Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Minunile lui Isus: comentariu biblic, omiletic și spiritual

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Minunile lui Isus: comentariu biblic, omiletic și spiritual, scrisă de Isidor Mărtincă. Cartea apare în colecția Omiletică, formatul 17x24, are 394 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Motivul oricărui credincios de a crede nu se datorează numaidecât faptului că adevărurile revelate apar ca adevărate și inteligibile pentru lumina rațiunii noastre naturale, cât, mai ales, datorită autorității lui Dumnezeu însuși care revelează și care nu poate nici să se înșele, nici să ne înșele în absoluta lui bunătate și iubire. Totuși, pentru ca omagiul credinței noastre să fie conform rațiunii, Dumnezeu a voit ca ajutoarele interioare ale Duhului Sfânt să fie însoțite de dovezile exterioare ale Revelației sale. Astfel, minunile lui Isus Cristos și ale sfinților de-a lungul istoriei, profețiile, răspândirea și sfințenia Bisericii etc. sunt semne sigure ale Revelației, adaptate intelectului tuturor, fiind, în același timp, veritabile motive de credibilitate, care arată că asentimentul credinței nu este nicidecum o mișcare oarbă a spiritului uman.

Părintele Isidor Mărtincă, în cartea Minunile lui Isus: comentariu biblic, omiletic și spiritual, pe care o prezentăm cititorilor noștri, se referă tocmai la una dintre aceste manifestări vizibile, exterioare ale actului revelator al lui Dumnezeu, și anume minunile săvârșite de Cristos în timpul vieții sale pământești și care sunt prezente în scrierile evanghelice din Noul Testament (Matei, Marcu, Luca și Ioan). Autorii Evangheliilor văd în minunile lui Cristos realizarea profețiilor din Vechiul Testament, împlinirea făgăduințelor lui Dumnezeu, manifestarea în forme umane a mântuirii deja de mult anunțate.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul "minune" se raportează la verbul "a se minuna" (din latinescul: miror, -ari, -atus sum). Deci, vorbim de minune în cazul unui fapt a cărui cauză nu o cunoaștem, ori propus de o cauză cunoscută, dar împotriva așteptărilor noastre. Dumnezeu poate interveni în legile naturii, deoarece el le-a dat, el este creator și legislator, deoarece el este atotputernic și, ca atare, poate face tot ce contrazice natura. În Noul Testament, minunea face sensibilă și vizibilă reînnoirea spirituală, invizibilă. Ea face să fie văzute prezența și acțiunea salvatoare a lui Cristos.

Lucrarea se deschide cu o bogată introducere realizată de autor, unde face o clasificare a minunilor (fizice, intelectuale și divine) și o scurtă argumentație a posibilității și a puterii demonstrative a acestora, pe de o parte, și o scurtă prezentare a teologiei acestor semne (semne ale dragostei divine, ale venirii împărăției răscumpărătoare, ale misiunii divine, ale gloriei lui Dumnezeu etc.), pe de alta. În continuare, părintele ia toate minunile săvârșite de Isus prezentate de cele patru Evanghelii ale Noului Testament (33 la număr), cărora le alcătuiește un triplu comentariu: biblic, omiletic și spiritual. Prin comentariul biblic autorul dorește să prezinte și să explice elementele constitutive ale textului, sau, mai bine zis, cadrul în care au avut loc aceste minuni, urmând firul narativ prezentat în textele scripturistice (locurile geografice, contextul istoric, politic sau social, personajele, diferitele sărbători sau rituri ebraice reliefate de aceste texte etc.), dar și anumite paralelisme care reies din acestea (personaje sau locuri din Vechiul Testament etc.). Comentariul omiletic și cel spiritual are în vedere învățătura pe care cititorul o poate trage din lectura acestor minuni. Se prezintă ca o învățătură pentru fiecare creștin în parte.

Minunile lui Isus au avut așadar menirea să-l reveleze pe Domnul Isus Cristos ca Dumnezeu și ca om adevărat. Sperăm ca toți cititorii acestei lucrări să-l descopere pe Cristos ca Dumnezeul și Mântuitorul tuturor, care continuă operele sale minunate prin Sfânta sa Biserică, spre mântuirea și sfințirea creștinilor și a oamenilor de bunăvoință.

Laurențiu Turbuc

* * *

Minunile lui Isus: comentariu biblic, omiletic și spiritual,
Isidor Mărtincă, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-100-9, 17x24 cm, 394 p., 30 lei


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat