Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viața contemplativă carmelită la Luncani

Sunt sora Mihaela Catană din Huși și pentru 20 de zile am avut bucuria de a veni la Luncani împreună cu superioara în vederea deschiderii unei mănăstiri carmelite de viață contemplativă. Casa a fost deja cumpărată de un binefăcător din Italia, este situată aproape de mănăstirea fraților carmeliți și va fi dedicată papei Paul al VI-lea. Peisajul care înconjoară mănăstirea este încântător, plin de frumuseți naturale și de motive contemplative de o profundă liniște și pace.

Momentan sunt în Italia în mănăstirea din Carpineto Romano, satul papei Leon al XIII-lea, situat la 70 km de Roma. Sunt aici pentru formare, dar voi reveni la Luncani împreună cu alte surori pentru a începe o perioadă de pregătire în vederea realizării acestui proiect.

În ce constă acest tip de viață?

Este o viață de rugăciune care constă mai ales în a trăi în prezența Domnului pentru a-i lăsa spațiu lui Dumnezeu ca el să lucreze în viața noastră; rugăciune în care îl lăudăm pe Domnul și mijlocim pentru întreaga omenire în bucurie și fraternitate. "Sora carmelită oferă o slujire inestimabilă poporului lui Dumnezeu consumându-și viața în prezența Domnului, în ardoarea rugăciunii și în zelul apostolic." (Constituții, nr. 22). În unire intimă cu Maria surorile își propun să trăiască misterul vieții sale interioare, uniunea intimă cu Dumnezeu în Isus Cristos. După exemplul sfintei Fecioare Maria și a sfântului Ilie ele meditează și păstrează cuvântul lui Dumnezeu în inima lor zi și noapte. Viața contemplativă influențează in mod misterios construirea împărăției lui Dumnezeu prin căutarea directă și imediată a Domnului, prin unirea cu el. Așa cum inima este indispensabilă în corpul omenesc, tot la fel și acest tip de viață, după cum afirma plină de bucurie sfânta Tereza a Pruncului Isus: "Am găsit locul meu în Biserică: în inima Bisericii voi fi iubirea. Astfel voi fi totul".

O zi obișnuită se desfășoară într-un ritm alternat de rugăciune personală și în comun, de muncă manuală în tăcere și momente de întâlnire fraternă. Ziua noastră începe dis-de-dimineață. Lumina discretă din corul bisericii noastre ne îmbie la cântarea psalmilor, la meditație și la rugăciune. Începem cu oficiul lecturilor, după care continuăm cu rugăciunea laudelor. Urmează rugăciunea de meditație personală care durează o oră în liniștea chiliei și culminează cu sfânta Liturghie, chezășia unității, a iubirii, a fraternității, a comuniunii în Cristos euharistic; după care se alternează momente de muncă, de întâlnire fraternă, de rugăciune în comun și de odihnă. Surorile muncesc aproximativ patru-cinci ore pe zi: lucrări în casă și lucrări necesare autosusținerii comunității cum ar fi: cusutul, confecționarea scapularelor și a rozariilor, tipărituri, filatelie, icoane, pictură. La ora 18 comunitatea se adună pentru rugăciunea Vesperelor care îmbrățișează, într-o universală și profundă ofertă, opera tuturor oamenilor și se transformă în ofrandă de mulțumire și de iertare pentru întreaga lume. Ziua se încheie în pacea senină a nopții care de asemenea aparține lui Dumnezeu. Completoriul (la ora 21) ne însoțește la odihnă, fără să întrerupă comuniunea spirituală cu Cristos în care și pentru care dormim într-o așteptare atentă.

Fiecare zi este pătrunsă de liniște și de seninătate, de iubire și de fraternitate, comuniune cu Dumnezeu și cu aproapele. Liturgia orelor este aproape întotdeauna cântată, deoarece cântecul exprimă bucurie, armonie și dă intensitate laudelor, adorației și mulțumirii. Chiar dacă programul nostru se repetă, zilele nu se aseamănă între ele, sunt mereu noi în modul în care le trăim. Fiecare clipă este plină de iubire față de Dumnezeu și de aproapele, este plină de sens pentru că prin dăruirea noastră prezentăm Tatălui ceresc problemele și necesitățile întregii omeniri. Relația cu Cristos ne transformă, ne împinge să ieșim din noi înșine pentru a îmbrățișa lumea întreagă prin rugăciune, pentru a trăi în iubire pură față de Dumnezeu și de aproapele. Cristos dă bucurie și sens deplin existenței noastre. El este fericirea și împlinirea vieții noastre.

Edith Stein (o sfântă carmelită) spunea: "Cine intră în Carmel nu este pierdut pentru ai săi, în realitate este mult mai aproape pentru că rolul nostru este de a da cont lui Dumnezeu pentru toți". Rolul nostru este de a mijloci lui Dumnezeu pentru toți pentru că prin rugăciune noi lăsăm spațiu lui Dumnezeu pentru ca el să lucreze, iar el poate să facă mult mai mult decât putem face noi cu forțele noastre umane.

Pentru cine simte chemarea Domnului, comunitatea oferă și posibilitatea unei experiențe pentru a putea discerne cât mai bine voința sa.

Adrese utile:

  • Monastero Carmelo S. Anna
    Via B.P. Caldarozzi, 32
    00032 Carpineto Romano (RM), Italia
    Tel.: 0039.06.97189049
    Fax: 0039.06.9719458
    www.monasterocarpineto.it
    Info@monasterocarpineto.it

  • Mănăstirea Carmelită
    Str. Slatina, Sat Luncani
    Com. Mărgineni, jud. Bacău, cod 607317
    Tel.: 004.0234.206085
    www.carmelitani.ro
    info@carmelitani.ro

Sr. Mihaela Catană


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat