Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Impresii după Liturghia de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika

Bucuroși și cu inima plină de mulțumire, pelerinii din Iași s-au întors acasă de la Liturghia de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika și o parte dintre ei și-au exprimat entuziasmul prin scrierea unor scurte impresii.

"«Iată slujitoarea Domnului» și, parafrazând, «Fie și mie, Doamne, după cuvântul tău!» Și un gând de mulțumire prin cuvintele fericitului Vladimir Ghika: «Mulțumește-i lui Dumnezeu pentru ceea ce îți dă. Mulțumește-i pentru ceea ce ți-ar putea lua, dar nu o face. Mulțumește-i pentru toate câte îți rezervă»". (Cecilia)

"Mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat sănătate să ajungem la acest eveniment. Ne întoarcem cu mult har în suflete și în familiile noastre; cu speranța de a fi mai buni și mai uniți după cum spunea și fericitul Vladimir Ghika". (Aurica)

"În buchetul spiritual adaug să fie binecuvântați de bunul Dumnezeu toți organizatorii". (Acatrini)

"Rămâne o zi sfântă, o zi miraculoasă pentru întreaga lume creștină, ca ziua beatificării Monseniorului Vladimir Ghika. Am participat într-o adevărată comuniune la celebrarea solemnă a sfintei Liturghii de beatificare, de un real ecumenism, așa cum a dorit fericitul Vladimir Ghika. Unirea creștinilor catolici și ortodocși, visul vieți lui continuă și azi până la împlinirea deplină, el prințul ecumenismului mijlocind la Sfânta Treime pentru aceasta. Ne-am simțit ca o mare familie unită alături de conducătorii noștri spirituali. Fericitul Vladimir ne-a ajutat să obținem o pace profundă, pace care ne-a ridicat deasupra nefericirilor noastre. Celebrările ce au precedat ziua beatificării ne-au dat o evlavie profundă și adevărată iar rugăciunile în comun i-au adus alături de noi și pe cei care n-au putut participa acum, dar o vor face sper la beatificarea episcopului nostru iubit Anton Durcovici, într-un viitor apropiat. Amintirea zilei beatificării Monseniorului Vladimir Ghika s-a înscris pentru totdeauna în sufletele noastre". (Ioana)

"A fost înălțătoare și emoționantă omilia în care cardinalul Amato a evocat atât de clar și concret perioada istorică și personalitatea ecumenică a fericitului Vladimir. Este atât de frumos să vezi participând la sfânta Liturghie episcopi latini și greco-catolici reculeși, fiecare respectându-l pe celălalt în diversitatea semnului sfintei Cruci, în diversitate da, dar în deplină comuniune".

"Această zi întărește credința noastră în Înviere. Viața fericitului Mons. Vladimir Ghika ne zice că viața nu se oprește numai la suferință și moarte dar se ajunge la fericirea cerească, adică învierea". (Sr. Cristina)

"Am experimentat astăzi cât de frumoasă este credința noastră, cât de frumos este să formezi o singură familie cu oameni de alte culturi, alte naționalități, alte limbi. Celebrarea a fost deosebit de frumoasă și emoționantă iar fericitul nostru Vladimir îl putem așeza printre «marii» credinței noastre. El a fost, putem spune, misionar, fondator și martir, un profet al meleagurilor noastre. Mijlocirea sa să susțină credința noastră. Fericite Vladimir Ghika, roagă-te pentru noi! Mulțumesc!" (Sr. Mariana)

"30 august este ziua mea de naștere. Mi-am făcut singură un cadou, participând la beatificarea Monseniorului Ghika la București. Nu-mi închipuiam că va fi atât de măreț acest eveniment. Mi s-a umplut sufletul de mândrie, admirație și fericire. Mândrie pentru că un român cu deosebite valori morale și intelectuale a primit recunoașterea sacrificiilor sale. Admirația pentru organizarea ireproșabilă a evenimentului și fericirea că am avut prilejul să particip la ceremonia din această zi istorică pentru Biserica Catolică. Mulțumesc organizatorilor acestui pelerinaj pentru că am fost fericită de ziua mea". (Maria)

"Rugăciunea a fost continuă și ne-a făcut să gustăm din plin sărbătoarea beatificării. Am trăit împreună preoți, surori și laici, momente de fraternitate și de îmbogățire interioară. Viața Monseniorului Ghika ne-a atins inimile și ne îndeamnă la convertire interioară. Dorim să-l cunoaștem mai îndeaproape pentru a-i urma exemplul. ne-am rugat și pentru toți aceia care nu au putut participa. Mulțumim lui Dumnezeu!" (Surorile guanelliene)

"A fost o zi memorabilă și unică în viața mea. M-a impresionat personalitatea complexă a Monseniorului Vladimir care a studiat literatura, filosofia, istoria, muzica și a ales să-l slujească pe Dumnezeu și pe săraci". (Elena)

"Un miracol pentru România, pentru Moldova! Un fiu declarat fericit este o răsplată și o recunoaștere a valorilor creștine". (anonim)

"Pelerinajul ne-a ajutat să redescoperim forța, frumusețea și bucuria credinței. Participarea la beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika a fost o experiență unică, înălțătoare din punct de vedere spiritual, benefică și ecou de speranță. Ne-am simțit cu adevărat ca într-o familie". (Sr. Cecilia-Emanuela)

"M-a impresionat cultura vastă a Monseniorului Vladimir și intenția mea a fost aceea de a mă ruga pentru elevi și studenți pentru ca prin mijlocirea lui să aibă succes la învățătură și examene". (Gheorghiță)

"În acest pelerinaj rugăciunea a fost o bună însoțitoare de drum. Împreună cu fiul meu, Adrian, și întreg grupul de pelerini am simțit bucuria acestei mari sărbători a beatificării Monseniorului Vladimir. Prin mijlocirea lui, implorăm de la Dumnezeu binecuvântare asupra familiilor noastre și asupra lumii întregi". (Iulian)

Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 august: Iași-București: Pelerini la Liturghia de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat