Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia - prioritate a Diecezei de Iași

Societatea de astăzi traversează unul dintre cele mai profunde momente de criză, dar nu socială, economică sau politică, ci una a familiei. Familia de astăzi se află în criză, iar aceasta atrage în cascadă societatea ca atare, Biserica, ca și persoană umană în individualitatea ei. Nu mai avem o societate bună pentru că nu mai avem o familie bună și nu mai avem o familiei bună pentru că nu mai avem o societate bună. În acest caz, ce putem face?

În ultimii ani asistăm aproape neputincioși la ceea ce unii numesc "occidentalizarea societății românești" care aduce cu sine o serie de probleme pentru familiile noastre atât de bine ancorate în credință. Dar, oare, aici să fie problema? Putem da vina pe Occident pentru ceea ce începe să nu mai funcționeze în propria "ogradă"?

Deplângem instituția "educației" din țară, dar uităm că cei mai importanți sunt primii șapte ani de acasă.

Deplângem soții a căror soții și-au refăcut viața în Occident, dar uităm că acei soți nu le-au spus poate niciodată "te iubesc" și nu "le-au oferit o floare", iar ele au cedat în fața primului bărbat care le-a spus "cara, vrei un capucino?"

Deplângem soțiile ai căror soți trăiesc în patima băuturii, a fumatului, a infidelității sau în alte patimi, dar uităm că acele soții n-au știut niciodată să-și asculte soții cu iubire.

Deplângem pe bărbații sau pe femeile care au rămas fără un loc de muncă, dar uităm că în loc să caute soluții, sunt nervoși, se izolează și adesea se refugiază în alcool.

Deplângem familia în general pentru că "are" probleme; pentru că în ea nu mai există respect, pentru că folosește mijloace anticoncepționale, pentru că avortează, pentru că nu mai vrea copii, pentru că nu mai corespunde standardelor pe care le știam odată, dar cât ne dedicăm familiei?

Deplângem pe tinerii care astăzi aleg o altă cale decât căsătoria, acceptând să trăiască împreună fără a avea acea binecuvântare originară pe care Cristos a ridicat-o la rang de sacrament, dar cât îi "ascultăm" pe acești tineri?

Deplângem familia ca și cum nu ar fi nimic bun în ea, dar oare lucrurile stau chiar așa? Oare nu este doar impresia societății de astăzi care s-a decis să nu mai susțină familia și care vrea doar spectacol?

Înainte să fie societatea, familia era; înainte să fie școala, familia a fost prima școală; înainte să fie Biserica voită de Isus, familia era de dinaintea căderii primilor oameni în păcat; înainte să fiu eu a fost familia mea, tatăl meu și mama mea; înainte să fii tu, a fost familia ta, tatăl tău și mama ta; înainte să fim cu toții, familia oamenilor, a fost familia Sfintei Treimi, din care își are izvorul și modelul familia în general.

Înainte să fie această reflexie a fost familia care a inspirat-o, problemele ei, încercările și bucuriile ei. Și va fi mereu, familia, chiar dacă ca un "rest sfânt". Va exista mereu pentru că Cel care a voit-o este din veșnicie și va fi.

Iar noi, parte a familiei de astăzi, o vom susține cu puterile noastre slabe, o vom încuraja folosind cuvintele noastre sărace, ne vom bucura cu ea pentru toate bucuriile ei și vom suferi cu ea pentru toate încercările ei.

Iar "aventura" celor trei ani dedicați familiei în Dieceza de Iași nu se oprește aici. Ea va continua atât timp cât va fi familia, pentru că Dieceza este o familie, una care știe să prețuiască marea familie a familiilor.

Vă așteptăm la Iași, în ziua de 30 august 2013, ora 11.00, la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", pentru prima întâlnire diecezană a familiilor, care va avea tema: "Familia la școala credinței".

Pr. Felician Tiba

* * *

Scrisoare pastorală: Familia la școala credinței - iubirea în familie (29 iunie)

Scrisoare pastorală: Icoana Maicii Domnului de la Cacica și familia creștină (1 august)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat