Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Voluntar la Cacica: A dărui din talanții pe care i-am primit

În zilele de 14-15 august 2013, sanctuarul de la Cacica a fost în mare sărbătoare: cu toții ne-am îndreptat spre casa Mamei noastre cerești. Fiecare pelerin a ales să îi aducă Mariei un dar, un sacrificiu, un efort: unii au venit cu bicicletele, alții pe jos, unii s-au trezit devreme, alții au îndurat ploaia pe timpul nopții, unii i-au oferit Mariei intențiile cu care au venit, iar alții, nu puțini, au ales să fie voluntari.

Voluntarii de la Cacica, aproximativ 40 de tineri, au ales să însoțească rugăciunea către Maria cu efortul muncii lor. S-au întâlnit marți, 13 august, la Casa Polonă, s-au cunoscut, iar apoi și-au împărțit responsabilitățile. Coordonați fiind de către pr. Felix Roca și pr. Dumitru Patraș, tinerii voluntari au început mai întâi cu sfânta Liturghie a comunității, după care au încercat să ofere acel ajutor de care este nevoie pentru ca lucrurile să meargă cât mai bine.

Un alt moment pe care voluntarii l-au avut a fost rugăciunea de seară, de mulțumire, după privegherea mariană din seara de 14 august. Tinerii s-au rugat și au încheiat ziua pe acorduri de chitară, cu cântece la Măicuța noastră dragă.

După sfânta Liturghie pontificală a hramului, tinerii voluntari au rămas la Cacica, s-au odihnit puțin, după care au început ultima activitate din plan: curățenia. Seara a continuat cu o frumoasă cină cu toții împreună, bansuri și cântece în jurul focului. Înainte de a merge la culcare, voluntarii i-au mulțumit din nou Domnului, pentru ca i-a adunat și le-a oferit o experiență atât de frumoasă. Voluntarii au plecat vineri, 16 august, obosiți, dar plini de bucurie și entuziasm, cu dorința de a se revedea și în anul următor.

A fi voluntar la Cacica înseamnă în primul rând a o iubi pe Maica Domnului, a face totul cu libertate și disponibilitate, nu doar când ți se cere, dar și atunci când simți că poți ajuta. A fi voluntar înseamnă a nu te speria de ploaie sau de soarele prea puternic, ci a fi un exemplu pentru ceilalți pelerini. Și în acest an, voluntarii au încercat să dea culoare sărbătorii, să fie prompți atunci când li s-a cerut ajutorul și să arate tuturor că se poate merge împotriva curentului, așa cum ne îndeamnă de atâtea ori papa Francisc.

Dar să vedem ce însemnat pentru tineri a fi voluntar la Cacica:

  • "Fiind voluntar la Cacica am descoperit și mai mult bucuria de a mă pune în slujba celorlalți, fără a aștepta ceva material în schimb; am descoperit iubirea cu care Maria ne poartă de grijă zilnic și ne cheamă pe toți să ne apropiem de Tatăl ceresc". (Andreea, Roman)

  • "Intensitatea muncii, a bucuriei, a jertfei și a satisfacției au făcut ca lucrurile pe care le consideram imposibile să devină posibile, alături de alți tineri, care împart cu mine aceleași idealuri. Împreună am putut descoperi evlavia cu care încă mai participă pelerinii la acest sanctuar și încrederea pe care o au în Mama noastră cerească Maria. A fi voluntar este o experiență care merită a fi trăită și care este păcat să nu o cunoști. Așadar, vă îndemn pe toți tinerii, dornici, dar lipsiți de curaj, să participați și voi la anul ca voluntar la Cacica". (Luiza, Bacău)

  • "Iubire, credință, prietenie. Au fost zile frumoase în care am reușit să înțelegem mai bine ce înseamnă «Adormirea Maicii Domnului», iar ca voluntar, un nou prilej de a lega noi prietenii. Voluntariatul este o muncă plăcută" (Alex, Bacău)

  • "În aceste zile am trăit clipe foarte frumoase alături de voluntari, prieteni și preoți. Pot spune că în aceste patru zile petrecute ca voluntar la Cacica, am cunoscut-o mult mai bine pe Mama noastră cerească. Nu regret nicio clipă că am venit; (Emerenziana, Nicolae Bălcescu)

  • "Să fiu voluntar la Cacica a fost prima experiență de genul acesta. Pe lângă faptul că mi-am făcut noi prieteni și am cunoscut oameni deosebiți, am mai descoperit că a da din timpul meu liber și din energia mea pentru buna desfășurare a pelerinajului, a mă pune în slujba aproapelui este mult mai plăcut decât credeam. Această acțiune de voluntariat cu siguranță nu va fi ultima pentru mine". (Iulia, Faraoani)

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 august: Cacica: Pelerinaj cu ocazia hramului sanctuarului Maicii Domnului


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat