Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Nicorești: Administrarea Mirului

Duminică, 4 august 2013, 92 de copii și tineri din Parohia Nicorești, jud. Bacău, l-au primit pe Duhul Sfânt în sacramentul Mirului.

După o pregătire catehetică îndelungată, pentru candidații la sacramentul maturității creștine a venit și ziua mult așteptată, cea a primirii Duhului Sfânt în sacramentul Mirului.

Candidații la Mir, îmbrăcați de sărbătoare și însoțiți de părinți și nași, l-au întâmpinat pe Preasfințitul Petru Gherghel în biserica pregătită de sărbătoare.

La începutul Liturghiei animate de cântările pline de bucurie ale candidaților la Mir, părintele paroh Inocențiu Arcana l-a salutat pe Preasfințitul Petru Gherghel, din partea copiilor și tinerilor candidați la Mir și a întregii comunități. Cuvântul parohului s-a încheiat cu rugămintea către Preasfințitul, ca el să-l implore pe Duhul Sfânt atât peste cei prezenți la liturghie cât și peste cei care sunt plecați pe meleaguri străine.

La începutul omiliei, PS Petru, după ce a chemat alături de el șapte candidați (trei băieți și patru fete), a vorbit despre rolul Duhului Sfânt în viața oamenilor și în viața Bisericii, "Duhul Sfânt, fără de care nu există viață, nu există iubire. Trăim acum acest adevăr: Duhul Sfânt este hrana noastră. Duhul Sfânt coboară asupra noastră cu infinitele sale daruri".

Dialogând cu cei șapte tineri, PS Gherghel a vorbit în continuare despre semnificația Rusaliilor, despre rolul Duhului Sfânt. Totodată accentuând importanța celor șapte daruri ale Duhului Sfânt, episcopul a explicat și simbolismul cifrei șapte, simbol al perfecțiunii.

De asemenea, PS Petru a vorbit și despre simbolul culorii roșii, imagine a Duhului Sfânt de la Rusalii, simbol al martiriului și a iubirii. În concluzie, episcopul i-a îndemnat pe candidați să fie adevărați mărturisitori ai lui Cristos, întăriți fiind de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt.

După predică a urmat reînnoirea făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt a urmat administrarea Mirului de către PS Gherghel. Momentul ungerii cu sfântul Mir a fost urmat de invocațiile rugăciunii universale și care au fost rostite de șapte dintre tinerii miruiți.

La sfârșit, reprezentanta candidaților la Mir a mulțumit Preasfințitului, corului, părinților, nașilor și tuturor celor care i-au însoțit pe parcursul drumului de pregătire pe candidați pentru primirea sfântului Mir, mulțumind și tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la reușita sărbătorii.

Celebrarea a fost încheiată de binecuvântarea finală și fotografiile de grup din fața Bisericii, dar mai ales cu un gând de mulțumire către Dumnezeu, pentru această zi deosebită.

Claudiu-Gabriel Rotaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 august: Nicorești: Administrarea Mirului


 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat