Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: În procesiune la Barați: "S-a meritat să fiu acolo"

Băcăuanii care în dimineața zilei de 14 august 2013 nu au putut merge la Cacica au adus prinosul lor de cânt și de rugăciune Maicii Domnului de la Barați. La ora 17.30, din fața bisericii "Sfinții Petru și Paul", a pornit procesiunea ce de acum a devenit o tradiție pentru credincioșii din Bacău. Pelerinii, cu Rozariul în mână și cu zâmbetul pe buze, au lăudat-o Maica noastră preaiubită.

"Bucurie și emoție. Sunt două cuvinte ce mi-au umplut inima imediat ce m-am hotărât să pun în practică mesajul de la sfânta Liturghie, acela de a participa alături de Biserică la procesiunea organizată în cinstea Sfintei Fecioare Maria, la Barați.

Aceleași sentimente le-am văzut și pe chipurile credincioșilor adunați în fața bisericii Sfinții Petru și Paul, gata de a porni la drum însoțind-o pe sfânta Fecioară Maria în cântări de laudă și rugăciuni.

Vremea anunțată de meteorologi, de caniculă, nu a speriat marele număr de credincioși, de toate vârstele, de la cel mai tânăr, la cel mai adult și astfel preoți seminariști, ministranți, copii, tineri și adulți au pornit la drum înălțându-și gândurile și inimile pentru a obține ploaie de haruri de la Mama noastră Cerească.

Sfânta Fecioară Maria și-a întins mantia peste noi, ca o umbrelă de nori, ascunzând soarele dogoritor, dând astfel posibilitatea tuturor de a înainta cu multă ușurință pe drumul lung.

Procesiunea a fost o mărturie de credință față de Maica Domnului și a noastă. Cu toții ne-am rugat purtând în mâini rozariul, flori. La fiecare colț de stradă vedeam oameni care se atașau în grabă mulțimii în mișcare și rugăciune. Cântările și cuvintele de laudă adresate sfintei Fecioare pornite din inimile credincioșilor i-au făcut pe cei întâlniți să se oprească cu respect și să adreseze și ei în gând o rugăciune.

Un părinte și-a ridicat micuțul copil în brațe și îi spunea, arătând cu degetul spre statuia sfintei Fecioare, să privească spre ea. Acesta, privind, și-a împreunat mânuțele.

Șoferii mașinilor nevoite să oprească la trecerea mulțimii de credincioși nu claxonau cu nerăbdare, ci, dimpotrivă, deschideau geamurile pentru a asculta și ei rugăciunile poporului.

Ajunși la Barați, ai fi crezut că e gata, că misiunea a fost îndeplinită. Dar nu a fost așa.

Bucuria a continuat. Cu toții au salutat-o pe sfânta Fecioară. O parte din mulțime s-a unit în rugăciune cu mulțimea de credincioși din sat, altă parte s-a oprit la scaunul de spovada.

Punctul culminant a fost sfânta Liturghie. După orice efort e nevoie de hrană. Hrana așteptată de fiecare pelerin după drumul șerpuitor era cea spirituală. Cuvântul de învățătură adresat de părintele predicator Iosif Dorcu, a accentuat că pentru a fi fericiți, trebuie să o avem mereu, în orice situație exemplu de viață, pe sfânta Fecioară Maria și că trebuie să alergăm mereu în brațele ei de mamă.

Ploaia de haruri a fost și la propriu și la figurat. Stropii de ploaie care au căzut încă de la începutul sfintei Liturghii nu i-a alungat pe credincioși, dimpotrivă, i-a determinat să adreseze o rugăciune de mulțumire și pentru binecuvântarea cu "ploaie bună și curată".

Procesiunea cu lumânările te făcea să crezi că cerul s-a mutat pe pământ cu mii de stele.

După binecuvântarea finală am pornit spre casă cu inima plină de multă emoție, mii de haruri și dorința de a împărtăși tuturor această trăire. Căci a fost multă, multă bucurie".

Prof. Ana Pavel

*

"Cum poți încheia în modul cel mai plăcut seara unei zile de august, în plină perioadă de vacanță sau de concediu pentru cei mai mulți dintre noi? Cu o proiecție de film în aer liber, cu o plimbare prin parc însoțit de prieteni, cu un concert de muzică al unei trupe pe care o aștepți de mult în orașul tău sau poate doar cu participarea la sfânta Liturghie în biserica pe care o frecventezi în mod obișnuit?

Și totuși ... știi că seara aceea nu e ca oricare alta, e seara zilei de 14 august, ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, când în mii de locuri ale lumii creștinii se adună și pornesc în pelerinaje spre sanctuare mai mult sau mai puțin cunoscute. Și atunci o voce interioară îți spune: «Trebuie să fiu și eu acolo! Trebuie să ascult de glasul Mamei mele și să ajung lângă ea! Doar așa voi ști ceea ce am de făcut, doar ea îmi poate arăta, dintre toate căile întortocheate ale vieții, drumul cel bun care duce la Isus!»

Alăturându-mă pelerinilor care au pornit spre Barați plecând din Parohia Sf. Nicolae, am încercat sentimentul unei înrolări, bucuria și mândria de a fi soldat în Armata Maicii Domnului, purtând ca unică armă Rozariul, rugăciunea și având ca strategie ascultarea, nu o ascultare servilă, interesată sau temătoare, ci o ascultare al cărei izvor este iubirea de Dumnezeu. "Fiat!" este singurul strigăt de luptă care nu poate înfricoșa pe nimeni și care poate deschide porțile Cetății Cerești, pe care cu toții dorim să o cucerim.

S-a meritat să fiu acolo.

Așadar, ascultă-ți inima și răspunde: unde trebuie, unde îți dorești să fii în seara unei zile de 14 august?"

Petronela Mateiș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 14 august: Bacău: În procesiune la Barați: "S-a meritat să fiu acolo"

- 15 august: Barați: Procesiune în sărbătoarea Adormirea Maicii: Domnului


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat