Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Hramul comunității "Sfânta Maria a Zăpezii"

În ziua de sâmbătă, 3 august 2013, comunitatea de creștini romano-catolici din Ciugheș a celebrat hramul bisericii.

Cu acest prilej s-au întors la vatra satului toți cei plecați prin țară și alte meleaguri ale lumii, așa cum a precizat, în cuvântul de început, Adrian Paliștan, primarul comunei Palanca, creștin romano-catolic și domnia sa ca majoritatea sătenilor din Ciugheș.

La sfânta Liturghie au participat și creștini din alte sate învecinate și de alte confesiuni. Toată comunitatea era în straie de sărbătoare. Sfântul lăcaș, prin grija localnicilor, era împodobit cu flori și panglici multicolore. Arăta mai frumos ca niciodată.

La semnalul tradițional al clopotelor bisericii și-au făcut intrarea în sfânta biserică, precedați de 12 ministranți, în procesiune 22 de preoți. În rândul lor se aflau și trei fii ai satului: frații Pavel și Alexandru Gabor, slujitori ai Domnului în Italia, și Costel Țăranu, preot profesor la seminarul romano-catolic din Bacău.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de preotul Anton Despinescu. Hramul comunității a coincis cu aniversarea a 60 de ani ca preot și activitate didactică la seminar. Parte din preoții prezenți au fost elevi ai distinsului preot. Ce mândrie și fericire mai mare poate fi atunci când te afli în mijlocul foștilor elevi la un asemenea eveniment?

Parohul comunității, pr. Anton Egner, a prezentat credincioșilor activitatea preotului Anton Despinescu și a fost răsplătit cu aplauze prelungite și un buchet de flori.

În cuvântul său de învățătură, preotul Alois Hîrja a explicat credincioșilor semnificația și istoria zilei dedicate "Sfintei Maria a Zăpezii" de când se celebrează și faptul că la Roma se află un sfânt lăcaș cu același hram "Santa Maria Magiore" unde după alegerea sa în fruntea bisericii, Papa Francisc I s-a recules timp de o oră.

La finalul celebrării părintele paroh a mulțumit bunului Dumnezeu și patroanei comunității, Sfânta Maria a Zăpezii, pentru timpul frumos la sărbătoarea hramului, preoților și surorilor care au onorat invitația de a participa la această frumoasă zi.

Preotul Anton Despinescu i-a binecuvântat pe toți cei care au participat la acest eveniment euharistic.

După liturghie, pe platoul din fața bisericii toți ce veniți la vatra satului s-a îmbrățișat povestindu-și amintirile din copilărie. Se vedea pe fețele lor bucuria revederii și revenirii în satul natal.

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 august: Ciugheș: Hramul comunității "Sfânta Maria a Zăpezii"


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat