Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exerciții spirituale pentru familii

La Mănăstirea Carmelită din Luncani (BC), în zilele de 16, 17 și 18 august 2013, s-au desfășurat zile de reculegere pentru familii, cu tema: "Mergi și vorbește cu Tatăl tău", fiind conduse de părintele Cornel Cadar. Acestea s-au desfășurat în contextul Anului Credinței și Familiei, ținând cont că la Iași peste câteva zile (27-30 august) aveau să se întâlnească mai multe familii în cadrul Întâlnirii Familiilor la nivel diecezan.

Iată-ne pentru două zile 54 de persoane, adulți și copii, adunați din Bacău, Iași și Suceava în locul binecuvântat numit Mănăstirea Luncani. Ne-am întâlnit pentru a participa la exerciții spirituale pentru familii. De la cel mai mic la cel mai mare, alături de copiii noștri, 15 familii ne-am manifestat dorința de a-l căuta și de a-l regăsi pe Dumnezeu într-un spațiu atât de propice odihnei și creșterii sufletului. Căci exercițiile spirituale se fac pentru suflete de la suflete printr-un ritm specific: rugăciunile de dimineață și de seară, Rozariu, spovada, sfânta Liturghie, Calea crucii și mai ales meditația.

Tema pentru meditații a prezentat-o părintele Cornel din prima seară, în timpul sfintei Liturghii, după care au urmat Vesperele rugate și cântate împreună. Tema ne invita la a înțelege că aici, la Luncani, era cadrul potrivit de a vorbi cu Tatăl nostru despre noi și despre familia noastră.

Surpriza a venit mai târziu când părintele ne-a arătat trandafirul din Ierihon sau trandafirul Maicii Domnului, acea floare închisă, uscată, care rămâne în această stare fără apă. Era o floare ca un con de brad uscat, doua palme închise, poate la fel cum e uneori viața din mine și din familia mea. A trebuit să ne răspundem în aceste zile la întrebările: Ce usucă viața unei familii? Ce reprezintă apa care dă viața unei familii? Floarea a fost așezată în apă și apoi am văzut-o deschizându-se și înverzind.

În aceeași seară am aflat despre pericolul pierderii sufletului, despre primejdia pierderii timpului, despre pericolul pierderii ocaziei, dar și despre riscul pierderii priorităților.

A doua zi fiecare acțiune a noastră a însemnat un exercițiu spiritual: Laudele de dimineață, cântările, gândurile despre diferențele dintre bărbat și femeie (diferențe care ar trebui să fie completări pentru viața de familie, pentru a-l înțelege pe celălalt), Spovada, Rozariul și sfânta Liturghie ne-au făcut să ne simțim mai aproape de drumul spre Tatăl, în dialogul nostru cu el.

Filmul "Băiatul în pijamale vărgate" proiectat după-amiaza ne-a pus pe toți pe gânduri, iar Calea crucii pe muntele din spatele mănăstirii a decurs în liniște și rugăciune comună.

A urmat o plimbare în pădure, iar seara, după rugăciune și masă, s-a încheiat într-o notă veselă și de joacă specifică familiilor.

Duminică parcă toți eram mai voioși și pregătiți pentru sfânta Liturghie, cu inima deschisă pentru a sărbători așa cum se cuvine ziua Domnului.

"Planta învierii" s-a deschis și a avut și mai avea nevoie de lumină și de apă. Sfânta Liturghie ne-a apropiat și mai mult, chiar dacă multe dintre familii nu ne cunoșteam.

Iată gândurile câtorva dintre participanți:

  • Precum trandafirul Maicii Domnului se deschide și dă rod de verdeață atunci când îngrijitorul îl hrănește cu puțină apă, așa și căsnicia se deschide și dă rod atunci când cei doi soți o hrănesc cu iubire în Dumnezeu. Afecțiunea, dăruirea, respectul, înțelegerea, comunicarea, dar și dorul de har împlinit prin Spovadă și Euharistie, prin respingerea păcatului și fuga de ispite, prin mortificație, prin rugăciune, prin cunoaștere și adorație de Dumnezeu, toate se contopesc în iubirea în Dumnezeu. Iar aceasta transformă zilnic trandafirul căsniciei în sacrament (Gabriela Grosu)

  • Însăși tema zilelor de reculegere de la Luncani: "Mergi și vorbește cu Tatăl tău", ne-a ajutat să conștientizăm că cea care alimentează fericirea și armonia familiei noastre este comunicarea dintre noi, care trebuie să existe și atunci când ne este bine și atunci când ne este rău. De asemenea, nu trebuie uitată și importanța exprimării aprecierilor față de partener și față de copii, gesturi care conduc la armonia în familie. Deși (mai în glumă, mai în serios) s-a insistat pe diferențele dintre bărbat și femeie - bărbatul care caută soluții la orice "problemă/situație" fie ea doar prezentată, iar femeia care doar comunică/prezintă o situație, fără a aștepta soluții - am realizat în aceste zile că Dumnezeu ne-a creat diferiți tocmai pentru a ne completa reciproc pentru armonia familiei și binele copiilor (Iuliana Guguianu)

  • "Dacă nu ne vom face timp de rugăciune, de meditație, de slujire, de apropiere de Dumnezeu, vom avea probleme într-o zi". Această frază mi-a rămas în minte din una dintre prezentările părintelui și am meditat asupra ei un timp. Cred că ar trebui să schimbăm puțin această frază: "Dacă nu ne facem timp de rugăciune, de meditație, de slujire, de apropiere de Dumnezeu, avem o mare problemă în existența noastră: ne moare sufletul", devenim niște pijamale goale care respira și expiră pe acest pământ, fără a mai putea nici măcar visa la mântuire, căci, nu putem spune că suntem creștini dacă sufletul este mort în noi. Cu sufletul mort, mergem la biserică fără să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu, recitam rugăciuni fără să simțim nimic, ne chinuim să trăim conform poruncilor, dar suntem o cochilie goală. Și deoarece suntem căsătoriți, iar mântuirea vine prin luptă împreună a celor doi, sufletele noastre ne cer apa vie, adică dragostea lui Dumnezeu manifestată prin noi, prin existența noastră din fiecare secundă. Iar apa vie, dragostea, iubirea lui/de Dumnezeu este generată de tot felul de lucruri mici și mari, din clipele acordate celor dragi, din rugăciunea zilnică cu sufletul, din participarea la sfânta Liturghie, din învățăturile extrase din exercițiile spirituale (Radu Ignatescu-Manea)

  • Am trăit o experiență frumoasă, uniți în rugăciune, cu familiile care au participat la zilele de reculegere de la Luncani. Ar fi minunat dacă și alte familii ar putea să participe la astfel de întâlniri, pentru că îmbogățirea spirituală este evidentă și pentru că exemplul (de bună practică religioasă, dar și de educație, în general) pe care îl dăm copiilor noștri este extrem de important" (Irina Farcaș)

Ospitalitatea și truda fraților și preoților ne-au copleșit și adresăm mulțumirile și rugăciunile noastre către ei, gazdele noastre de la Luncani.

Închei cu rugăciunea care a fost atât de dragă noua, familiilor, în aceste zile, rugăciune pe care o găsim pe ultima pagină a broșurii făcută special pentru noi, dar și pe prima pagină a sufletului nostru. Dragi familii creștine, chiar dacă nu ați reușit să veniți până la Mănăstire la Luncani, puteți înțelege cât de folositoare pot fi exercițiile spirituale, citind cu inima și cu mintea această rugăciune:

"Dumnezeu ne-a făcut o familie.
Avem nevoie unul de celălalt,
Ne iubim unul pe celălalt,
Ne iertăm unul pe celălalt,
Trudim împreună,
Ne destindem împreună,
Ne rugăm împreună.
Împreună citim cuvântul lui Dumnezeu,
Împreună creștem în Cristos,
Împreună îi iubim pe oameni,
Împreună îl slujim pe Dumnezeu,
Împreună sperăm cerul.
Acestea sunt nădejdile și năzuințele noastre.
Ajută-ne, te rugăm, Doamne, să le dobândim
Prin Cristos, Domnul nostru. Amin".

Claudiu Bîrliba

* * *

Gânduri în urma zilelor de reculegere cu familiile de la Luncani

Nu este sfârșit de an ca să facem bilanțuri, dar este bine ca din când în când să te oprești în loc, să aduni și să tragi linie. Acest lucru se întâmplă de multe ori în afaceri. Se spune că se face inventarul. Chiar și în căsătorie, obișnuim să facem bilanțuri: fie la un an, la sfârșit de an sau la împlinirea unui anumit număr de ani de la nuntă (5, 10, 15, 20 etc.). Adunăm bunurile agonisite (case, mașini, terenuri), afacerile profitabile sau nerentabile, copiii rezultați, succesele lor, concediile petrecute prin țară sau străinătate. La sfârșitul bilanțului tragem linie și verificăm dacă suntem pe plus sau pe minus. De multe ori, chiar dacă nu suntem "în insolvență" cu căsătoria noastră, constatăm că nu suntem mulțumiți, că viața noastră este cuprinsă de amărăciune, că tot ceea ce am agonisit material nu ne face fericiți și ne întrebăm sau nu ce se întâmplă cu viața noastră. Ne spunem că rutina căsătoriei s-a instalat și în viața noastră, ne consolăm cu ideea că așa se întâmplă în viețile tuturor și mergem mai departe. Adunăm zi de zi frustrări, nemulțumiri pe care le trăim singuri, fără a le comunica și celor de lângă noi, pentru că așa se întâmplă în aproape toate familiile pe care le cunoaștem și ne spunem că așa este viața. Opinii pentru care altădată luptam le-am închis într-un sertăraș, iar acum ne sunt străine. Nu ne mai interesează. Ne sunt indiferente.

Facem de cele mai multe ori un bilanț al împlinirilor sau neîmplinirilor noastre materiale, dar oare ne-am gândit vreodată să facem și un bilanț al vieții spirituale din timpul căsătoriei? De câte ori ne rugam înainte și de câte ori ne rugăm acum? De câte ori ne spovedeam înainte și de câte ori ne spovedim acum? Care ar fi bilanțul dacă am aduna orele de rugăciune comune din familie sau sfintele Liturghii ascultate și dedicate familiei noastre? Oare câte cuvinte de laudă i-am adresat soțului sau soției atunci când acesta a făcut un lucru obișnuit sau special pentru binele familiei noastre și noi am luat-o ca pe o stare normală? De câte ori ne-am oprit din vârtejul acestei lumi pentru a-i spune soției, soțului sau copiilor că-i iubim și-i mulțumim lui Dumnezeu pentru ocazia întâlnirii cu el sau ei? De câte ori am pierdut timpul în fața televizorului sau a calculatorului și am lăsat timpul să treacă pe lângă noi fără a privi la cei din jurul nostru? De câte ori am pierdut ocazia de a-i cere soțului, soției sau copiilor iertare pentru greșelile noastre și am risipit ocazia împăcării? De câte ori la sfârșitul unei zile de lucru m-am gândit dacă am construit ceva în familia mea sau am lăsat ziua să treacă pe lângă mine pentru că sunt prea obosit sau obosită pentru a face ceva pentru ei? Oare de câte ori am pierdut ocazia de a ne încuraja copiii sau soții într-un moment greu din viața lor și nu am fost alături de ei printr-un cuvânt de îmbărbătare sau doar prin simpla noastră prezență, dar cu gândul la ei?

Da, ne facem bilanțul bunurilor agonisite, a ceea ce se vede, dar acest lucru este suficient pentru familia noastră? Adunăm plusurile, dar minusurile cine le adună? Cine ia în calcul și adaugă la bilanț și ceea ce n-am făcut pentru viața noastră de familie și cât de mult a contat lipsa unor gesturi de iubire, a unor cuvinte blânde spuse la momentul potrivit, a suportului moral în momentele grele ale vieții noastre? Toți ne dorim să avem o căsnicie fericită, iar necazurile să lipsească, iar dacă sunt să le depășim ușor. Dacă ne dorim cu toții acest lucru, atunci, chiar dacă nu am văzut la părinții noștri sau ne este greu să o facem ori nu credem că sunt necesare cuvintele frumoase, dacă pentru cel de lângă mine și pentru familia mea contează și acest lucru îmi asigură fericirea de ce să n-o fac? Și cine știe? În timp, s-ar putea ca la un bilanț spiritual al familiei mele să-mi dau seama că aceste cuvinte de apreciere și de iubire au schimbat viața familiei.

Da, e normal să ne facem un bilanț al realizărilor materiale din viața noastră, dar bilanțul spiritual ne ajută să ne dăm seama dacă familia noastră este uscată, închisă sau moartă. Doar după un asemenea bilanț îți dai seama unde te situezi ca familie creștină. Ea poate crește în iubire doar dacă se raportează la Dumnezeu, iar toate celelalte vor veni pe deasupra.

Mihaela Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 august: Luncani: Exerciții spirituale pentru familii


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat