Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Pelerini la Sighetu Marmarției

Prin rugăciune și credință spre cinstirea altarelor

În perioada 22-29 august 2013, seminariștii de la Institutul "Don Orione" din Iași au participat la tradiționalul pelerinaj de la Șimleul Silvaniei la Sighetu Marmației, parcurgând pe jos 165 de km. Scopul acestei provocări este acela de a-i cinsti pe episcopii morți în faimă de martiri aflați sub regimul comunist, printre aceștia, numărându-se și episcopul de Iași, PS Anton Durcovici.

Pelerinajul este organizat în fiecare an de Episcopia de Oradea împreună cu comunitatea "Don Orione" de aici și este dedicat in special tinerilor, dar și tuturor celor care se simt tineri. Dovada acestui fapt o reprezintă faptul că, anul acesta, la pelerinaj au participat peste 130 de persoane cu vârsta cuprinsă între 9 și 75 de ani.

Pelerinajul, pe lângă a fi un gest de rugăciune și jertfă, reprezintă și o ocazie de a experimenta bucuria de a fi creștini catolici. În acest sens putem aminti faptul că au participat pelerini din Oradea, Iași, Zalău, Cluj Napoca, Timișoara, București, etc. Pe lângă aceasta, comunitățile parohiale, precum cele din Bădăcini (satul natal al marelui om politic Iuliu Maniu, mort și el în închisoarea de la Sighet), Bocșița, Cehu Silvaniei, Mireșul Mare, Șișeti și Sighet, comunități în care am poposit, și-au dat toată osteneala pentru ne oferi cazare și toate cele necesare trupului pentru a nu cădea pe cale.

Pe parcursul pelerinajului am trăit și momente de comuniune și bucurie prin jocuri, cântece la chitară, discuții în grupuri, scenete, etc. care au conturat o atmosferă specifică tinerilor.

Ajunși la "Cimitirul Săracilor" din Sighet, am primit binecuvântarea și salutul cardinalului Lucian Mureșan și a Preasfințitului Virgil Bercea, episcop de Oradea, care au transmis admirația și mulțumirea lor fiecărui pelerin în parte.

Liturghia solemnă de la "Memorialul Durerii" din Sighet, împreună cu mărturia impresionantă a unui fost deținut politic din acea vreme, au marcat finalul acestui drum spiritual, tinerii dându-și întâlnire cu același entuziasm și pentru anul viitor.

Cristi Andrieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-29 august: Iași: Pelerini la Sighetu Marmarției


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat