Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Condoleanțe Eparhiei de Cluj-Gherla pentru decesul părintelui Tertulian Langa

În urma aflării veștii despre moartea părintelui Tertulian Langa, fost vicar general și ordinarius al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a trecut la Domnul în dimineața zilei de 31 iulie 2013, PS Petru Gherghel a transmis condoleanțe Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, familiei îndurerate și "tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit".

"Viața lui, atât în familie, cât și în Biserică, este o mărturie creștină și preoțească și ne-a lăsat, prin exemplul vieții lui, prin curajul cu care a apărat credința și Biserica, prin scrierile lui, mărturii emoționante ale trecutului Bisericii care reprezintă pentru noi un adevărat tezaur încurajator și un testament vrednic de urmat", a scris episcopul de Iași, adăugând că "îl includem într-o rugăciune fierbinte de dincoace de Carpați, din Dieceza de Iași. Dumnezeu care cunoaște toate să-i fie fericire veșnică! În veci pomenirea lui! Requiescat in pace!"

Liturghia de înmormântare va fi celebrată vineri, 2 august 2013, în catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj (Bd. Eroilor, 10), la ora 11.00.

*

"Fiu spiritual al Monseniorului Vladimir Ghika, mărturisitor al credinței în închisorile comuniste timp de mai bine de 16 ani, teolog erudit, preot, ținând loc de ierarh al locului și profesor de teologie în clandestinitate, iar mai apoi, după 1990, vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, profesor în corpul didactic al Institutului Teologic «Sfântul Ioan Evanghelistul» și decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică, părintele Tertulian a fost o flacără vie a rezistenței Bisericii Române Unite cu Roma în timpul prigoanei comuniste, și apoi, asemenea sfântului Petru, a devenit o piatră la temelia Bisericii Greco-Catolice reînviate după 1989, participând activ la procesul ei de reconstrucție".

(Mons. Mihai Todea în anunțul decesului publicat pe www.bru.ro)

*

Părintele Tertulian Langa s-a născut la 26 octombrie 1922, în Târgu-Mureș. A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie și Facultatea de Drept, la Universitatea din București. După cel de-al Doilea Război Mondial, după absolvire, a funcționat ca asistent la catedra de pedagogie a aceleiași Universități. Trecerea în ilegalitate a Bisericii Române Unite i-a adus ani grei de temniță. Între timp a studiat clandestin teologia, începută încă de pe vremea când era student în capitală, cu Mons. Vladimir Ghika și canonicul dr. Titus Malai, iar la 20 decembrie 1964 a fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor episcopului dr. Ioan Dragomir al Maramureșului.

Ca om de aleasă cultură, Tertulian Langa a scris pe linie sociologică 15 monografii profesionale și a tradus Noul Testament și Psaltirea, manuscrisele așteptând să vadă lumina tiparului.

Peste tot unde a fost prezent a susținut cu tărie și putere de convingere dreptul la viață al Bisericii Române Unite. În calitate de conducător al clerului din dieceză, l-a reprezentat întotdeauna cu demnitate, îndeosebi în relațiile cu autoritățile de stat, atât înainte de eliberare, cât mai ales după Revoluția din 1989, participând activ la toate acțiunile și demersurile întreprinse de episcopii Bisericii Române Unite, la memoriile, întâlnirile și dialogurile cu puterea de stat, ori cu Biserica Ortodoxă Română, pentru restituirea lăcașurilor de cult și a celorlalte bunuri patrimoniale, răpite în 1948.

Mereu prezent în publicistică, prin articole și interviuri în ziare și reviste, la posturile de radio naționale sau străine - Europa Liberă, BBC, Vocea Americii, Vocea Germaniei -, prin predici bine documentate, expuse convingător și cu căldură miilor de credincioși, adunați în fiecare duminică ori sărbătoare, fie în Cluj la Liturghiile din Piața Libertății, ori din capela episcopiei, fie din alte localități, a dus o luptă temerară în înțelesul cel mai bun al cuvântului, atât cu puterea politică, dar mai ales cu Biserica Ortodoxă Română, pentru redobândirea bunurilor pierdute și regruparea credincioșilor în Biserică.

Obținând parțial localul reședinței episcopale din Cluj, exclusiv în baza tratativelor purtate de el cu direcțiunea Școlii Ajutătoare, ocupanta clădirii, a așezat acolo conducerea Eparhiei, Capitulul diecezan, un serviciu permanent de pastorație a credincioșilor de pe raza municipiului Cluj, redacția și serviciul de difuzare ale revistei "Viața creștină". Dintr-o sală festivă obținută, prin funcțiunile multiple ce i le-a dat, a făcut o sală polivalentă, multifuncțională, fiind utilizată pentru întâlnirile preoțești, ședințe ale AGRU-lui, sală de curs pentru Institutul Teologic de grad universitar, pentru cursurile de cateheză, capelă pentru 2-3 Liturghii pe zi ș.a.

După preluarea eparhiei de către episcopul titular nou-hirotonit la acea vreme, PS George Guțiu, pr. Tertulian Langa a fost numit, după 1990, în funcția de vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla.

(După site-ul e-communio.ro
care prezintă o biografie a părintelui răposat,
preluând informații din volumul
Catolicism și ortodoxie românească. Scurt istoric al Bisericii Române Unite,
realizat de pr. Silvestru Augustin Prunduș și Clemente Plaianu)

*

Serialul "Memorialul durerii", realizat pentru TVR de Lucia Hossu Longin, i-a dedicat preotului Tertulain Langa un episod intitulat "O istorie care nu se învață la școală. Supraviețuirea prin iubire", scriind despre acest preot, printre altele, următoarele cuvinte: "Singura vină a preotului Tertulian Langa a fost credința sa. Pentru credință a stat închis din 1948 până în 1964. A supraviețuit infernului numai prin iubire". (www.tvrplus.ro)


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat