Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului"

În prezența PS Joan Piris Frígola, episcop de Lleida (Spania), a fost marcat hramul catedralei și al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, în cadrul Liturghiei pontificale pe care PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a prezidat-o în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în seara de joi, 15 august 2013. Au concelebrat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și 27 de preoți din țară și din străinătate. Alături de ei au fost prezenți și mulți credincioși.

În cuvântul de salut, PS Petru Gherghel i-a întâmpinat pe toți cei prezenți. Excelența sa a amintit de sărbătoarea trăită la Cacica și de unirea care se realizează în această zi de 15 august cu toată lumea și cu toate sanctuarele mariane. De asemenea, a amintit că în această zi deosebită PS Aurel Percă și părintele Iosif Dorcu, paroh al catedralei și decan de Iași, își sărbătoresc ziua de naștere și a cerut tuturor să le fie alături în rugăciune.

După proclamarea evangheliei, PS Petru Gherghel a prezentat mai multe texte referitoare la dogma adormirii și înălțării la cer a Maicii Domnului. Cuvântul de învățătură a fost ținut în continuare de PS Joan Piris Frígola, traducerea din limba spaniolă fiind asigurată de pr. Adrian Burcă, preot din Dieceza de Iași care activează în Dieceza de Lleida. Excelența sa a vorbit despre devoțiunea și trăirea mariană din Spania, dar care se regăsește în lumea întreagă. Vorbind despre lecturile proclamate la Liturghie, a amintit de faptul că adormirea și înălțarea la cer a Maicii Domnului, care a avut loc după înălțarea lui Cristos la cer, este intrarea primului om în cer, de aceea, ar trebui ca omul să-i mulțumească lui Dumnezeu că nu trăiește într-un timp al promisiunii, dar într-un timp în care mântuirea este deja realizată, "în Maria Dumnezeu și-a împlinit promisiunea". PS Joan i-a îndemnat pe toți cei prezenți să fie un semnal al împliniri pe care Dumnezeu a realizat-o în Maria și totodată fiecare să iasă și să dea mărturie.

La finalul cuvântului său, PS Joan a vorbit despre comunitatea românească, dar și despre comunitatea spaniolă din Dieceza de Lleida și despre colaborarea frumoasă pe care o oferă pr. Adrian Burcă, prezentând totodată dorința ca în această dieceză să fie prezenți mai mulți apostoli, mai mulți preoți, poate chiar din Dieceza de Iași.

Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei, condus de pr. dr. Florin Spătariu, dirijat în această zi de 15 august de profesorul Mihai Bișoc, care a interpretat diferite cântări mariane.

La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare, amintindu-i și pe cei care s-au unit în rugăciune prin intermediul mijloacelor media, a Radio Maria, și i-a felicitat încă o dată pe PS Aurel Percă, pe pr. decan Iosif Dorcu pentru aniversarea lor, dar și pe toți cei care poartă numele Mariei. PS Petru i-a oferit PS Joan Piris Frígola un cadou, ca un semn al prieteniei.

Pr. Adrian Blăjuță

Înregistrarea video poate fi urmărită aici:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Iași: Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului"


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat