Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Renunțarea secretarului de stat și numirea noului secretar de stat

Sfântul Părinte Francisc a acceptat, conform can. 354 din Codul de Drept Canonic, demisia Eminenței Sale cardinal Tarcisio Bertone, secretar de stat, cerându-i însă să rămână în funcție până la 15 octombrie 2013, cu toate facultățile inerente acestei funcții.

În același timp Sfântul Părinte la numit pe Excelența Sa Mons. Pietro Parolin, nunțiu apostolic în Venezuela, ca nou secretar de stat. El va lua în posesie funcția sa la 15 octombrie 2013.

Cu acea ocazie, Sanctitatea sa va primi în audiență pe superiorii și oficialii de la Secretariatul de Stat, pentru a-i mulțumi public cardinalului Tarcisio Bertone pentru slujirea sa fidelă și generoasă adusă Sfântului Scaun și pentru a-l prezenta lor pe noul secretar de stat.

Excelența Sa Mons. Pietro Parolin

Excelența Sa Mons. Pietro Parolin s-a născut la Schiavon (Vicenza) la 17 ianuarie 1955. A fost hirotonit preot la 27 aprilie 1980 și încardinat în dieceza de Vicenza. A obținut doctoratul în drept canonic. Intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun la 1 iulie 1986, a prestat propria lucrare la Reprezentanțele Pontificale din Nigeria și din Mexic și la Secțiunea pentru Raporturile cu Statele de la Secretariatul de Stat. A fost numit subsecretar al Secției Raporturi cu Statele de la Secretariatul de Stat la 30 noiembrie 2002. La 17 august 2009 a fost numit nunțiu apostolic în Venezuela și ridicat în același timp la scaunul titular de Acquapendente, cu demnitatea de arhiepiscop. A primit hirotonirea episcopală din mâinile papei Benedict al XVI-lea la 12 septembrie în același an. În afară de italiană, cunoaște franceza, engleza și spaniola.

* * *

Declarația Excelenței Sale Mons. Pietro Parolin cu ocazia numirii sale ca secretar de stat

În momentul în care este făcută publică numirea ca secretar de stat, doresc să exprim recunoștință profundă și afectuoasă Sfântului Părinte Francisc, pentru nemeritata încredere pe care o arată față de mine și să-i manifest voință reînnoită și disponibilitate totală să colaborez cu el și sub conducerea sa pentru mai marea slavă a lui Dumnezeu, pentru binele Sfintei Biserici și pentru progresul și pacea omenirii, pentru ca ea să aibă motive pentru a trăi și a spera.

Simt viu harul acestei chemări, care, încă o dată, constituie o surpriză a lui Dumnezeu în viața mea și, mai ales, îi simt întreaga responsabilitate, pentru că ea îmi încredințează o misiune angajantă și exigentă, în fața căreia forțele mele sunt slabe și capacitățile mele sunt sărace. Pentru aceasta mă încredințez iubirii milostive a Domnului, de care nimic și nimeni nu va putea vreodată să ne despartă, și rugăciunilor tuturor. Le mulțumesc tuturor, încă de acum, pentru înțelegerea și pentru ajutorul pe care, în orice formă, vor voi să mi-l dea în desfășurarea noii funcții.

Gândul meu se îndreaptă către persoanele care au fost parte din viața mea în familie, în parohiile în care m-am născut și în care am prestat slujire, în iubita Dieceză de Vicenza, la Roma, în țările unde am lucrat, Nigeria, Mexic și, în cele din urmă, Venezuela, pe care o părăsesc cu regret. Mă gândesc și la papa emerit Benedict al XVI-lea, care m-a hirotonit episcop, la Secretariatul de Stat, care a fost deja casa mea timp de mulți ani, la Eminența sa cardinal Tarcisio Bertone, la ceilalți superiori, la colegi și la colaboratori și la întreaga Curie Romană, la reprezentanții pontificali. Tuturor le sunt pe larg dator.

Mă pun, cu trepidație, dar și cu încredere și seninătate, în această nouă slujire adusă Evangheliei, Bisericii și papei Francisc, dispus - așa cum el ne-a cerut încă de la început - să merg, să edific - să construiesc și să mărturisesc.

Fie ca sfânta Fecioară Maria, pe care îmi place s-o invoc cu titlurile de la Monte Berico, Guadalupe și Coromoto, să ne dea "curajul de a umbla în prezența Domnului, cu Crucea Domnului; de a zidi Biserica pe sângele Domnului, care este vărsat pe Cruce; și de a mărturisi unica glorie, pe Cristos răstignit. Și astfel Biserica va merge înainte".

Și, cum se spune în Venezuela: "!Que Dios les bendiga!".

Caracas, 31 august 2013

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat