Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul tinerilor la Cacica: Arată-ni-l pe Isus!

În Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului tinerii din Dieceza de Iași sunt invitați să facă un pelerinaj la sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, alăturând-se miilor de pelerini ce sunt prezenți în fiecare an la această mare sărbătoare. Motoul din anul acesta al pelerinajului tinerilor este: Arată-ni-l pe Isus!

Care este semnificația unui pelerinaj?

Fericitul Ioan Paul al II-lea scria astfel în documentul de declarare a Marelui Jubileu al Anului 2000: "Pelerinajul a fost totdeauna un moment semnificativ în viața credincioșilor, îmbrăcând în diferite epoci expresii culturale diferite. El evocă drumul personal al credinciosului pe urmele Răscumpărătorului: este un exercițiu de asceză activă, de pocăință pentru slăbiciunile umane, de vigilență constantă asupra slăbiciunilor proprii, de pregătire interioară pentru reînnoirea inimii. Prin veghere, post și rugăciune, pelerinul înaintează pe calea perfecțiunii creștine, străduindu-se să ajungă, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, «la omul desăvârșit, la măsura staturii împlinite a lui Cristos» (Ef 4,13).» (Incarnationis mysterium, nr. 7).

Astfel, pelerinajul este o imagine a vieții noastre, ne reamintește că suntem călători pe acest pământ și că ne îndreptăm mereu spre scopul nostru final, veșnicia. Avem un drum al vieții pe care-l parcurgem uneori în bucurie, alteori în tristețe, uneori cu speranță, alteori cu teamă. Pe acest drum presărat uneori cu împliniri, alteori cu decepții, Maria ne este mereu alături și, de fiecare dată, ni-l arată pe Isus, așa cum recităm în rugăciunea Bucură-te, Regină.

Cum pot trăi bine acest pelerinaj?

Sunt câteva momente specifice ale unui pelerinaj, care, dacă sunt trăite cu atenție, fac ca pelerinajul să aducă multe roade spirituale. Întregul pelerinaj este o rugăciune a celui care se îndreaptă către un sanctuar, casa Domnului.

Primul moment al pelerinajului este plecarea. Aceasta trebuie să fie marcată de un moment de rugăciune, în care fiecare persoană pune în fața lui Dumnezeu dorința cu care participă la pelerinaj și intențiile de rugăciune.

Drumul pelerinajului trebuie să fie început îndreptând privirea spre cer. Psalmul 121, unul din psalmii pelerinilor, spune că întreaga ființă trebuie să fie înălțată către Domnul, chiar și în situațiile cele mai dificile: Domnul te va păzi de orice rău,/ Domnul îți va apăra sufletul./ Domnul te va păzi la plecare și la venire,/ de acum și până în veac.

Un adevărat pelerinaj presupune și efortul. Acesta este un element esențial al pelerinajului. A parcurge un drum pe jos, înfruntând căldura sau frigul, razele dogoritoare ale soarelui sau ploaia, asfaltul înfierbântat sau pietrele și praful înseamnă o penitență și o întărire a voinței. De fapt, viața este uneori o "cursă cu obstacole". Însă în pelerinajul nostru pământesc Cristos pășește mereu cu noi.

Parcurgerea în spirit de credință a drumului către sanctuar oferă ocazia minunată de a trăi o experiență de comuniune. Legătura cu Dumnezeu, întărită prin rugăciune, pregătește și întărește comuniunea dintre persoane, care poate fi prelungită, după încheierea pelerinajului, prin acțiuni de caritate, de solidaritate sau de voluntariat, care ne reamintesc că am primit mult de la Dumnezeu și în mod gratuit.

Pelerinajul ne ajută ca prin umilință și recunoștință să conștientizăm mai mult această gratuitate și abundență a harului lui Dumnezeu

Într-o lume mereu agitată și grăbită în care vrem să avem totul și imediat pelerinajul ne educă să dăm valoare așteptării. La sanctuar nu se ajunge imediat, însă parcurgerea drumului are valoare în sine și face să crească bucuria întâlnirii cu Domnul în casa sa.

Apropierea de sanctuar face să crească această bucurie, parte integrantă a pelerinajului. Psalmul 122 spune: M-am bucurat când mi s-a spus:/ "Să mergem în casa Domnului!".

Cum se va desfășura pelerinajul tinerilor de la Cacica?

Pelerinajul tradițional al tinerilor la sanctuarul de la Cacica va începe miercuri, 14 august 2013. Tinerii care doresc să participe sunt rugați să fie prezenți la locul de după calea ferată, înainte de zona unde încep serpentinele, până la ora 12.00. La această oră va avea loc ritualul pornirii în pelerinaj, după care se va începe procesiunea spre sanctuar. Aici se va ajunge în jurul orei 13.30 și va avea lor ritualul primirii pelerinilor tineri la sanctuar. În fruntea tinerilor va fi prezent PS Petru Gherghel.

Sfânta Liturghie de la ora 18.00 va fi animată de tineri.

Următorul moment va fi privegherea mariană și procesiunea cu lumânări de la ora 22.00. În continuare, pe parcursul nopții, tinerii se vor reuni în rugăciune la altarul amenajat afară, pregătindu-se astfel să trăiască intens solemnitatea Adormirea Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie din solemnitatea Adormirea Maicii Domnului va avea loc la ora 11.00.

Întregul program al pelerinajului poate fi găsit aici.

Detalii pot fi obținute de la pr. Felix Roca, telefon 0741/501481, 0769/288978; e-mail: pr.felixroca@gmail.com.

Pr. Felix Roca
Oficiul pentru Pastorația Tineretului

* * *

Voluntari la Cacica


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat