Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozionul "Familia la școala credinței" - Încheierea

După trei zile de har petrecute la Seminarul din Iași, alături de cele 44 de familii, cu cele 154 de persoane, dintre care 58 copii, a venit și momentul să ne spunem "La revedere!" Nu însă pentru totdeauna, ci pentru o perioadă, pentru că, așa cum s-a decis, opera începută va continua.

La sfârșitul simpozionului și al primei întâlniri diecezane, vineri, 30 august 2013, am tras câteva concluzii pe care PS Petru Gherghel, episcop de Iași, la sfârșitul sfintei Liturghii din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, le-a înmânat părinților decani, pentru ca prin ei să ajungă la toți părinții parohi și, prin ei, la toate familiile diecezei.

Iată conținutul mesajului semnat de PS Petru Gherghel:

Familia, școala iubirii

Familia, capodopera lui Dumnezeu, școala iubirii, leagănul vieții, vasul credinței, memorie pentru ieri, confort pentru astăzi, speranță pentru mâine, celula de bază a societății, într-o singură expresie: "iubirea concretă a lui Dumnezeu pe pământ".

Aceasta este familia pe care Dumnezeu a voit-o încă de la început, închegată prin intermediul sacramentului Căsătoriei, imagine a iubirii și a unirii dintre Cristos și Biserica sa.

Familia, poarta intrării noastre în această lume, leagănul copilăriei și al adolescenței noastre, școala vieții. În ea ne-am născut, în ea am primit primele semințe ale credinței, ea a fost cea care ne-a vegheat creșterea și maturizarea umană. Ea ne-a încredințat Bisericii și societății, ca fii ai lui Dumnezeu și ca fii ai acestei lumi. Ea ne-a deschis poarta spre viață, iar viața ne-a deschis poarta spre Dumnezeu.

Atunci când vorbim despre familie trebuie să plecăm de la Dumnezeu, de la misterul Sfintei Treimi, care este iubire și comuniune de persoane. Sfânta Treime este adevărul unui singur Dumnezeu, dar al unui Dumnezeu în trei persoane, egale și distincte: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Aici, în acest mister de comuniune și iubire veșnică, își are originea misterul familiei formată dintr-un tată, o mamă și copii (Ep. Petru Gherghel, Scrisoarea Familia la școala credinței, iubirea în familie).

Această familie, dorită de Tatăl, susținută de Fiul și sfințită de Duhul Sfânt, care trăiește în lume, înconjurată de bucurie și speranță, de încercări și credință, de preocupări zilnice și de iubire, ni se prezintă astăzi ca fiind prioritară. Ne cere susținere, încurajare, ne cere să mergem alături de ea.

Familie, devino ceea ce ești: leagăn al iubirii, poarta vieții, primul Catehism. Nu te teme să te naști și să crești, să te deschizi vieții, să slujești, să iubești, să ierți. Nu te teme pentru ziua de mâine care este în mâinile lui Dumnezeu. Nu te teme să investești în viață și în valoare.

Familie, rămâi familie, rămâi ceea ce a voit Dumnezeu să fii: soț, soție, copii, dar și mamă, tată, copii! Fii școală a iubirii, celula societății, fii leagăn al iertării, mângâiere, bucurie și curaj, fii pace, loc pentru virtuți, Biserică domestică...

Familie, vei fi prioritate a pastorației noastre diecezane! Te îmbrățișăm cu aleasă prețuire, noi: episcopii, preoții, frații și surorile consacrate, asociațiile, mișcările și congregațiile religioase și te încredințăm Sfintei Familii de la Nazaret a cărei ocrotire o invocăm, iar prin mijlocirea Sfintei Treimi, te binecuvântăm!

Familiile, alături de toți cei care le-au însoțit în tot acest timp, mulțumesc episcopilor, preoților parohi și decani care au investit încredere în ele și le-au trimis spre Iași, mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce au primit și-și doresc ca drumul să continue...

Pr. Felician Tiba

* * *

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia de încheiere a primei Întâlniri Diecezane a Familiilor (30 august)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 30 august: Iași: Simpozionul "Familia la școala credinței" - încheierea la ITRC

- 30 august: Iași: Liturghia de încheiere a Primei Întâlniri Diecezane a Familiilor

* * *

Iași: Liturghia de încheiere a Primei Întâlniri Diecezane a Familiilor - înregistrarea video:

* * *

Pagina specială: Întâlnirea diecezană a familiilor - Iași, 27-30 august 2013.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat