Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru a-i apăra pe săraci a murit prăjit pe grătar

De Wlodzimierz Redzioch

La 10 august se sărbătorește la Roma sfântul Laurențiu, al treilea patron al Cetății Eterne, după sfinții Petru și Paul. Laurențiu a fost martirizat în anul 258, trei zile după pontiful Sixt al II-lea, al cărui arhidiacon era. Persecuția este cunoscută ca aceea a lui Valerian. Sfântul Ambroziu, la sfârșitul secolului al IV-lea, în opera De officiis ministrorum a relatat dialogul dintre Laurențiu și Sixt al II-lea care, condus la locul martiriului, a vorbit despre moartea iminentă a arhidiaconului său și motivul condamnării sale. Valerian i-a cerut arhidiaconului să-i încredințeze bunurile Bisericii, Laurențiu a împărțit săracilor bunurile, după care i-a prezentat la împărat ca adevărată comoară a Bisericii. Tradiția afirmă că Laurențiu a fost martirizat prăjit pe grătar, chiar dacă nu se exclude că supliciul a urmat după decapitare.

Creștinii și păgânii au rămas uimiți de curajul și de tăria sufletească cu care Laurențiu a îndurat martiriul și sângele vărsat de primul arhidiacon al cetății a alimentat multele convertiri la Roma și în altă parte. În lumea creștină au fost multe mii de biserici înălțate în cinstea lui: numai la Roma erau circa patruzeci, dintre care cea mai importantă este Bazilica Sfântului Laurențiu din afara Zidurilor, unde este păstrat trupul martirului. Pe locul martiriului a fost ridicată biserica "San Lorenzo in Panisperna", în timp ce acolo unde conform tradiției a fost ținut prizonier s-a ridicat biserica "San Lorenzo in Fonte", pe via Urbana. În biserica "San Lorenzo in Lucina" este păstrat grătarul folosit pentru martiriu. Alte diferite locuri sunt legate apoi de cultul relicvelor sfântului, între acestea și o mică localitate din zona Ciociaria, Amaseno. Pentru a cunoaște mai bine care sunt evenimentele care fac legătura dintre sfântul Laurențiu și Amaseno, agenția Zenit l-a intervievat pe parohul bisericii "Sfânta Maria Ridicată la Cer", părintele Italo Cardarilli.

* * *

Părinte Italo, ce se păstrează în splendida voastră biserică "Sfânta Maria Ridicată la Cer"?

Pr. Caldarilli: Printre numeroasele comori de artă care sunt în biserica "Sfânta Maria Ridicată la Cer", realizată după stilul gotico-burgund în secolul al XII-lea și consacrată la 8 septembrie 1177, este păstrată un vas de sticlă care conține o masă de culoare brună în general vâscoasă. În documentul pergament al consacrării bisericii, redactat în dublu exemplar, latin și în limba poporului, care prezintă cronica acelui eveniment și persoanele prezente, se găsește și o listă de relicve prezente cu acea ocazie. Ei bine, printre aceste relicve însemnate se citește în latinește "De pinguedine sancti Laurentii Martyris", iar în limba poporului "Delle grassecze de santu laurentio martiru". Documentul ne furnizează o știre importantă, adică relicva era prezentă în biserica "Sfânta Maria" în anul 1177, totuși nu știm dacă de la acea dată sau deja în biserica preexistentă distrusă în 1165, când Castrum Sancti Laurentii a fost incendiat de armata regelui Siciliei la invitația papei Alexandru al III-lea pentru a readuce la credința pontificală pe cei care juraseră supunere antipapei Pascal al III-lea.

Până la începutul secolului al XVII-lea nu se găsesc referințe deosebite la această relicvă. Numai sub pontificatul lui Paul al V-lea (1605-1621) are loc un fapt miraculos: în ziua sărbătorii Sfântului, acea masă de sânge se lichefiază spontan creând o anumită surprindere. Vestea despre acest fapt este prezentată papei care cere să i se aducă niște picături din acel sânge prețios. Lichefierea de atunci s-a repetat în fiecare an în ziua sărbătorii sfântului Laurențiu, așa încât papa Clement al XIII-lea, informat despre acest fapt, la 2 aprilie 1759, prin Bulă papală a definit ceea ce se întâmpla la Amaseno "segnalato prodigio", acordând câteva privilegii bisericii însăși și capitlului canonicilor. De atunci, în fiecare an minunea se repetă, trezind recunoștință și bucurie în comunitatea care îl simte pe Laurențiu ca pe un frate care încurajează în credința față de Cristos Mântuitorul.

Există documente istorice care confirmă autenticitatea relicvelor sângelui sfântului Laurențiu?

Pr. Cardarilli: Așa cum am spus, primul document scris care face referință la relicvă este actul de consacrare a bisericii din 8 septembrie 1177. Trebuie notat că exemplarul în limba poporului este printre primele mărturii ale limbii italiene, cu puțin după vestitul "Placido cassinese" din 980. Între altele ar fi interesant de studiat acest document pentru a înțelege nașterea limbii noastre italiene. Alte documente sunt o cronică a evenimentului din 1649 redactată de Aringhi martor ocular al minunii; una din 1759 când a fost o lichefiere extraordinară care a avut loc în fața episcopului de atunci de Ferentino, mons. Tosi, și cuprinsă în Actele Capitulare ale bisericii. Din păcate, incendierea Arhivei în 1848 a distrus alte documente importantă. Până acum n-au fost făcute niciodată cercetări științifice amănunțite și corespunzătoare, ci numai analize externe ale vasului și conținutului său.

Ce putem spune despre fenomenul lichefierii sângelui sfântului Laurențiu?

Pr. Caldarilli: Rămânând fideli față de ceea ce se observă, fenomenul provoacă uimire mai ales în privința procesului de lichefiere. Înainte de toate, nimeni nu agită vasul, motiv pentru care trebuie exclus că acel conținut este o substanță tisotropică (substanță care dacă este agitată, trece de la o stare la alta), apoi lichefierea are loc în general în mod treptat, ca în aceste zile, sau unele dăți în mod rapid. Anul acesta constat că lichefierea a început la 31 iulie și în fiecare seară, deschizând relicviarul se observă o evoluție a procesului. În general maximul lichefierii are loc între 9 și 10 august, pentru a începe apoi procesul invers al solidificării. Când substanța este lichidă, ea capătă o frumoasă culoare rubinie și prezintă cea mai mare transparență și mobilitate; se distinge perfect partea vâscoasă depozitată pe fundul vasului, o bucățică de piele suspendată în substanța sangvină, grăsimea de culoare galbenă care plutește la suprafață. Minunea este mărită de faptul că vasul nu este perfect sigilat: de fapt el se prezintă cu crăpătură vizibilă a sticlei la marginea de sus, care permite schimbarea de gaze între interiorul și exteriorul vasului. De aici rezultă că substanța nu este izolată și de aceea, conform legilor naturii, ar trebui să se strice sau măcar să se altereze.

Și anul acesta s-a repetat fenomenul miraculos?

Pr. Cardarilli: Și anul acesta minunea se reînnoiește, spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și spre binele nostru. Sfântul Laurențiu ne iubește și, încă o dată, ne oferă un semn al prieteniei sale, invitându-ne la o conduită de viață tot mai conformă cu Evanghelia. A contempla sângele său nu înseamnă numai a fi martori ai unui fapt extraordinar, ci implică o convertire interioară la Cristos și o atenție tot mai evanghelică față de cel care este în necesitate. Sfântul Laurențiu este diaconul Bisericii și slujitorul săracilor, el ne determină să-l trăim pe Cristos în viața sacramentală și să devenim solidari cu cel care trăiește în necesitate. Sângele său se lichefiază pentru a ne încuraja să facem să se lichefieze inimile noastre, trecând de la egoism la caritatea adevărată.

Pentru ce merită de vizitat Amaseno?

Pr. Cardarilli: Amaseno este un orășel foarte frumos în provincia de Frosinone; o minunată vale înconjurată de munți frumoși, bogată în apă care face posibilă o intensă activitate agricolă. La excelența localității, în afară de artă, de arhitectura bisericilor și a edificiilor din frumosul târg medieval, se adaugă numeroasele crescătorii de bivolițe din care se produce o mozzarella foarte bună și produse gustoase făcute în casă. Ospitalitatea oamenilor, bucătăria bună sunt fără îndoială un motiv foarte bun pentru a face o vizită.

Pentru informații ulterioare se poate vizita situl www.sanlorenzoamaseno.it

(După Zenit, 8 august 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat