Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Amintirea cardinalului Carlo Maria Martini

Cu stilul iezuitului

De Giovanni Giudici

La 31 august 2012 murea cardinalul Carlo Maria Martini, iezuit, biblist de seamă, om al dialogului dintre religii și, din 1979 până în 2002, arhiepiscop de Milano. În amintirea mărturiei sale, publicăm prefața episcopului de Pavia la cartea lui Enrico Impalà Vita del cardinal Martini. Il bosco e il mendicante (Cinisello Balsamo, Edizioni San Paolo, 2013, 262 de pagini).

Este opinie curentă că personalități cunoscute și admirate, văzute de colaboratorii lor direcți, pierd aureola de fascinație din cauza invadării mereu prozaice a cotidianului. Cât mă privește, experiența de a trăi peste zece ani în contact direct cu Martini nu a produs în mine acest soi de reducere a stimei și afectului. Dimpotrivă, colaborarea strânsă a arhiepiscopului cu mine, vicarul său general, și viața comună trăită cu el, formată din întâlniri zilnice de muncă, de rugăciune, de împărtășire a prânzului, și adesea a cinei, au fost tot atâtea ocazii pentru a experimenta bucuria de a cunoaște o persoană din punct de vedere uman bogată, din punct de vedere spiritual, așadar să simt crescând respectul față de el și față de drumul său de creștin.

Chiar pot să afirm că apropierea strânsă cu cardinalul Martini a produs în mine o schimbare în modul de a privi realitatea și comunitatea creștină; am învățat să evaluez în manieră nouă modalități cu care se slujește o comunitate creștină și se fac alegerile pastorale. Și totul s-a întâmplat nu atât printr-o imitare sau printr-un soi de conformism care poate să se nască din ascultare, ci mai degrabă din posibilitatea de a institui un raport dialogic cu o persoană deschisă și transparentă, dispusă să asculte serios și să manifeste cu simplitate propriul mod de a gândi. Cu aceste modalități cardinalul a făcut școală ca învățător spiritual și păstor. Nu numai pentru mine, de altfel el a fost un învățător.

Prezentând această biografie, vreau pur și simplu să dau o mărturie personală despre utilitatea muncii făcută de autor. El a adunat date, documente, dialoguri și reflecții personale. Această trudă a sa este prețioasă deoarece cunoașterea stilului de viață și a magisteriului cardinalului Martini este important ca să rămână în timp și să ajungă la cât mai multe persoane posibil: este vorba de o bogăție care trebuie împărtășită.

În activitatea sa și în trăirea autorității există aspecte evanghelice; de exemplu, am văzut mereu în modul său de a acționa un mare respect față de persoane, față de individualitatea lor, față de alegerile lor de dedicare: el reușea să recunoască în ele lucrarea Duhului, și chiar persoane care sunt calificate ca "dificile" găseau în el atenție, și lor le dedica timp și energii. Este vorba de o dimensiune pe care ne-o dorim permanentă în trăirea autorității în Biserică. Opera sa și cuvântul său pentru viața societății erau îndreptate spre motivațiile înalte ale dreptății și păcii; și interesul său față de dezvoltarea fiecărei persoane și față de respectarea demnității sale nu era numai tributul care trebuie plătit unui principiu abstract, chiar dacă e vrednic de laudă. Se vedea asta din trăsătura umană respectuoasă nu numai față de orice cauză care avea de-a face cu libertatea și demnitatea umană, ci și față de persoanele concrete, pe care le întâlnea mereu cu gentilețe; și ele observau în el o afabilitate atentă și disponibilă, chiar dacă era caracterizată de o circumspecție gentilă care era proprie caracterului său. Aceste aspecte pe care le-am amintit pe scurt, consideră că nu erau străine de formarea sa de biblist și de păstor îndrăgostit de Domnul. El s-a lăsat plăsmuit de Cuvântul lui Dumnezeu și el a devenit rădăcină și fundal al modalității însăși cu care privea persoanele și evenimentele, încercând să recunoască în toți și în tot lucrarea Duhului și să dea mărturie despre prezența Domnului.

Carlo Maria Martini a fost punct de referință pentru un mare oraș ca Milano; a marcat un stil de Biserică pentru țara noastră, era iubit de preoți și de laici; totuși rămânea mereu un piemontez respectuos față de celălalt, cu stilul de viață al unui călugăr iezuit, cu curiozitatea intelectuală tipică omului de cercetare și care s-a dedicat unor studii severe. Pus la conducerea diecezei sfântului Ambroziu și a sfântului Carol, a știut să fie curajos în inițiativele pastorale, riguros în propunerea spirituală și în același timp părinte grijuliu, un frate mai mare, un domn amabil și primitor. Cu această simplitate de om între oameni, mai înainte și mai mult decât studios eminent și păstor de faimă mondială, a știut să împărtășească starea comună de credincioși și necredincioși, pe toate fronturile personalității sale și ale slujirii sale.

Pornind de la studiu și de la meditație și de la predicarea Cuvântului, tot magisteriul său și acțiunea sa pastorale se puteau conduce spre un singur scop: a educa pe creștini la familiaritatea cu Cuvântul și a arăta, celor necredincioși, însemnătatea și înțelepciunea umană a Cuvântului. Pornind de la această convingere, cardinalul a știut să trăiască mereu cu o privire senină și încrezătoare viața societății și a Bisericii. Pot da mărturie și că asta se conjuga cu o capacitate de lectură realistă, uneori chiar puternic critică a realității. Privirea sa asupra comunității creștine și lucrarea sa mergeau în direcția de a privilegia o Biserică liberă pentru că este dezlipită de scheme ideologice, de orizonturile înguste ale utilitarismului sau ale eficienței, de condiționări și de voința de putere sau de apariție.

Un ultim lucru vreau să notez: Carlo Maria a amintit odată cum el, elev de șaptesprezece ani în colegiul iezuiților din Torino, a ales să se dedice total lui Dumnezeu. Așadar, îmi place să mi-l imaginez, în acel moment precis al vieții sale, ieșind din casa frumoasă a industriaș al lânii din Torino din anii Treizeci ai secolului al XX-lea, pentru a intra în Societatea lui Isus, pentru a fi numai un călugăr ca alții. Trăind cu el peste zece ani m-am convins că el a fost fidel acestei prime sale iubiri, și a știut să spună până la sfârșit, cu cuvântul și mai ales cu moartea sa dureroasă: eu sunt al lui Dumnezeu, viața mea este a lui.

(După L'Osservatore romano, 19-20 august 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat