Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Predeal: Campusul profesorilor de religie romano-catolica, zona Bacău

Un grup de profesori de religie din Bacău și câțiva copii, împreună cu părintele Lucian Adam, inspector zonal, am pornit în dimineața zilei de 15 iulie spre Predeal, într-un campus al profesorilor de religie romano-catolică din zona Bacău, întoarcerea fiind programată pentru 17 iulie. Ca obiectiv principal al acestei călătorii ne-am propus să fie relaxarea, dar și comuniunea și înălțarea spirituală.

Am urcat cu toții în microbuz la ora opt dimineața și am pornit plini de bucurie spre ținta noastră, cu gândul să facem și câteva popasuri.

Primul popas l-am făcut în comuna Pârgărești, satul Bahna, la părinții părintelui Lucian, care ne-au primit cu multă bucurie și ospitalitate. După ce ne-am "îndulcit" puțin am pornit mai departe și următorul popas l-am făcut la Pasul Oituz, sus pe platou, unde am luat prânzul din propriile pachețele.

Ne-am continuat drumul și am ajuns la Brașov, unde ne propusesem să vizităm mai multe obiective. Am poposit mai întâi în Piața Sfatului, dorind să vizităm și Biserica Neagră, dar surpriză: "Luni este închis". Am coborât apoi pe Strada Mureșenilor unde l-am salutat pe Isus din tabernacol la biserica "Sfinții Petru și Pavel". Am urcat apoi din nou pentru a vizita Muzeul "Prima Școală Românească" din Șcheii Brașovului, care se află lângă biserica ortodoxă "Sfântul Nicolae". Am trăit aici momente de rememorare istorică datorită amabilității ghidului, pr. prof. dr. Vasile Oltean, care este administratorul acestui muzeu.

Am pornit apoi în grabă spre Predeal, pentru că timpul ne presa - la ora 18 trebuia să participăm la sfânta Liturghie a comunității din Predeal. Cu toată graba, am făcut totuși un scurt popas, la 4 km de Predeal, la Timișul de Sus, la mănăstirea "Congregatio Jesu", pentru a le saluta pe surorile de aici, dar în mod deosebit pe sora Johana, superioara mănăstirii, care este sora de sânge a colegei noastre sr. Emanuela. Am admirat colțul de rai de aici și am vizitat capela "Sfânta Tereza", după care ne-am "îndulcit puțin", le-am salutat pe surori și am plecat mai departe.

În scurt timp, am ajuns la Predeal, unde ne-am cazat mai întâi, în noul complex format din Biserica "Adormirea Maicii Domnului" și din moderna casă, special construită pentru a primi oaspeți și turiști. Am participat cu toții la sfânta Liturghie, după care am făcut cunoștință cu părintele paroh Alois Arcana, care ne-a primit cu multă amabilitate și disponibilitate.

Pentru că a venit ploaia, după cină am rămas acasă, unde am petrecut momente superbe de comuniune.

Marți dimineață cu emoție și bucurie ne-au îmbarcat în microbuz pentru a ne continua călătoria... Astfel am ajuns la punctul dorit - mănăstirea franciscană "Sfânta Treime" de la Pârâul Rece, superb colț de rai. Ne-am umplut aici sufletele admirând curajul fraților, ascultând cuvintele părintelui Dumitru Baltag și privind superbul peisaj. Ne-am întors apoi coborând pe jos, până la șosea, drumul șerpuit, construit cu multă trudă chiar de frați și de cei care au sărit să le dea o mână de ajutor. Am recitat rozariul și am cântat cântece închinate Sfintei Fecioare Maria. Am urcat apoi în microbuz și ne-am întors în Predeal pentru a lua prânzul.

După amiază, pentru a ne încărca și mai mult bateriile cu aerul proaspăt și tare al locului și pentru a admira frumusețile creației dintr-un alt unghi, am urcat, tot cu microbuzul, la "Trei Brazi". M-am întrebat încă o dată, dacă ar putea spune cineva, după ce vede asemenea minunății, că frumusețile țării noastre nu pot fi puse în balanță cu cele ale Elveției. Eu cred că nu. Este totuși o mare diferență. La noi lipsește ceva! Oare ce? Vă las să dați răspunsul singuri.

După alte momente de comuniune și bună dispoziție, ne-am întors acasă, pentru a participa la sfânta Liturghie, de la ora 18, care a fost celebrată de părintele paroh Alois Arcana și de părintele Lucian, după care a urmat grătarul... și multă veselie......

Miercuri, a treia și ultima zi a drumeției noastre, după participarea la sfânta Liturghie de la ora 8.30, celebrată de părintele Lucian, am luat micul dejun și după ce am lăsat totul în ordine în frumoasa casă care ne-a găzduit, am pornit din nou la drum, făcând mai multe popasuri. Trebuie să spun că părintele Arcana, buna noastră gazdă pentru două zile, ne-a însoțit cu multă bunăvoință în cartierul Cioplea din Predeal, pentru a ne arăta capela din lemn, construită în anul 1949 de către medicul Elena Mihailovici pe propriul teren, la îndemnul Mons. Vladimir Ghika. Această capelă a fost sfințită la 22 august 1949 de către episcopul Gerald Patrick O'Hara, pe atunci nunțiu apostolic la București. Din nou am trăit momente de înălțare sufletească știind că suntem într-un loc unde a călcat alături de alți preoți, cărora trebuie să le aducem o pioasă amintire, și Mons. Vladimir Ghika, cel care urmează să fie beatificat în curând.

Acum ne luăm rămas bun de la părintele Alois Arcana și... plecăm mai departe...

Am ieșit din Predeal, coborând puțin pe frumoasa vale a Prahovei, până la Sinaia, unde ne-am încântat ochiul, mintea și inima, nu numai cu frumusețile peisajului extraordinar de frumos, dar și cu frumusețile și inestimabilele valori lăsate în urma trecerii sale pe aici de către Regele Carol I - Castelul Peleș.

Ne-am întors înapoi, luându-ne rămas bun de la Predeal, îndreptându-ne spre Brașov și ultimul popas pe care urma să-l facem: Poiana Brașov. Unii dintre noi am urcat cu telecabina pe Postăvarul, alții au rămas pentru a se plimba în Poiana. Cu ultima cursă a telecabinei de la ora 16.00, ne-am întors în Poiană, de unde am urcat în microbuz pentru a ne întoarce la Bacău. Am sosit cu bine, în jurul orei 21.00.

Prof. Maricica Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-17 iulie: Predeal: Campusul profesorilor de religie romano-catolica, zona Bacău


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat