Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XX-a de peste an - C

"Am venit să aduc foc pe pământ și cât aș vrea ca el să fie deja aprins!" (Lc 12,49).

În urcarea sa spre Ierusalim, spre jertfa vieții sale pentru mântuirea lumii, Isus, datorită minunilor, învățăturilor și căutărilor sale de noi ucenici pentru împărăția cerurilor, a adunat ceva oameni în jurul său. Senzaționalul și curiozitatea erau mari, dar determinarea lor pentru această împărăție era mică; iar cu lucrători fără determinare, Isus nu are ce face, mai ales că această lucrare se face în sufletele și viața oamenilor (cf. Lc 17,21). La această mare lucrare se cere multă muncă sârguință, așa cum spune și crezul iudeului: "Când stai în casă și când mergi pe drum, când te culci când te scoli" (cf. Dt 6,7); apoi cum a mai spus Isus, la ea se mai cere și: plecare în grabă, plecare în sate și orașe, plecare fără resurse materiale, vestire și slujire gratuită (cf. Mt 10,6-14); vestire și slujire care solicită și multă silă din partea lucrătorilor ei, pentru că vor întâlni și multe neplăceri (cf. Mt 11,12).

De aceea, Isus, când le vorbește astăzi celor care vor să-l urmeze: de sabie, foc și dezbinare, o spune cu gândul la prigoanele, suferințele și chiar moartea pe care trebuie să le suporte toți cei care primesc să devină ucenici ai împărăției lui Dumnezeu, chiar de la dragii familiilor lor (cf. Lc 12,49-53; Mt 10,34).

De toate aceste prigoane nedrepte și nemeritate, din cauza fidelității față de cuvântul și împărăția lui Dumnezeu, au avut parte toți profeții, în frunte cu Ieremia, care a fost bătut și aruncat într-o fântână (cf. Ier 38,4-10); cu regele David, care ne vorbește în psalmi; apostolii care stau astăzi lângă Isus; și Isus însuși care a fost schingiuit și ucis pe nedrept.

Se spune că în Sicilia, pe timpul când musulmanii făceau multe incursiuni de cotropire prin violență, iar autoritățile locale luptau contra lor, concomitent cu urmărirea localnicilor trădători, în acel timp de ev mediu, trăia un om care a găsit o cale prin care să se pună la adăpost atât de musulmani, cât și de creștini. Și în acest sens, în două dintre multele camere ale casei sale, el și-a construit câte un altar, unul creștin și altul musulman. Când venea musulmanul la el, îl conducea la altarul lui Alah; când venea principele creștin la el, îl conducea la altarul lui Isus.

Așa sunt și mulți creștini astăzi, după plac și în funcție de avantaje, sunt fie catolici, fie de altă religie.

Dar partea rea este că nu putem sluji la doi stăpâni deodată, căci Dumnezeu urăște duplicitatea.

Așa erau și mulți iudei de pe timpul lui Isus, care datorită amestecului cu păgânii, fie în căsătorie, fie în relații de afaceri sau fie în relații de amiciție, s-au contaminat cu ideile lor, trăind după plac și după avantaje, fie ca iudei, fie ca păgâni. Iar cât privesc lucrurile duhovnicești, acești oportuniști au luat de la iudei pe Isus cel cu puteri divine; iar de la păgâni au luat concepția pur pământească despre împărăția sa, împărăție pământească de la care ei așteptau să primească diferite funcții sau locuri. Aici trebuie să spunem că chiar unii dintre apostoli, ca de exemplu Iacob și Ioan, gândeau așa (cf. Mc 10,35; Mt 20,20-21). Văzând ei că Isus înmulțise pâinea și vinul, că vindecase bolnavi și înviase morți, așteptau acum ca să mănânce și să bea pe gratis, așteptau să trăiască fără boli și pentru totdeauna în împărăția visată de ei. Și pentru că priveau împărăția lui Isus din perspectivă pământească, asemenea lui Petru, erau gata oricând să-i facă opoziție chiar lui Isus (cf. Mt 16,22) și să folosească și sabia (cf. Mt 26,51; In 18,10).

Biblia ne spune că Isus a combătut chiar de la începutul misiunii sale această mentalitate greșită, căci s-a ascuns atunci când, după înmulțirea pâinilor, ei voiau să-l facă rege pământesc cu forța (cf. In 6,15); i-a oprit pe oameni să vorbească despre minunile sale pentru a nu alimenta o astfel de mentalitate (cf. Mt 8,4; Mt 9,30; Mt 12,16; Mt 17,9; Lc 5,14); a mărturisit pe față că împărăția lui nu este din lumea aceasta (cf. In 18,36); i-a oprit pe ucenici să folosească sabia (cf. Mt 26,52); iar prin sfântul Paul a spus că împărăția lui Dumnezeu nu constă în mâncare și băutură, așa cum credeau mulți (cf. Rom 14,17).

Vorbind de sabie, foc și dezbinare, Isus n-a sugerat ca ucenicii să le folosească sau să provoace pe alții cu ele, ci a spus că ucenicii vor avea parte de ele, dacă vor alege să-l urmeze și să lucreze împreună cu el. Iar dacă ucenicul ar avea totuși nevoie de o sabie și de un foc, acestea ar fi sabia și focul Duhului Sfânt, prin care să-și învingă frica de suferință și moarte și să rabde orice dezbinare din cauza lui Isus și a împărăției sale.

Și a avut dreptate Isus, că multora dintre cei care mergeau după el le lipsea determinarea și că îl urmau numai din curiozitate sau din motive pur pământești, căci din miile de oameni care-l aclamau ca Mesia la intrarea în Ierusalim, peste numai o săptămână aproape toți strigau condamnarea lui la moarte (cf. Mt 27,22-23).

Urmarea lui Isus atrage după sine sabia, focul și dezbinarea necredincioșilor, chiar asupra propriilor familii:

1. Urmarea lui Cristos a dezbinat pe tată împotriva fiilor săi, și pe fii împotriva tatălui lor.

Sfânta Varvara (+306) a fost schingiuită și omorâtă chiar de tatăl ei, pentru că aceasta s-a făcut creștină. Sfântului Francisc din Assisi (1181-1226) a fost dezmoștenit și urât de propriul tată, pentru că s-a consacrat lui Cristos și împărăției sale veșnice. Sfânta Panasia (+1383) a fost persecutată și ucisă de mama ei vitregă, înfigându-i un fus de tors în gât, din cauza credinței și a rugăciunii Rozariului. Sundar Sing (1889-1933), un scriitor indian, a fost dezmoștenit și urât până la moarte, pentru că s-a făcut creștin.

Dacă e să vorbim de copiii care și-au prigonit părinții credincioși, trebuie să amintim în primul rând pe cei doi fiii risipitori ai tatălui iubitor și răbdător din evanghelie (cf. Lc 15,11-32). Cartea Viețile Sfinților ne vorbește fiii lâncezi spiritual ai sfintei Ioana Francisca de Chantal (1572-1641), care s-au împotrivit ca mama lor să-i slujească lui Dumnezeu. Mass-Media scrisă și vorbită ne prezintă zilnic fel de fel de copii denaturați care își prigonesc părinții credincioși și chiar îi ucid.

2. Urmarea lui Cristos a dezbinat pe soț împotriva soției și pe soție împotriva soțului.

Paul Ferdinand, un soț alcoolic și necredincios, a persecutat-o și maltratat-o pe soția sa, sfânta Rita de Cascia (1381-1457), toată viața. Dar cu un an înainte de a muri, credința și răbdarea Ritei l-au convertit.

Biagia Cerretani, mediocră spiritual, și-a persecuta toată viața soțul credincios, sfântul Ioan Colombini (1304-1367). Deși mai înainte se rugase pentru convertirea lui, după convertire îi reproșa mereu: "Eu m-am rugat să vină ploaia, nu potopul!"

3. Urmarea lui Cristos a dezbinat pe soacră împotriva nurorii și pe noră împotriva soacrei.

Sofia, soacra necredincioasă a sfintei Elisabeta a Ungariei (1207-1231), și-a urât și persecutat nora pentru credința ei. Iar când Ludovic, soțul ei, a murit, soacra a alungat-o de la castel, împreună cu cei doi copii, deși era iarnă; ba mai mult le-a cerut oamenilor să n-o primească. A murit la numai 24 de ani.

Drahomira, nora reginei sfinte a Boemiei, Ludmila (860-921), și-a persecutat soacra rămasă văduvă, pentru că a îmbrățișat credința creștină, iar apoi a dat ordin unui soldat să o ucidă.

4. Urmarea lui Cristos a dezbinat și dezbină lumea întreagă.

Păgânii și necredincioșii din toate timpurile, pentru că nu au suportat numele lui Cristos și învățătura lui sănătoasă (cf. 2Tim 4,3); pentru că nu au suportat credința și speranța lumii în el; pentru că nu suportau să-i vadă pe oameni făcând bine și trăind frumos de dragul lui; pentru toate acestea, i-au persecutat și i-au ucis mereu pe creștini. Începând cu sfântul Ștefan, continuând cu apostolii și martirii din toate timpurile, toți au fost persecutați și uciși pentru Cristos. Unii au fost răstigniți, altora li s-au tăiat capul, altora li s-au tăiat mâinile și picioarele; altora li s-a tăiat limba și li s-au scos ochii.

Nu trecem prin foc și sabie, prin dezbinări și neînțelegeri, numai de dragul de a trece. În primul rând, după păcat, aceasta a fost, este și va fi singura cale rămasă și de urmat pentru a afla mântuirea.

În al doilea rând suferința de dragul lui Isus este o taină care convertește pe prigonitori și necredincioși. Isus, apostolii și martirii au convertit popoarele; sfânta Maria Goretti (1890-1902) l-a convertit pe criminalul ei, Alexandru; sfânta Monica (322-387) l-a convertit pe soțul ei păgân, Patriciu; sfânta Rita l-a convertit pe soțul ei violent, Ferdinand; o fetița orfană l-a convertit pe ofițerul care i-a ucis părinții. În al treilea rând, cei care au primit focul, sabia și dezbinarea, de dragul lui Cristos și a împărăției sale veșnice, au format și formează pentru noi "norul de martori", pentru momentele grele; au rămas și rămân pentru noi un viu model de luptă "până la sânge" cu păcatul, luptă la care suntem și noi chemați astăzi; și dau mărturie pentru noi de ajutorul primit în astfel de încercări: "M-a scos din prăpastia morții, din noroi și mocirlă, mi-a pus picioarele pe stâncă, mi-a făcut pașii siguri. Mi-a pus pe buze un cântec nou, un imn de laudă pentru Dumnezeul nostru" (Ps 39,3-4).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat