Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: In memoriam pr. Petru Avădăni și fr. Petrică Sascău

Necunoscute sunt căile Domnului, dar fericit este cel care merge pe căile sale.

Ce poate fi mai dureros decât vestea morții unei persoane dragi, dacă nu vestea morții a două persoane dragi? Ce poate aduce mai multă durere într-o comunitate credincioasă decât vestea morții unuia dintre păstorii ei dacă nu moartea a doi păstori? Ce ar putea oare stăpâni această îngrozitoare tristețe care s-a abătut peste comunitatea din Luizi-Călugăra? Cu ce s-ar putea umple acest gol imens din sufletul tuturor?

Un accident mortal s-a petrecut în satul Călimănești, județul Vrancea. Bilanțul: doi morți. De altfel, atâția erau în mașină. Autovehiculul distrus. Detalii despre accident dau ziarele locale, internetul. Dincolo de aceste statistici, acest accident a adus atât de multă durere în atâtea suflete încât întrebarea cea mai frecventă este "De ce? De ce ei? De ce așa? De ce acum? De ce? De ce? De ce?" O întrebare la care cu greu se găsește un răspuns. Vestea a ajuns nu mult după cumplitul eveniment. A fost de ajuns ca să răpună toată veselia de după o mare sărbătoare ce abia avuse loc. Iar când s-a răspândit, nimic parcă nu mai putea liniști durerea unei comunități atât de atașate de păstorii săi.

Fratele Petrică Sascău și părintele Petrică Avădăni sunt cei a căror moarte o plângem. Un frate călugăr ce și-a dedicat viața lui Dumnezeu prin muzică, formând și dirijând de la corul copiilor, la cel al tinerilor și culminând cu corul mare, și un preot cucernic, ce a venit ca diacon în comunitatea noastră și și-a continuat activitatea ca vicar și "formator" al adolescenților, fiind și un bun prieten al celor care îi cereau sfatul. În acea zi însorită, cei doi se îndreptau spre casă. Din nefericire, nu au mai ajuns.

În cadrul sfintei Liturghii de seară, marți, 30 iulie 2013, s-a anunțat oficial decesul celor doi. S-a spus că a doua zi, trupurile neînsuflețite vor fi aduse acasă, dar nu s-a dat exact ora. O așteptare grea a început de atunci, iar miercuri, 31 iulie 2013, biserica nu a mai rămas goală. Încă de la orele amiezii lumea stătea în biserică, implorând de la Dumnezeu odihna sufletelor celor răposați și alinarea durerii din sufletul celor rămași să îi plângă. Clopotele au răsunat în jurul orei 4 după-amiază, vestind că în aproximativ jumătate de oră cei doi vor fi aduși. Biserica era deja plină, iar când ceasul a început să se apropie, piața bisericii a devenit prea mică pentru cei care au venit să îi întâmpine. A urmat o sfântă Liturghie la ora 7 seara pentru sufletele celor doi, urmând ore de rugăciune ale copiilor și tinerilor din comunitate. Biserica a rămas deschisă toată noaptea, fiind constant persoane care se rugau.

Joi, 1 august, a fost ultima zi în care părintele Petrică a celebrat alături de confrații săi în biserica din Luizi-Călugăra, iar fratele Petrică a dirijat corul mare. După sfânta Litughie de la ora 4 după-amiază, părintele a fost transportat la Pildești, în satul său natal, iar fratele în casa părintească. A fost un bun rămas dureros, o despărțire plină de lacrimi, iar în semn de respect pentru munca depusă, la plecare toți cei adunați pentru a-și lua rămas bun au aplaudat. În aceiași zi, la Pildești s-a celebrat o sfântă Liturghie pentru pr. Petrică de către colegii săi, iar la Luizi-Călugăra s-a desfășurat priveghiul pentru fr. Petrică, curtea casei părintești devenind neîncăpătoare.

Vineri, 2 august 2013, la ora 10 dimineața, s-a celebrat înmormântarea dragului nostru frate Petrică. Un mare număr de preoți l-au condus de la casa părintească până la capela cimitirului din Osebiți, iar apoi până la groapă. Sfânta Liturghie, animată de corurile reunite formate de fratele Petrică, a fost celebrată afară datorită mulțimii de oameni veniți să-l conducă pe ultimul drum. În cadrul predicii, părintele provincial Emilian Cătălin a insistat asupra viziunii franciscane a morții, care este văzută ca o soră. Costumul național, îmbrăcat de obicei în zilele de sărbătoare, a devenit port de doliu în această zi, în semn de respect. Tăcerea ce s-a abătut în mijlocul ucenicilor după moartea lui Isus parcă a coborât și peste comunitatea luiziană.

Dar zilele atât de dureroase nu se puteau termina aici. Cu același port național de doliu ne-am deplasat la Pildești, pentru a ne uni rugăciunile cu cei ce i-au fost consăteni părintelui Petrică, sâmbătă, 3 august 2013, când s-a celebrat Liturghia de înmormântare a acestuia. Un mare număr de preoți, alături de Preasfințitul Petru Gherghel, l-au condus pe ultimul drum pe cel ce i-a slujit cu atâta dăruire Domnului în scurta sa viață. La predică s-a insistat asupra a două cuvinte: "Mulțumesc!" și "De ce?", făcându-ne conștienți că trebuie să îi mulțumim Domnului pentru bucuria de a-l fi cunoscut pe părintele Petrică și pentru darul de a ne fi trezit în acea dimineață, iar întrebarea era firească. Răspunsul a fost exemplul lui Dumnezeu care nu și-a cruțat Fiul de la moarte. La cuvântarea de final, Preasfințitul a făcut referință la accidentul de pe Valea Uzului de acum aproximativ 25 de ani, când un număr mare de credincioși au murit.

"Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut?" scria pe amintirea de la primiția părintelui Petrică Avădăni. Iată ce au dat acești frați franciscani, și-au pus viața în mâinile Domnului, dăruindu-și puținii ani de slujire în fața sa. Rugăciunile noastre nu vor conteni, iar speranța în învierea drepților ne dă forța de a crede că le este mai bine acum, părintele celebrând alături de Isus, iar fratele cântând alături de corul îngerilor. Nu ne mai rămâne decât să continuăm munca pe care cei doi au lăsat-o cu aceiași dăruire cu care o făceau fratele și părintele Petrică.

Vă mulțumim, frate, vă mulțumim, părinte, pentru tot ce ne-ați dăruit! Domnul să vă odihnească și să vă răsplătească pentru tot binele pe care l-ați făcut!

Monica-Alina Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 august: Luizi-Călugăra: In memoriam pr. Petru Avădăni și fr. Petrică Sascău

* * *

Au trecut la Domnul pr. Petru Avădăni, OFMConv. și fr. Petrică Sascău, OFMConv.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat