Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Loreto: Delegație din România la a V-a ediție a campusului ecumenic - "locul unde familia lui Dumnezeu nu are bariere"

În perioada 9-16 august 2013 a avut loc a V-a ediție a campusului ecumenic de la Loreto, în Italia. Activitățile campusului s-au desfășurat la Centrul "Ioan Paul al II-lea", unde delegații din România, Italia, Suedia, Anglia și Danemarca au împărtășit timp de 6 zile gânduri și credințe din viața lor spirituală. Tinerii prezenți la Loreto, aparținând diferitor confesiuni (romano-catolici, greco-catolici, anglicani, ortodocși, luterani) au învățat împreună despre liniște, fraternitate, umanitate.

La inițiativa PS Virgil Bercea și a Biroului Pastoral din Oradea, s-a oferit șansa, începând cu acest an, ca fiecare dieceză și eparhie din România să fie reprezentată la Loreto de câte un grup de tineri. Astfel, Arhidieceza de Alba Iulia și Făgăraș a fost la Loreto prin prezența unui tânăr, Eparhiile de Cluj, Maramureș, Lugoj și Dieceza de Iași au fost reprezentate fiecare de două persoane, iar Eparhia de Oradea de cinci tineri. Împreună, după ce a avut loc la Oradea, la Seminarul Greco-catolic, o primă întâlnire a reprezentanților comunităților catolice din țară, sub coordonarea părintelui Paul Popa, au pornit plini de entuziasm și emoție spre locul ce avea să le fie casă timp de o săptămână.

Conferințele care deschideau programul fiecărei zile au fost ținute, pe rând, de fiecare confesiune prezentă la Loreto. S-au aprofundat subiecte precum necesitatea cunoașterii propriei persoane pentru a-l găsi pe Dumnezeu, liniștea ca moment de comuniune cu Sfânta Treime (delegația luterană), s-a pus în evidență atitudinea omului față de greșeli (parabola fiului risipitor - delegația ortodoxă), raportarea la celălalt și atitudinea creștinilor față de nevoile aproapelui (parabola samariteanului milostiv - delegația greco-catolică), dar și condițiile unei recolte bune a vieții noastre ca și fii au lui Dumnezeu și frați cu Cristos (parabola semănătorului - delegația romano-catolică). Tinerii participanți au avut șansa să-și exprime credințele, părerile, atitudinea și relația lor cu Dumnezeu atât în cadrul conferințelor, cât mai ales în cadrul restrâns al grupurilor de discuții, care le precedau.

"Pentru mine, participarea la campusul din Loreto a fost o experiență deosebită deoarece m-am apropiat mai mult de Dumnezeu, am învățat multe moduri noi de a mă ruga, am avut ocazia să vorbesc și să împărtășesc experiențe cu oameni din alte confesiuni. Am cunoscut oameni deosebiți", ne mărturisea Ovidiu (Oradea). Într-adevăr, tinerii de acolo s-au prezentat cu sufletul și brațele deschise la toate lucrurile noi care le-au ieșit în cale. Dezbaterile din cadrul grupurilor au fost întotdeauna de calitate, bine argumentate și avându-l fără excepție în centru pe Dumnezeu, care, indiferent de confesiunea fiecăruia, e cel care ne aduce împreună.

Însă nu numai conferințele și discuțiile în cadru restrâns au constituit activitățile campusului. Deplasarea până în localitatea San Severino, în Parohia San Severino Vescovo, unde părintele Antonio ne-a vorbit atât de frumos despre ce înseamnă comunitatea catolică de acolo pentru el și pentru Dumnezeu a fost o adevărată oază de credință. Astfel, am aflat că bisericuța unde oamenii vin cu atâta nevoie de a-l întâlni pe Dumnezeu, a fost construită pe ruinele unei foste fabrici de țigări. "E locul cel mai urât, dar cu cei mai frumoși oameni" ne spunea părintele Antonio, cu sclipiri în ochi. Comunitatea din San Severino s-a dovedit a fi o gazdă deosebită, tinerii au pregătit un moment de animație iar apoi, în cadrul turului orașului, domnul primar a ținut să ne întâlnească și să-și manifeste aprecierea pentru credința care își are rădăcinile în sufletul fiecăruia dintre noi.

În localitate există și o mănăstire de clauzură, mănăstirea "Santa Chiara", tăinuind între zidurile ei viața a 23 de surori care au avut curajul de a spune Da întru totul chemării lui Dumnezeu. A fost o mare onoare pentru noi să putem învăța din experiența acestor surori, care au răspuns tuturor curiozităților noastre și care, mai presus decât orice, ne-au învățat atât de frumos cât de important este să oferim Cuvântului lui Dumnezeu timp și spațiu în viața noastră de credință și de creștere spirituală. Prin momentul de liniște de care am dispus acolo, la mănăstire, am simțit cu toții că și cea mai adâncă singurătate este locuită de Dumnezeu. Am pornit astfel spre Centrul "Ioan Paul al II-lea" cu vorbele surorilor adânc înrădăcinate în suflet: "Deveniți și voi o evanghelie pentru cei din jurul vostru!"

Și vizita la Sanctuarul din Loreto a fost încărcată de profunzime. Am pășit împreună între zidurile casei Sfintei Fecioare Maria din Nazaret, ziduri care stau încă în picioare în Santa Casa din Loreto. Ne-am rugat acolo împreună cu episcopul comunității și ne-am înălțat sufletele la Dumnezeu prin concertul de muzică creștină din fața sanctuarului.

Printre toate momentele de spiritualitate în care am crescut cu toții la Loreto, s-au strecurat și momente de voie bună. Plimbările pe plaja Mării Adriatice, chitara și toate cântecele pe care parcă le fredonam împreună dintotdeauna, seara de talente și de prezentare a activității desfășurate în cadrul workshop-urilor au dovedit încă o dată că ceea ce desparte creștinii nu sunt convingerile sau stilurile de a trăi, ci numai niște nume ale unor confesiuni care uneori de împiedică să vedem că, în Dumnezeu, avem cu toții aceleași valori și idealuri.

"Este prima dată pentru mine când particip la o astfel de întâlnire ecumenică, însă nu acesta este motivul pentru care a fost într-atât de marcantă. De fapt, totul a fost deosebit. Îmbrățișarea caldă la sosire din partea gazdei, a sorei Cecilia, peisajul și împrejurimile de nedescris, liniștea și calmul ce îndemnau spre meditație, diversitatea confesiunilor ce scotea în relief o mare familie creștină și toate învățăturile cu care m-am întors acasă. Dar cel mai important este pasul pe care l-am făcut spre Dumnezeu, o apropiere datorată acestei întâlniri de la Loreto." - Lucian (Cluj-Napoca). Probabil că toți ascundem undeva în suflet această schimbare simțită acolo, în mijlocul unei familii care, la aceeași masă, pe aceeași plajă, în aceeași capelă, nu mai eram catolici, anglicani, ortodocși, români, suedezi, ci doar fii ai lui Dumnezeu, un Tată al tuturor.

Spiritul de la Loreto nu-l poți înțelege decât după ce l-ai simțit. În acest sens, la Londra, în luna octombrie, va avea loc întâlnirea pregătitoare a campusului ecumenic din 2014. Sperăm ca la anul să răspundem în număr mai mare acestei inițiative, pentru ca tot mai mulți să înțelegem cât de important și de necesar este ca noi, în calitate de creștini, să păstrăm unitatea pe care Dumnezeu ne-a învățat-o.

Să ne (re)vedem cu drag în 2014!

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-16 august: Loreto: Delegație din România la a V-a ediție a campusului ecumenic


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat