Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia în drum spre întâlnirea diecezană de la Iași

"Părinții mei sunt ocupați doar ca să-și mănânce «ficații», unul altuia, de dimineață până seara, iar eu se pare că nu exist în viața lor", așa a răspuns zilele acestea o adolescentă care a fost întrebată de ce este mereu tristă și rebelă.

Fiecare dintre noi trăim sau vedem asemenea situații, mai mult sau mai puțin grave. Mulți ne întrebăm: "Oare care să fie acele motive care pot ține astăzi familia împreună: soții între ei, părinții și copiii?" Mă refer aici la acele motive care pot influența depășirea conflictelor prin asumarea unei gândiri mature, care să ducă apoi la evitarea multor neînțelegeri, capricii, orgolii sau egoisme de tot felul.

Iată o mică listă a factorilor care pot ajuta familia să reziste împreună, fără pretenția de a epuiza toate posibilitățile existente: prietenia, capacitatea de a gestiona micile schimbări și gestionarea timpului.

Prietenia nu înseamnă că poți pretinde să locuiești în mintea celuilalt, dar nici să ai două vieți paralele, care să aibă fiecare secretele ei. Vorbim aici despre respect, încredere, solidaritate, iertare. Eu și celălalt, deși suntem două realități diferite, ne acceptăm având la bază cel mai profund respect. Într-o familie creștină prietenia este atât de specială, încât fără respect, nici nu s-ar putea concepe.

Eu trebuie să fac orice pentru ca familia să dureze: Am plecat la drum convins că căsătoria creștină este o promisiune care durează pentru totdeauna, deci trebuie să o fac să funcționeze atât cât îmi stă în putință mie. Desigur cine încearcă doar o probă, "să văd dacă funcționează", construiește pe nisip. E ca și cum ai cumpăra o garsonieră care ar trebui să dureze toată viața, dar pe parcurs îți dai seama că apar probleme și trebuie reparată, modificată, întreținută etc. Dacă ai ști că poți să-ți permiți s-o schimbi cu un apartament, a-i face-o imediat, dar cum nu ești convins că ai resursele necesare, accepți situația și cauți s-o înfrumusețezi așa cum este.

Dacă familia este zidită pe stâncă, cu toate reparațiile inerente, cu munca de întreținere, merge înainte. Dar dacă este construită pe nisip, se deteriorează, totul devine rutină și va exista mereu riscul ca fiecare să plece pe drumuri paralele, mereu nesigure.

În familie nu se poate calcula cât dau și cât primesc, și aceasta chiar dacă societatea în care trăim ne determină să facem totul conform principiului "do ut des", "îți dau, dar îmi dai".

Pe de altă parte, în viața de căsătorie nu pot să fac eu mereu primul pas, m-aș simți folosit și într-o zi aș putea "răbufni", ceea ce pentru sănătatea familiei ca atare ar fi neplăcut. Cu toate acestea, oare care dintre mame așteaptă "plată" de la copilul pe care l-a alăptat, îngrijit sau îmbrățișat? În familie, nu doar unul dă sau primește, amândoi dau și amândoi primesc, și aceasta fără unități de măsură.

Capacitate de gestionare a schimbărilor partenerului și a mea este un alt proces care face familia să meargă înainte, în ciuda faptului că poate să durează toată viața. Există posibilitatea de a râde împreună, de a împărtăși aceleași valori, de a se ruga împreună, de a avea aceleași obiective, de a avea nevoie de timp ca să se înțeleagă intimitatea personală, de a găsi soluții pentru problemele familiare. Acestea și alte posibilități cer o perioadă nelimitată de timp. Se crește împreună mai ales în ceea ce privește adaptarea la nevoile celuilalt, în special în perioadele critice care privesc începutul vieții de familie, ca și problemele care pot să apară odată cu înaintarea în vârstă a soților.

Necesitatea de a "găsi" timp. Există riscul ca odată cu schimbările inerente ale vieții din familie să se piardă din vedere importanța "celuilalt". În acest sens este necesar să se găsească momente pentru a fi împreună, ei doi, doar ei doi. Uneori ajunge și un sfârșit de săptămână pentru a se regăsi, dar trebuie căutat, în ciuda deselor afirmații: "Nu mai am timp!"

Pentru a fi împreună este nevoie ca soții să se educe, să accepte schimbările, să trăiască între ei cea mai frumoasă imagine a Iubirii lui Dumnezeu.

Fericitul papă Ioan al XXIII-lea povestește că într-o noapte, fiind preocupat cu toate lucrările conciliului, nu a reușit să doarmă, de aceea dimineața devreme a deschis fereastra biroului său care dădea spre Piața "Sfântul Petru" și a văzut doi tineri care se îmbrățișau: "De unde au venit?" se întreabă papa. "Nu contează", răspunde singur. "Este oricum un semn că iubirea există!" Și-și continuă ziua cu mult spor.

Semnul există și pentru noi. Semne sunt la tot pasul.

Episcopul nostru și preoții au organizat o sărbătoare a noastră, ne arată că se merită să fim familie creștină, că se merită să depășim obstacolele care împiedică armonia familiei, că se merită să educăm copiii prin exemplu bun, că se merită să ne străduim să oferim societății vocații sfinte la viața de familie, la viața sacerdotală și religioasă.

Dragi familii, la sfârșitul lunii august, ne vedem cu toții la Iași. Este un semn! Împreună cu păstorii noștri și cu multe din familiile diecezei ne vom întâlni la 30 august 2013, ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Va fi prima Întâlnire diecezană a familiilor.

Familia Iosif și Eugenia Dămătăr

* * *

Familia - prioritate a Diecezei de Iași

Scrisoare pastorală: Familia la școala credinței - iubirea în familie (29 iunie)

Scrisoare pastorală: Icoana Maicii Domnului de la Cacica și familia creștină (1 august)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat