Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea timp de trei ore la Castel Gandolfo între plimbare, Rozariu și concert

De Salvatore Cernuzio

Probabil că avea nevoie să respire un aer diferit de cel din Grădinile Vaticane sau probabil, la sfârșitul verii, voia să revadă vila aceea care timp de opt veri l-a primit și să se bucure de vederea lacului Albano. Oricum, în după-amiază zilei de 18 august 2013, Benedict al XVI-lea și-a acordat o scurtă excursie la Castel Gandolfo, în vila care este reședință de vară a pontifilor încă de la Urban al VIII-lea, în care a petrecut primele două luni după renunțarea la slujirea petrină.

Papa emerit - după cum prezintă surse vaticane - a petrecut în orășelul din Lazio circa trei ore, plimbându-se în grădinile palatului, recitând Rozariul și asistând la un concert de muzică clasică la pian. Apoi s-a întors seara în Vatican, în mănăstirea Mater Ecclesiae, unde a decis să trăiască "ascuns de lume" după istorica decizie din 11 februarie.

Duminică după-amiază l-au însoțit pe Benedict al XVI-lea nelipsiții săi "îngeri păzitori": memores Domini, Loredana, Carmela, Cristina și Manuela, cele patru laice consacrate din mișcarea Comunione e Liberazione care se îngrijeau de apartamentul, de capela și de garderoba lui Ratzinger în timpul anilor de pontificat, și care continuă să-l asiste și acum, după demisie.

Deja papa Francisc "cedase" locul său predecesorului, invitându-l să petreacă în vila de pe Colli Albani perioada de vară, din moment ce el rămânea în schimb la Roma pentru "activități de muncă". Papa emerit declinase totuși invitația, evitând deci posibila rumoare a unei transferări a lui și menținând coborâtul profil dorit.

După circa șase luni de la anunțarea care a răvășit lumea, decizia lui Ratzinger de a trăi în ascundere provoacă încă reflecții și întrebări. Cineva a avut privilegiul să audă de pe buzele papei emerit motivațiile acestei alegeri. În pofida vieții de clauzură, Ratzinger acordă, de fapt, în mod sporadic și numai în ocazii determinate, câteva vizite foarte private în Mater Ecclesiae. În timpul acestor întâlniri, fostul papă nu comentează, nu dezvăluie secrete, nu se lasă purtat spre declarații care ar putea să fie considerate drept "cuvintele spuse de celălalt papă", ci menține circumspecția care l-a caracterizat mereu.

Maxim observă cu satisfacție minunățiile pe care Duhul Sfânt le înfăptuiește cu succesorul său sau vorbește despre sine, despre modul în care această alegere de a demisiona a fost o inspirație primită de la Dumnezeu.

Așa ar fi spus Benedict al XVI-lea unuia dintre oaspeții acestor rare întâlniri pe care subsemnatul a avut norocul să-l întâlnească, în urmă cu câteva săptămâni, la Roma. "Mi-a spus asta Dumnezeu", a fost răspunsul pontifului emerit la întrebarea despre motivul care l-a determinat să renunțe la scaunul lui Petru. Apoi a precizat imediat că n-a fost vorba despre niciun tip de apariție sau fenomen asemănător; mai degrabă a fost "o experiență mistică" în care Domnul a făcut să se nască în inima sa o "dorință absolută" de a rămâne singur față în față cu el, recules în rugăciune.

Așadar, decizia lui Benedict n-a fost o fugă de lume, ci o refugiere în Dumnezeu și trăire a iubirii sale. Același Ratzinger - a revelat sursa care preferă să rămână anonimă - a declarat că această "experiență mistică" s-a prelungit pe parcursul tuturor acestor luni, mărind tot mai mult acea dorință a unui raport unic și direct cu Domnul. În afară de asta, papa emerit a revelat că el cu cât observă mai mult "carisma" lui Francisc, cu atât înțelege mai mult cum această alegere a sa a fost "voință a lui Dumnezeu".

(După Zenit, 19 august 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat