Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia de încheiere a primei Întâlniri Diecezane a Familiilor

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la Liturghia celebrată vineri, 30 august 2013, pentru a marca încheierea primei Întâlniri Diecezane a Familiilor (27-30 august 2013), PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a rostit următoarea predică.

Preasfințite,
Sfințiile voastre părinți concelebranți,
Dragi familii participante la Simpozionul familiei din Seminarul nostru,
Iubiți credincioși și dragi oaspeți,

Liturghia de astăzi este un act de preamărire a lui Dumnezeu și un prinos de recunoștință față de cei care au primit darul de a fi părinți și de a colabora cu Dumnezeu: darul de a fi tată, darul de a fi mamă, darul copiilor.

Textele și rugăciunile ne oferă o încadrare într-un climat de credință bazat pe sfânta Scriptură unde întâlnim voința expresă a Creatorului și planul său de iubire, manifestat în actul de creație prin care a hotărât să-l creeze pe om, capodopera mâinilor sale, bărbat și femeie, așa cum am ascultat în prima lectură, dându-le poruncă să crească și să se înmulțească pentru a stăpâni pământul și a face ca viață să continue pe acest pământ, iar iubirea din Sfânta Treime să nu înceteze niciodată în lume prin iubirea părinților și a copiilor.

Îndemnurile și sfaturile sfântului apostol Petru, din scrisoarea pe care am proclamat-o, în lectura a doua, îndreptată către toți membrii familiei, ca și chemarea din evanghelie, ne fac să înțelegem că armonia dintre părinți și copii este posibilă numai dacă ei nu uită niciodată că în mijlocul lor trebuie să rămână, fără încetare el, care este originea iubirii și a vieții și care singur poate să transmit iubirea adevărată și viața cerească și pământească.

Textele ne dispun și ne cheamă să-i aducem necontenit laude Părintelui ceresc care a voit să-i învrednicească pe oameni de o asemenea chemare și o asemenea demnitate de a fi colaboratori la cel mai mare bine și dar de pe pământ: viața și de a-i încredința lui toată viața și speranța noastră că numai el, autorul a toate și dătătorul darurilor și al vieții, va avea mereu grijă de noi, oamenii, și de întreaga familie umană.

Suntem aici ca să-i aducem Domnului toate preocupările, grijile și speranțele noastre pe care vrem să le așezăm în mâinile sale prin mijlocirea Familiei din Nazaret.

În lumea în care trăim, în zilele noastre marcate de atâta confuzie și materialism, nu trebuie să uităm niciodată ce ne spunea cândva fericitul papă Ioan Paul al II-lea: viitorul omenirii depinde de familie.

Este, așadar, absolut necesar și urgent ca fiecare om de bunăvoință să se străduiască pentru a salva și promova valorile și cerințele familiei.

Un deosebit efort se cere de la fiii Bisericii. Ei, care prin credința lor cunosc pe deplin planul minunat al lui Dumnezeu, au un motiv în plus pentru a le sta la inimă realitatea familiei în timpul nostru de încercare și de har. Ei trebuie să iubească deosebit de mult familia. Aceasta este o poruncă concretă și exigentă.

Așa avea să declare el, fericitul Ioan Paul al II-lea, în exortația sa apostolică postsinodală din 22 noiembrie 1981, în solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului.

Ținând cont de învățătura sfântă prezentată de Vechiul și Noul Testament, reluând doctrina Bisericii din toate timpurile, mai ales declarația Conciliului Vatican II, și analizând cu viu interes declarațiile episcopilor adunați la Roma în Sinod (așa cum stabilise marele papă Paul al VI-lea), fericitul Ioan Paul al II-lea, un adevărat îndrăgostit de rolul familiei și preocupat de viitorul Bisericii, a prezentat episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și tuturor celor cu judecată dreaptă care, oricine ar fi, sunt îngrijorați de soarta familiei, un adevărat strigăt de alarmă, o nouă și profundă "charta a familiei" privind demnitatea și rolul ei în lume, prin documentul său pontifical Familiaris consortio, un nume ce a rămas și rămâne și azi punct de referință pentru învățătura Bisericii despre familie și misiunea ei.

Învățătura tuturor episcopilor prezentată în aula sinodală a fost adunată și exprimată în această nouă și importantă exortație apostolică, ca un document fundamental pentru noi.

Ascultând de chemarea Conciliului Vatican II, de magisteriul papei Paul al VI-lea și de învățătura marelui apărător al familiei, fericitul Ioan Paul al II-lea, Biserica întreagă - episcopii și cei chemați să vestească lumii adevărul evangheliei - s-au îndreptat cu multă grijă spre misterul și vocația familiei și misiunea ei, apărând din răsputeri acest dar făcut omenirii de Creator și onorat de însuși Fiul său, Isus Cristos, care l-a ridicat la rang de sacrament pentru mântuirea lumii.

În ultimul timp au avut loc nenumărate inițiative, congrese mondiale, simpozioane și studii, care au avut drept sens reîmprospătarea învățăturii Bisericii despre familie și căsătorie în actualele condiții și pericole, generate de un liberalism și secularism fără precedent, care au făcut să apară o mulțime de teorii și afirmații, unele mai bizare decât altele, atentând la demnitatea și misiunea familiei, denaturând adevărul și îndepărtându-l de la proiectul și gândirea Creatorului și de învățătura pe care ne-a transmis-o cel mai autentic interpret și învățător, Isus Cristos.

Biserica noastră locală, alăturându-se preocupărilor Bisericii universale, a simțit nevoia de a se apropia mai mult de acest dar divin, familia, și de acest sacrament, căsătoria creștină, pentru a-i înțelege menirea, sacralitatea și rolul ei pentru viața lumii.

Dieceza noastră, care a beneficiat de o mare și sfântă moștenire, familia tradițională, s-a angajat la o adevărată cruciadă în apărarea ei, iar pe parcursul celor trei ani de zile din programul pastoral general nu a încetat să se roage, să analizeze întreaga situație, să scoată în evidență pericolele și să reîmprospăteze în toți credincioșii fața frumoasă și luminoasă a darului primit: familia creștină.

La nivel diecezan, decanal, parohial și în centrele de spiritualitate, episcopii și preoții, membrii instituțiilor de învățământ, călugării și călugărițele, asociațiile și structurile de formare și caritate, dispunând de un bogat material informativ și documentar, toți într-un gând și cu o inimă largă, au încercat cu mult interes să ofere familiei și căsătoriei creștine o deosebită considerație, punând mai presus de toate rugăciunea și invocând ajutorul lui Dumnezeu și ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria, care într-un program cu totul special a însoțit cu bucurie eforturile și grija tuturor credincioșilor și mai ales al familiilor, prin vizita Icoanei miraculoase de la Cacica prin parohii.

Simpozionul organizat în aceste zile, prin grija Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor și în colaborare cu Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, care a avut ca preocupare specială tema "Familia la școala iubirii și a credinței", a venit să sublinieze, încă o dată, grija noastră, a tuturor, păstor și turmă, pentru cunoașterea și mai amănunțită a misiunii ei mai ales în primirea și educarea copiilor, rodul binecuvântat al iubirii lor față de Dumnezeu, care i-a ales să-i fie colaboratori și speranța Bisericii.

A fost un semn al profundei noastre preocupări pe care o avem ca Biserică și ca familie creștină. Intervențiile preoților profesori, ale invitaților din țară și străinătate, mărturia personală adusă de familii și de copiii lor au constituit un moment deosebit din viața Bisericii noastre locale, mai ales acum, când ne apropiem de încheierea acestui program pastoral de trei ani dedicat marelui mister al familiei.

Bunul prețios al familiei și al căsătoriei, care perpetuează iubirea fecundă oferită de Creator familiei în căsătoria creștină, trebuie să ne facă să nu încetăm de a mulțumi lui Dumnezeu și de a striga fără încetare către ceruri și către responsabilii acestei lumi să apere, să ocrotească și să prețuiască acest dar inefabil și această garanție a vieții pe pământ.

Mă bucur să vă redau, acum, la încheierea acestui simpozion, un program pentru fericirea și bucuria familiilor noastre, pentru fericirea și bucuria dumneavoastră, dragi părinți, care ați ținut să participați la aceste zile de har, la aceste cursuri despre frumusețea și misiunea dumneavoastră, pentru a vă bucura de adevărată fericire, liniște și pace. L-am descoperit sub forma unui program al fericirii casei și al familiei creștine, în șapte puncte:

1. Fericită casa și familia în care se fac rugăciuni comune, pentru că în ea va fi mereu prezent Dumnezeu.

2. Fericită casa și familia în care sărbătorile sunt respectate și sfințite, pentru că toți cei din casă vor participa împreună la sărbătoarea din ceruri.

3. Fericită familia în care nu se aud blesteme, nici vorbe urâte sau înjurături, nu sunt prezente cărți și scrieri rușinoase, nu se întâlnește lăcomia și desfrâul, pentru că va plină de binecuvântare și de pace.

4. Fericită casa în care copii primesc și trăiesc darul Botezului, pentru că în ea vor crește cetățenii cerului pe lângă faptul că acolo vor fi mereu cetățenii loiali ai acestui pământ.

5. Fericită familia și casa unde iubirea este cultivată și trăită cu bucurie, unde se învață doctrina creștină, pentru că acolo credința devine mereu adevărata lumină a vieții și ea produce adevărate roade pentru viața veșnică.

6. Fericită este casa și familia unde părinții găsesc în copii adevărați susținători ai iubirii curate și generoase adevărată ascultare și colaborare în bine iar copii găsesc în părinți exemplu de iubire și frică de Dumnezeu. Această casă și familie va fi colț de rai și oază de fericire și pace, leagăn adevărat al vieții pe pământ, casă de virtuți și tabernacol și altar de mântuire.

7. Fericită este casa și familia unde este chemat la timp preotul și păstorul sufletelor pentru a-i întări în credință pe toți, părinți și copii și pentru a-i însoți pe cei în suferință și muribunzi pentru a găsi cu adevărat întărire în viață și pentru a trece mângâiați în adevărata patrie și veșnicie fericită (Jesus, Ges? in famiglia, nr. 105, p.37).

Dragi familii, nu uitați niciodată că adevărata voastră fericire este să nu-l uitați pe cel care v-a ales și vă vrea colaboratori la transmiterea pe pământ a vieții și bucuriei adevărate. Vă mulțumim că existați, că ați ales să răspundeți la chemarea Domnului și la invitația noastră de a fi aici pentru a participa la acest simpozion dedicat familiei, la școala credinței și a fericirii și contăm pe voi că veți purta la toate familiile mesajul plin de speranță pe care îl adresă tuturor. Mulțumim tuturor celor care v-au stat alături în misiunea și chemarea dumneavoastră și vă însoțesc pe acest drum de slujire și de iubire pentru a face din viața și credința dumneavoastră o tribună de răspândire a păcii și speranței în lume. Mulțumim și celorlalte familii care au ținut să participe astăzi la această celebrare a iubirii și a darului lui Dumnezeu făcut credincioșilor noștri. Le suntem recunoscători preoților și responsabililor pastorali care se oferă să-i ajute pe părinți și copii în împlinirea chemării lor și ne rugă mai departe pentru binecuvântarea poporului nostru creștin și pentru pacea și fericirea lumii prin familii și prin copii viitorul societății și al bisericii. Familia sfântă din Nazaret să ocrotească neîncetat părinții și copii diecezei noastre. Amin.

Conștienți că viitorul omenirii depinde de familie, așa cum avea să declare sfântul părinte Ioan Paul al II-lea și după el neuitatul papă Benedict al XVI-lea, acum, la încheierea solemnă a simpozionului dedicat familiei, prin această sfântă Liturghie, îndreptăm spre toți preoții parohi, spre toți fiii Bisericii noastre locale și spre toți oamenii de bunăvoință un apel, un mesaj, ca un semn de prețuire pentru toți părinții noștri, care ne-au transmis această moștenire, precum și față de toți cei chemați să ducă mai departe marele dar al vieții, garanție pentru binele întregii omeniri.

Iată textul acestui mesaj:

Mesajul Simpozionului dedicat familiei

Familia, școala iubirii

Familia este capodopera lui Dumnezeu, școala iubirii, leagănul vieții, vasul credinței, memorie pentru ieri, confort pentru astăzi, speranță pentru mâine, celula de bază a societății, într-o singură expresie: este "iubirea concretă a lui Dumnezeu pe pământ".

Aceasta este familia pe care Dumnezeu a voit-o, încă de la început, închegată prin intermediul sacramentului Căsătoriei, imagine a iubirii și a unirii dintre Cristos și Biserica sa.

Familia, poarta intrării noastre în această lume, leagănul copilăriei și al adolescenței noastre, școala vieții. În ea ne-am născut, în ea am primit primele semințe ale credinței, ea a fost cea care ne-a vegheat creșterea și maturizarea umană. Ea ne-a încredințat Bisericii și societății.

Ea ne-a deschis spre viață, iar viața ne-a deschis poarta spre Dumnezeu.

Atunci când vorbim despre familie, trebuie să plecăm de la Dumnezeu, de la misterul Sfintei Treimi, care este iubire și comuniune de persoane. Sfânta Treime este adevărul unui singur Dumnezeu, dar al unui Dumnezeu în trei persoane, egale și distincte: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Aici, în acest mister de comuniune și iubire veșnică, își are originea misterul familiei formată dintr-un tată, o mamă și copii (Scrisoarea "Familia la școala credinței, iubirea în familie").

Această familie, dorită de Tatăl, susținută de Fiul și sfințită de Duhul Sfânt, care trăiește în lume, înconjurată de bucurie și speranță, de încercări și credință, de preocupări zilnice și de iubire, ni se prezintă astăzi ca fiind prioritară. Ne cere susținere, încurajare, ne cere să mergem alături de ea.

Familie, devino ceea ce ești: leagăn al iubirii, poarta vieții, primul Catehism!

Familie, nu te teme să te naști, să crești, să te deschizi vieții, să slujești, să iubești, să ierți. Nu te teme pentru ziua de mâine care este în mâinile lui Dumnezeu!

Nu te teme să investești în viață și în valoare!

Familie, rămâi familie, rămâi ceea ce a voit Dumnezeu să fii: soț, soție, copii, dar și mamă, tată, copii!

Fii școală a iubirii, celula societății, fii leagăn al iertării, mângâiere, bucurie și curaj, fii pace, loc pentru virtuți, Biserică domestică ...

Familie, tu vei fi mereu o prioritate a pastorației noastre diecezane!

Noi: episcopii, preoții, frații călugări și persoanele consacrate, asociațiile, mișcările și congregațiile religioase, te îmbrățișăm cu bucurie și te încredințăm Sfintei Familii de la Nazaret, a cărei ocrotire o invocăm, iar, prin puterea Sfintei Treimi, te binecuvântăm!

Iași, 30 august 2013

Petru Gherghel
episcop de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 30 august: Iași: Simpozionul "Familia la școala credinței" - încheierea la ITRC

- 30 august: Iași: Liturghia de încheiere a Primei Întâlniri Diecezane a Familiilor

* * *

Iași: Liturghia de încheiere a Primei Întâlniri Diecezane a Familiilor - înregistrarea video:

* * *

Pagina specială: Întâlnirea diecezană a familiilor - Iași, 27-30 august 2013.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat