și dr. Dănuț Doboș ("Parohia Catolică Butea" și "Școala din Butea"). Lucrarea a putut vedea lumina tiparului grație interesului, bunăvoinței și sprijinului material oferit de domnul primar Gheorghe Milia și de Consiliul Local Butea, precum și de Parohia Romano-Catolică Butea.

"În acest An al Credinței din Biserica Universală și An al Familiei din Biserica diecezană - scrie preotul paroh Petru Blaj în prefața lucrării - am dorit să apară această carte istorică a comunității, ca o încoronare a dorințelor multor persoane legate sentimental de localitatea Butea. [...] Privind trecutul comunității catolice Butea, ne dăm seama că Biserica, prin păstorii ei, și-a îndeplinit misiunea sa de inițiere creștină a copiilor, de educare și aprofundare a credinței tinerilor, de pastorație a familiei, de sfințire a duminicii, de caritate față de cei nevoiași".

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Butea. Monografie
Dănuț Doboș, Silviu Văcaru, Anton Coșa ș.a., Ed. "Presa Bună", 2013, ISBN 978-606-8116-32-7, 17x24 cm, 358 p., 22 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat