Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XIX-a de peste an - C

"Nu te teme, turmă mică, deoarece i-a plăcut Tatălui să vă dea împărăția sa!" (Lc 12,32).

Cu aceste mângâietoare cuvinte, Isus, care-și continuă drumul spre Ierusalim, spre patima și moartea sa mântuitoare, își începe astăzi cuvântul său pentru toți cei care cred în el și vor să-l urmeze. Pe vremea când Isus era pe pământ, "turma mică" erau cei 12, cei 72, și alți câțiva care îl urmau în drumul său; după ce Isus a înviat și s-a înălțat la cer, "turma mică" sunt toți creștinii cărora Tatăl le-a încredințat împărăția.

Deși Isus i-a chemat pe toți oamenii la mântuire, numai puțini sunt cei care îi ascultă cuvintele și-i primesc oferta. Pe timpul când Isus umbla pe pământul nostru, din multele gloate de oameni cărora le-a împărtășit cuvintele vieții veșnice și i-a hrănit cu pâine în pustiu; din multele gloate de oameni pe care i-a iertat, vindecat și mângâiat, numai pe 12 dintre ei i-a putut alege de apostoli care să rămână alături de el în încercările sale și să-i fie martori până la marginile pământului (cf. Lc 22,28-29); apoi li s-a mai adăugat cei 72; mai apoi și câte puțini din fiecare generație de oameni, deși spectatori are mai mulți.

Vorbind despre numărul celor mântuiți, Biblia vorbește de multe ori de "un rest" (Is 1,9; 10,22; Rom 9,27; 11,5), de "o turmă mică" (cf. Lc 12,32), de "puțini aleși" (cf. Mt 20,16; 22,16)). Iar dacă vom răsfoi paginile Scripturii, vom vedea că din mulțimile de oameni care au trăit pe pământ: pe timpul potopului, s-au mântuit numai 8 persoane (cf. 1Pt 2,20; 2Pt 2,5); pe timpul urgiilor din Sodoma, s-au salvat numai 3 persoane (cf. Gen 19,14-15.30); din numărul celor 600.000 de mii ieșiți din Egipt, numai 2 au intrat în țara Canaanului, Iosue și Caleb (cf. Num 14,30; 26,65 și 32,12); iar astăzi din 4 locuitori ai lumii, numai 1 este creștin.

De aceea, Isus, atunci când a fost întrebat dacă sunt mulți cei care se mântuiesc, a răspuns: "Intrați pe poarta strâmtă, pentru că largă este poarta și lată calea ce duce spre pieire și mulți sunt cei care merg pe ea. Dar cât de strâmtă este poarta și cât de îngustă calea care duce la viață! Și puțini sunt cei care o găsesc" (Mt 7,13-14).

Isus le spunea celor 12, celor care îl urmau atunci, dar și nouă celor care îl urmăm astăzi la distanță de peste 2000 de ani, că, pentru a face parte din "turma lui mică", trebuie ca aici pe pământ:

1. Să trăim în credință față de el, zi de zi, și nu numai din când în când, căci credința este garanția realităților sperate, dovada lucrurilor pe care nu le vedem (cf. Evr 11,1).

Evanghelia de astăzi le spune celor care vor să trăiască credincioși, celor care vor să facă parte din mica sa turmă, celor care vor să fie scăpați de lovituri și să primească împărăția Tatălui: "Fiți gata, îmbrăcați și cu făcliile aprinse; să fiți ca niște oameni care așteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă de la nuntă, gata să-i deschidă îndată când va veni și va bate la ușă. Fericiți sunt servitorii aceia pe care stăpânul îi va găsi veghind. Vă spun adevărul: își va lua haina de lucru, le va porunci să se așeze la masă și îi va servi. Fie că va veni la miezul nopții, fie că va veni spre ziuă, și-i va găsi veghind, ferice de ei " (Lc 12,35-38).

Lectura a doua laudă astăzi credința lui Abraham și a familiei și spune: "datorită credinței, Abraham a ascultat de chemarea lui Dumnezeu și a plecat către o țară care urma să-i fie dată ca moștenire; a plecat fără să știe unde merge. Datorită credinței, el s-a stabilit ca un străin în țara promisă, a trăit într-un cort, la fel Isaac și Iacob, moștenitorii aceleiași făgăduințe, căci el aștepta cetatea cu temelii solide, al cărei arhitect și constructor este însuși Dumnezeu. Datorită credinței chiar și Sara, deși era înaintată în vârstă, a primit puterea de a deveni mamă, pentru că ea se gândise că Dumnezeu va fi credincios promisiunii făcute" (Evr 11,1-2.8-11).

Prima lectură laudă și ea credința oamenilor din timpul ieșirii din Egipt, și chiar face o antiteză între evreii credincioși care au fost salvați, și egiptenii idolatri care au rămas în întuneric. Ei au așteptat în credință acest moment, fiind mereu gata de plecare, având continuu mijlocul încins, încălțămintea în picioare și toiagul în mână (cf. Ex 12,11). Pentru credința lor, li s-a dat să vadă în același timp și salvarea lor, dar și pieirea dușmanilor lor (cf. Înț 18,6-9). De aceea, sfântul Paul ne cheamă și pe noi să purtăm zilnic armătura credinței (cf. Ef 6,12-17).

Datorită credinței, toți drepții Vechiului Testament pe care îi laudă astăzi sfânta Scriptură, toți apostolii și ucenicii Domnului, începând de la cei 12 și cei 72, și până la cei din zilele noastre, au primit toate cele promise și au ajuns cu bine limanul mântuirii lor, căci toți sunt astăzi sfinți pe care îi lauda sfânta Biserică. De aceea, și psalmistul ne spune astăzi: "Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul, fericit este poporul pe care el și l-a ales de moștenire" (Ps 32,12).

2. Să căutăm din toată inima comorile aduse de el. Iar comoara cea mai de preț adusă de Isus lumii întregi, este împărăția veșnic fericită a lui Dumnezeu. La ea trebuie să ne fie mereu inima și gândul.

Sfântul Paul a spus: "M-am făcut totul pentru toți, ca să-i câștig măcar pe unii. Toate le fac pentru evanghelie, ca să am și eu parte de ea" (1Cor 9,22-23). "Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința. De acum îmi este rezervată coroana dreptății pe care mi-o va da în ziua aceea Domnul, Judecătorul cel drept; și nu numai mie, ci și tuturor e acelora care au iubit arătarea lui" (2Tim 4,7-8).

Sfântul Alois de Gonzaga (1568-1591), pe când era seminarist, fiind în recreație, cineva l-a întrebat: "Dacă va trebui să mori în cinci minute, ce ai face?" "M-aș juca mai departe, căci sunt pregătit pentru a mă întâlni cu Dumnezeu"!

Un preot din Germania, fiind găsit mort în patul său, în anul 1930, așa a lăsat scris în testamentul său următoarele cuvinte: "Dacă mă veți găsi mort, să nu vă speriați, căci eu am căutat în fiecare zi patria cea mai bună și comoara pe care a adus-o Isus Cristos și m-am pregătit pentru ea".

Papa Ioan al XXIII (1881-1963), fiind vesel și bine dispus înainte de moarte, cineva i-a zis: "Sfinte Părinte, știți că mai aveți doar câteva ore de trăit?" "Știu, i-a răspuns papa, dar valizele mele de plecare sunt de mult timp pregătite!"

3. Să trăim cu inima dezlipită de averea pământească, pentru a dobândi comorile cerești.

Poetul și misionarul creștin Traian Dorz (1914-1989) povestește: "Nu de mult m-am întâlnit cu niște frați. Și unul dintre ei se lăuda: Acum doi ani mi-a rodit ogorul mult porumb. Anul trecut mi-a rodit și mai mult. Atunci mi s-a umplut inima de întristare și i-am spus: «Mult porumb, frate?... Dar ce o să faci cu el?» «Mai un tractor, mai o mașină, mai o casă, mai o haină scumpă, mai ceva bun...» «Și ce o să faci cu ele?» «Păi la noi așa fac toți». «Pentru aceste lucruri pieritoare vă pierdeți voi sufletele voastre nemuritoare?"

Și așa își câștigă omul greutate în viața aceasta și osândă în viața veșnică. Munca pentru întreținerea vieții e o poruncă de la Dumnezeu (cf. Gen 3,19; 2Tes 3,10-13). Dar când noi dorim mai mult decât avem noi nevoie pentru satisfacerea orgoliului și a celorlalte patimi, aceasta devine păcat, pentru că ne îndepărtează de Dumnezeu și de împărăția lui adusă nouă de Isus.

Sfântul Antonie cel Mare (251-356), moștenind o mare avere de la părinți, de acord cu sora sa, a vândut și a împărțit toate la săraci și apoi s-au retras în pustiu pentru a căuta și găsi adevăratele bogății. Astfel și-a făcut o pungă care nu se învechește și și-a procurat o comoară nesecată în ceruri, o comoară de care hoțul nu se apropie și pe care molia nu o roade (cf. Lc 12,33-34).

Sfântul Iosif Benedict Labre (1748-1783), fusese nobil și bogat. Dar când a văzut titlul nobiliar și bogăția îi luau tot timpul și că nu mai avea timp pentru suflet și mântuire, după exemplul lui Isus care din bogat s-a făcut sărac (cf. 2Cor 8,9), a renunțat și el la toate, devenind de bunăvoie umil și sărac. A căutat mai întâi împărăția și a ajuns să fie mereu gata pentru a intra în ea.

4. Să veghem mereu pentru ca hoții iadului să nu ne spargă casa sufletului (cf. Lc 12,39).

Evanghelistul Dwight Lyman Moody (1837-1899) predica într-o seara în orașul Chicago; era tocmai acea seară când orașul a fost devastat de un nimicitor incendiu. Incendiul a început duminică, 8 octombrie și a durat până marți, 10 octombrie 1871. Vorbise unui număr de aproximativ 2500 de oameni despre tema "Ce fac cu Isus?" (cf. Mt 27,22). La sfârșitul acelei predici, a spus: "Luați aceste cuvinte cu voi acasă și meditați asupra lor, iar duminica viitoare veniți iarăși și spuneți-mi ce voiți să faceți cu Isus!" La scurt timp după terminarea acelei predici, s-a dat alarma de incendiu. Nu a durat mult timp și tot orașul a fost în flăcări. Spre miezul nopții a ars și sala în care a vorbit Dwight Lyman Moody. Mii de oameni au murit în acel incendiu, printre ei aflându-se și mulți care au fost în sala unde a predicat evanghelistul. Ei n-au mai avut ocazia să se gândească la întrebarea "Ce fac cu Isus?" Din ziua aceea, marele predicator nu a mai vorbit ca omul să mediteze și să ia o hotărâre mântuitoare urgentă într-o săptămână, ci a accentuat mereu că, "astăzi și acum", omul trebuie să mediteze și să ia o hotărâre privitor la mântuirea lui (cf. Ps 95,7-8; 2Cor 6,2).

Acum când Isus urcă la Ierusalim ca să sufere și să moară pentru mântuirea noastră, pentru ca noi să nu mai primim loviturile veșnice datorate păcatelor noastre (cf. Lc 12,47-48), ci ca să primim împărăția și comorile cerului, ne cere și nouă ca "astăzi și acum" să-l alegem pe el ca mântuitor și să-l urmăm. Mâine poate fi prea târziu! Mulți au spus "mâine", dar n-au mai ajuns ziua de mâine.

O tânără a auzit odată o predică despre urgența convertirii, a mers acasă și a spus că se va spovedi peste o lună. Neputând să adoarmă de mustrările cugetului, a zis că se va spovedi peste o săptămână. Neputând adormi din aceeași cauză, a zis că se va împăca cu Dumnezeu mâine dimineață; și chiar a scris asta pe o coală de hârtie. Când dimineață mama a venit să o trezească, a găsit-o moartă și cu hârtia scrisă lângă ea: "Mâine mă voi spovedi". "Mâine" a fost prea târziu. Trebuia să spună: "Astăzi și chiar acum".

Nu care cumva spunem și noi: am să mă întorc la pensie; am să mă întorc când termin școala; am să mă întorc la anul viitor; am să mă întorc peste o lună; am să mă întorc peste o săptămână; am să mă întorc mâine? Niciuna din aceste variante nu este bună pentru cel care vrea să facă parte din "mica turmă" a lui Isus. Dumnezeu a zis: "Iată, acum este timpul potrivit; iată, acum este ziua mântuirii." (2Cor 6,2).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat