Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XVII-a de peste an - C

Rugăciunea un mijloc eficient de apostolat

Trebuie amintit de fiecare dată când citim evanghelia de duminică că Isus urcă la Ierusalim pentru a pătimi și pentru a muri ca preț de răscumpărare pentru păcatele lumii. Iar în drumul său Isus îi instruiește pe cei 12 și caută noi și noi ucenici care să-i continue vestirea a mântuirii pe care o va realiza.

După ce duminicile trecute i-a învățat ca să folosească ca mijloace de a face apostolat: predica blândețea, pacea, generozitatea și ospitalitatea; duminica acesta îi învață să facă apostolat cu rugăciunea.

Deja rugăciunea lui Isus i-a cucerit pe ucenicii săi, așa cu și Ioan Botezătorul i-a cucerit pe ucenicii săi; Isus îi învață astăzi pe ei, ca și pe toți cei care cred în el și-l urmează, să se roage, ca și ei prin rugăciunea lor să-i cucerească la rândul lor pe alții pentru a primi împărăția sa. Sfântul Paul ne spune că ucenicul său, Eprafas, s-a folosit de rugăciune pentru convertirea păgânilor din Colose (cf. Col 4,12). Și mulți alții s-au folosit de rugăciune pentru câștigarea sufletelor.

Să nu uităm cu câtă determinare s-a rugat ani de-a rândul sfânta Monica (332-387), pentru convertirea soțului ei, Patriciu, și a fiului ei, Augustin (354-430). Iar Dumnezeu s-a îndurat de fiii atâtor lacrimi și rugăciuni și nu i-a lăsat să se piardă. Să nu uităm apoi nici de sfânta Rita de Cascia (1381-1457), care cu rugăciuni de ani de zile, l-a adus la Dumnezeu pe durul ei soț, Ferdinand.

Apoi exemplul rugăciunii pioase a convertit și convertește pe mulți și astăzi. Să nu uităm că mulți nobili și doamnele lor au fost câștigați pentru Dumnezeu prin exemplu rugăciunii pioase a sclavilor și sclavelor de la curtea lor. Să nu uităm că exemplul rugăciunii pioase a sfântului Ioan Maria Vianney (1786-1859) a convertit pe o femeie potrivnică Bisericii Catolice. Altădată, un șofer creștin, fără cuvinte, dar numai prin exemplul rugăciunii lui, l-a determinat pe un nobil arab să vină la Cristos.

Practica rugăciunii, ca formă de apostolat, după voința lui Cristos, ne va ajuta în primul rând pe noi ca să rămânem credincioși și atașați de Cristos și de mântuirea lui.

Un pianist discuta cu unul dintre prietenii săi. Vorbind despre muzică, pianistul a spus: "Dacă nu exersez o zi, observ eu regresul. Dacă nu exersez două zile, observă prietenii mei, Dacă nu exersez trei zile, observă publicul". Prietenul, renumit pentru viața sa exemplară, a spus: "La fel se întâmplă și cu mine. Dacă nu mă rog într-o zi, observă Dumnezeu. Dacă nu mă rog două zile, observ eu însumi. Dacă nu mă rog trei zile, observă cei din jurul meu".

Apoi, creând un climat creștin în jurul nostru, tot noi vom beneficia de el.

Se spune că unii țărani din Austria, atunci când cumpără semințe de soi bun și bine tratate pentru ogoarele lor, cumpără și pentru vecinii lor cu care se mărginesc, ca nu cumva sămânța lor bună să se polenizeze cu o sămânță de soi inferior și astfel să-și pericliteze recolta. Rugându-ne pentru semenii noștri de aproape și de departe ca să se convertească, suntem scăpați, atât de contaminarea cu păcatele lor, cât și de pedeapsa divină pentru păcate care se revarsă peste toți, așa cum ploaia cu gheață nu vine numai peste ogorul celor vinovați, ci vine și peste alte multe ogoare.

Și încă nu am spus tot în legătură cu cei care exercită în lume un apostolat al rugăciunii pentru mântuirea sufletelor și pentru împărăția cerurilor; în urma acestui apostolat, prin care am salvat măcar un singur suflet, li se vor ierta multe păcate și își vor mântui sufletul (cf. Iac 5,20).

Iar acum să vedem și alte învățături despre rugăciune care izvorăsc din lecturile de astăzi.

După ce duminica trecută, prin vizita Domnului la Avram și Sara și prin vizita lui Isus la Marta și Maria, am văzut cum lui Dumnezeu îi place să intre și să locuiască între oameni (cf. Prov 8,31), duminica aceasta, continuând ideea duminicii trecute, vedem că lui Dumnezeu îi face la fel de mare plăcere să vorbească cu oamenii și să le asculte păsurile lor înălțate spre el prin rugăciune.

Întregii Preasfintei Treimi îi place să vorbească cu noi și să ne împlinească rugăciunile bune, căci Dumnezeu este pentru noi ca un tată și ca o mamă (cf. Sir 23,1), Isus este pentru noi ca un frate și ca prieten (cf. Evr 2,11.17), iar Duhul Sfânt este pentru noi ca un mire și ca un iubit (cf. Rom 5,5).

Primul lucru care ne uimește astăzi este faptul că, în Vechiul Testament nu au fost suficienți 8 drepți pentru a salva Sodoma și Gomora de la distrugere; dar în Noul Testament este suficient un singur drept, Isus, pentru a salva o lume întreagă. De aici și recomandarea lui Isus pentru noi: "Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide" (Lc 11,9). "Și orice veți cere în numele meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie glorificat în Fiul. Dacă veți cere ceva în numele meu, eu voi face" (In 14,13-14).

Apoi, lui Dumnezeu îi place să-i cerem în primul rând lucruri mari, lucruri demne de el și de jertfa lui Isus (cf. Col 2,12-14); adică să-i cerem împărăția cerurilor, să-i cerem mântuirea și viața veșnică, să i-l cerem pe Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul, cu toată puterea și harurile lui; și numai după aceea celelalte lucruri.

Se spune că odată la împăratul Alexandru Macedon (356-323 î.Cr.) a venit odată un oarecare din împărăția sa și i-a cerut o sumă foarte mare de bani. Iar împăratul i-a dat-o, spunând către consilierii săi: "Acest om, prin cerea lui mare, l-a onorat pe Alexandru care este un împărat mare!"

Oare Dumnezeu poate fi mai prejos în bunătate și dărnicie decât un împărat păgân? Nu! De aceea, să-i cerem în rugăciunile noastre, lucruri mari și demne de un împărat atât de mare cum este el.

O istorioară spune că odată îngerii, strângând rugăciunile oamenilor și purtându-le la cer în fața lui Dumnezeu, i-au spus plini de durere: "Doamne, oamenii acestor timpuri parcă au numai trup fără suflet, căci de cele veșnice, pentru care a suferit și a murit Fiul tău, nu pomenesc nimic".

Sadu Sundar Singh (1889-1929), un indian devenit creștin și apoi mare misionar, se ruga astfel: "Doamne, eu nu vreau din comorile tale; eu te vreau pe tine însuți".

Este o istorioară care spune că odată un rege arab, împreună cu mai mulți slujitori, se întorcea acasă aducând o mare comoară de aur, argint și pietre prețioase, pusă pe cămile. Drumul era greu, noaptea era aproape și pericolul hoților iminent. La un moment dat, o cămilă cade sub povoară. Nu mai era timp de recuperat încărcătura, așa că regele le-a spus slujitorilor că, dacă vor, pot să adune ei încărcătura. Toți s-au oprit ca să adune comoara, în afară de unul singur care l-a urmat pe rege. "Tu nu rămâi să aduni comoara?", l-a întrebat regele. Atunci slujitorul i-a spus i-a spus: "Stăpâne, eu n-am venit să te slujesc pentru bunurile tale; eu am venit să te slujesc pentru tine însuți". După un asemenea răspuns, chiar în ziua aceea regele l-a făcut pe acel slujitor moștenitorul său.

De aceea, să căutăm în rugăciunile noastre mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea ei, iar toate celelalte ni se vor adăuga pe deasupra (cf. Mt 6,33).

Apoi lecturile ne învață ca toate cele bune să le cerem și pentru frații noștri. Isus ne învață astăzi să spunem: Tatăl nostru, nu Tatăl mei; pâinea noastră, nu pâinea mea; și ne iartă nouă, nu iartă-mi mie; nu ne duce pe noi în ispită, nu eu să cad în ispită; ne mântuiește de cel rău, nu mântuiește-mă de cel rău. Căci semenii pentru care suntem îndemnați să cerem toate cele bune, sunt frații noștri și fără ei nu putem moșteni împărăția cerurilor. În evanghelie, prietenul de la miezul nopții se roagă pentru un alt prieten al său. În prima lectură, Avraam se roagă pentru o cetate de păcătoși ca să fie mântuită.

O altă condiție ca rugăciunile să ne fie ascultate de Dumnezeu, este stăruința: prietenul de la miezul nopții stăruie în rugăciune; Avraam stăruie în rugăciune pentru Sodoma. Stăruință face rugăciunea tare.

Undeva în munții Elveției este o mănăstire care primește și turiști peste noapte, dar la care nu le deschide nimeni decât după lungi și insistente bătăi în poartă. Prin acest mod călugării verifică atât determinarea, cât și nevoia turistului. Așa face și Dumnezeu cu noi când batem la poarta cerului cu rugăciunea noastră.

Deci, când nu cerem în primul rând mântuirea și slava veșnică, pentru care a venit și a murit Isus, nu primim nimic; când cerem numai lucruri trecătoare, nu primim nimic; când cerem numai pentru noi înșine și nu și pentru frații noștri, nu primim nimic; când nu stăruim în rugăciune fierbinte, iar nu primim nimic.

Doamne, învață-ne să ne rugăm!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat