Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna august 2013

Cel mai recent număr al revistei Lumina creștinului - nr. 8 (284) pe luna august a anului curent se deschide cu scrisoarea pastorală "Familia la școala credinței - iubirea în familie", semnată de PS Petru Gherghel, prilejuită de apropierea momentului încheierii pelerinajului pastoral dedicat "Anului Credinței și Familia". În cuprinsul scrisorii pastorale, PS Petru Gherghel anunță organizarea la Iași, în perioada 27-30 august, la Institutul teologic "Sfântul Iosif", a unui simpozion diecezan "ce va analiza, încă o dată, valoarea inestimabilă a familiei și a căsătoriei creștine", simpozion care va beneficia de participarea unor specialiști din țară și străinătate, precum și a unor familii care vor reprezenta toate decanatele Diecezei de Iași. Evenimentul este prezentat pe larg în revistă de preoții Felician Tiba și Iosif Enășoaei, coordonatorii întregii activități organizatorice și pastorale, în cadrul unui interviu acordat părintelui Cornel Cadar, purtând titlul "Familia la școala credinței".

"Treizeci și trei de preoți noi" este titlul articolului semnat de părintele Adrian Blăjuță în cadrul rubricii Actualitatea, articol dedicat evenimentului hirotonirii a 33 de preoți la București și Iași în zilele de 23 și, respectiv, 29 iunie ale acestui an. Același preot este și autorul articolului intitulat "Lumen fidei, enciclică despre credință", prilejuit de publicarea la 5 iulie a.c. a primei enciclice semnată de papa Francisc. Părintele Cornel Cadar semnează cel de-al VII-lea episod al serialului dedicat revistei Lumina creștinului, abordând de această dată perioada anilor 1915-1918. Părintele Iosif Dorcu susține rubrica Gânduri la centenar cu articolul "Clopotul din clopotniță".

Rubrica Istorie este dedicată evenimentului sfințirii la 22 august acest an a bisericii "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iugani, precum și evenimentului sfințirii, la 11 august a.c., a noii biserici mortuare din Bijghir. Rubrica Mesajul Sfinților este dedicată beatificării Monseniorului Vladimir Ghika la 31 august acest an, în cadrul sfintei Liturghii care va avea loc la Romexpo București, fiind prezidată de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. La sfânta Liturghie va participa și un mare număr de credincioși din Dieceza de Iași, alături de episcopi, preoți, călugări și călugărițe. Părintele Felician Tiba, în cadrul rubricii Sanctuare, prezintă în acest număr al revistei sanctuarul de la Castelpetroso (Italia), loc în care Sfânta Fecioară Maria le-a apărut în anul 1888 tinerelor Fabiana Cicchini și Serafina Valentino.

Părintele Felician Tiba este autorul articolului "Pentru că vă iubesc" din cadrul rubricii Pentru familii și al articolului "Așa răspund copiii despre Creatorul Cerului" din cadrul rubricii Pentru copii. În cadrul rubricii Anul Credinței și Familia părintele Iulian Faraoanu semnează articolul "Paul și credința în Cristos". "Paul - scrie părintele Faraoanu - slujitor al lui Dumnezeu și apostol al lui Cristos, cel rânduit să vestească evanghelia mântuirii la popoarele păgâne, este un "monument" în ceea ce privește credința". La rândul său, părintele Felix Roca continuă serialul "Pașii credinței" din cadrul rubricii Pentru tineri, prezentând articolul "Sărbătoarea întâlnirii cu Cristos", care se ocupă în principal de participarea la sfânta Liturghie.

Recomandăm, de asemenea, articolele "Biserica, mama mea!" la rubrica Mesaj terezian și "Biserica, maestra credinței", ambele sub semnătura părintelui prof. dr. Anton Despinescu; "Întâlnire pe drumul vocației", la rubrica Actualitatea, "Visul unui copil", semnat de părintele Francisc Heinrich la rubrica E bine de știut; "Vara împreună", la rubrica Pentru copii; "Gânduri ale preoților nou sfințiți", "Evanghelizarea" semnate de părintele Cristian Chinez la rubrica Tablete spirituale; "Credința, misiunea și... faptele", semnat de părintele Florin Petru Sescu la rubrica Misiuni, precum și "Curierul juridic" aparținând doamnei avocat Mihaela Ciobanu. Revista conține și obișnuitele rubrici Știri, Poșta redacției și Rebus, fiind bogat ilustrată. Coperta prezintă afișul simpozionului "Familia la școala credinței", care va avea loc la Iași în perioada 27-30 august.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat