Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozionul "Familia la școala credinței" - ziua a II-a

După o primă zi de simpozion plină de binecuvântarea lui Dumnezeu, a urmat o a doua, joi, 29 august 2013, asemenea celei dintâi.

A doua zi a început cu celebrarea sfintei Liturghii de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, căruia i s-a alăturat pr. rector Benone Lucaci, dar și câțiva preoți din seminar. Familiile prezente, cu cei circa cincizeci de copii, au animat Liturghia prin răspunsurile și cântările lor, dovedind ca ora, deși matinală, nu a constituit un impediment în a participa cu credința și entuziasmul necesar.

Au urmat apoi conferințele care, ca și în prima zi, i-au avut ca protagoniști pe diverși conferențiari, din țară și din străinătate.

Prima temă a vizat Metoda Ovulației Billings și a fost prezentată de către Maria Gherghel, Maricica Mihăluțe și Iuliana Petruț, toate trei având brevetul de formatoare pentru Metoda Ovulației Billings obținut la Centrul de Studii și Cercetari asupra Fertilității Umane din cadrul Universității "Sacro Cuore" din Roma, Italia.

A urmat apoi o conferință cu titlul "Iubesc, pentru ce iubesc? Iubesc, cum iubesc?", ținută de Mojca Magdic, originară din Slovenia, doctorantă la Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" Studii despre Căsătorie și Familie din cadrul Universității Pontificale din Lateran, Italia, conferință care a vizat modul de a iubi corect din punct de vedere moral. "Nu pot să iubesc o persoană, doar pentru că sunt interesat de ceea ce îmi poate oferi, ci trebuie s-o iubesc pentru ceea ce este ea", a conchis conferențiara venită din Slovenia.

Penultima conferință a zilei a fost o lectură actualizată a dramei fericitului papă Ioan Paul al II-lea, "Magazinul bijutierului", prin intermediul căreia s-au subliniat mai multe principii care vizează viața de dinainte de căsătorie și din timpul ei.

Ultima conferință a zilei și tot odată a simpozionului i-a avut ca protagoniști pe membrii familiei Andrici Ștefan și Matilda, care, atât prin mărturia proprie cât și prin intermediul imaginilor i-au sensibilizat pe cei prezenți cu privire la rolul creștinului, în general, și al familiei, în special, asupra misiunilor. "Noi suntem bogați, dar ne place să ne plângem, spunea Ștefan. Avem o țară în care munții, pădurile, câmpiile, apa, resursele naturale, se regăsesc la tot pasul. În Kenya, dacă găsești ceva din acestea, este sărbătoare!"

Programul de după amiază a continuat cu prezentarea câtorva mărturii care au avut rolul de a întări cele spuse în timpul dimineții.

Adorația a fost coordonată de către Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine și a fost o adevărată oază de rugăciune, cânt și reflexie, toate însoțite de prezența taină a lui Isus din tabernacol.

Surpriza serii a venit în timpul cinei la care au fost prezenți PS Petru Gherghel, alături de PS Aurel Percă și care au avut privilegiul de a tăia tortul special pregătit pentru sărbătoarea familiei.

În ansamblu și a doua zi a fost una dedicată în exclusivitate familiei, problemelor și bucuriilor ei și cred că fraza care o poate sintetiza cel mai bine este: "Acolo unde este iubire, totul e posibil!"

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 august: Iași: Simpozionul "Familia la școala credinței" - ziua a II-a


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat