Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Inaugurarea grotei și administrarea Mirului

Duminică, 21 iulie 2013, într-o atmosferă solemnă cu un decor deosebit, comunitatea Parohiei Sfânta Fecioară Maria, Regină din Iugani a trăit un moment de mare bucurie și sărbătoare: inaugurarea grotei închinată Maicii Domnului și administrarea sacramentului Mirului de către episcopii Diecezei de Iași, având alături câțiva preoți ai satului, precum și alți preoți invitați.

Sute de credincioși catolici din Iugani și din împrejurimi, îmbrăcați în straie de sărbătoare și însuflețiți de dorința de frumusețe, de iubire și de pace, s-au adunat în curtea bisericii parohiale, duminică, 21 iulie 2013, la ora 10, pentru a participa la binecuvântarea grotei dedicate Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului și la o reînnoire a Rusaliilor.

Evenimentul inedit, premergător sfințirii noii biserici ce va avea loc în luna august, a debutat cu întâmpinarea episcopilor de către părintele paroh Marcel Blaj însoțit de alte autorități civile, locale și naționale, precum și de cei 163 de copii și tineri, candidați la sacramentul sfântului Mir.

Cu emoție și bucurie în suflet, purtând în mâini lumânările primite, toți candidații s-au îndreptat spre grotă împreună cu întreaga mulțime a credincioșilor mici și mari, tineri și bătrâni, sănătoși și bolnavi, locali și străini.

La începutul ceremoniilor părintele paroh a salutat întreaga adunare, a mulțumit mai întâi Domnului, credincioșilor comunității din Iugani pentru dărnicia materială dovedită, arhitectului Mihai Maica și muncitorilor satului care, cu disponibilitate și profesionalism, au dus la bun sfârșit lucrările de construcție a grotei într-un timp relativ scurt.

Momentul festiv a continuat cu sfințirea solemnă, de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a altarului și a grotei construită pe locul sacru al vechii biserici din care s-au păstrat turnul, clopotele și pereții din spate într-o formă modificată, cu elemente arhitecturale și decorative de o finețe rară.

Acel loc minunat a fost împodobit de frumusețea și varietatea florilor, dar mai ales de statuia celei mai frumoase mame și regine, Maria, ce străjuia deasupra altarului din vechiul locaș de închinare. Mama noastră cerească continuă să rămână în mijlocul comunității, de acum în mijlocul naturii, ce cântă sfințenia locului și-l laudă pe Domnul, cel de trei ori sfânt.

Celebrarea liturgică și-a continuat cursul cu citiri din sfânta Scriptură, proclamate cu credință și pietate tinerească, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de către episcopul auxiliar de Iași, PS Aurel Percă.

Predicatorul a subliniat importanța momentului istoric, întrucât vestigiile bisericii vor vorbi și generațiilor viitoare despre credința trăită și transmisă de strămoșii noștri (părinți și bunici), dar și lucrarea Duhului Sfânt în comunitatea apostolică adunată în Cenacol ca și în sufletele candidaților la Mir.

După descrierea celor șapte daruri ale Duhului Sfânt ca și semințe, ce vor încolți în pământul sufletelor, PS Aurel Percă a adus în atenția celor prezenți exemplul episcopului martir Anton Durcovici care, în ciuda suferințelor din închisoare, a rămas fidel față de Dumnezeu și față de Biserică colaborând până la sfârșit la lucrarea Duhului Sfânt. În încheiere, Preasfințitul a îndemnat întreaga adunare să asculte mereu șoaptele Duhului Sfânt, asemenea Mariei, sub privirile căreia ne-am aflat.

După omilie a urmat consacrarea sau ungerea copiilor și tinerilor pregătiți pentru primirea sfântului Mir cu pecetea de neșters a Duhului iubirii sfinte, pentru a deveni tot mai mult martori autentici ai Evangheliei lui Cristos.

Celebrarea Liturgiei euharistice cu armonia muzicii alese, care îl preamărea pe Dumnezeu și o cinstea pe Maica Preacurată, în contemplarea iubirii eterne ce ne-a hrănit, ne-a oferit prilejul de a pregusta ceva din bucuria și fericirea cerului.

Ceremoniile s-au încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea unui reprezentant ai tinerilor miruiți adresat tuturor celor ce au adăugat un strop de frumusețe sărbătorii, după care a urmat cuvântul de felicitare și de mulțumire al PS Petru Gherghel, însoțit de îndemnul înflăcărat la bucurie: "Bucurați-vă pentru marele dar al Duhului Sfânt și pentru noul loc de închinare, memorie a trecutului comunității romano-catolice din Iugani".

Atmosfera familială, de bucurie, armonia cântecelor, textele sacre, rugăciunile înălțate în cadrul natural al razelor strălucitoare ale soarelui și adierea vântului, ne-au încântat inimile cu frumusețea cea de sus și ne-a sădit în suflet dorința de a-l adora pe Duhul Sfânt, Dumnezeu adevărat ca și Tatăl ca și Fiul.

Mulțumim Domnului și Reginei sfântului rozariu că ne-a dăruit un alt loc de închinare lor, ce va dăinui în timp ca semn al aducerii aminte a revărsării Duhului Sfânt, cel ce a înmiresmat-o pe sfânta Fecioară Maria cu strălucirea orbitoare a sfințeniei. El, maestrul rugăciunii, să reaprindă neîncetat în noi văpaia focului iubirii divine, evlavia rece și neroditoare și să primească lauda noastră ca pe un miros de bună mireasmă prin mijlocirea Mariei, Mireasa Duhului Sfânt.

Duhule Sfânt, Dumnezeule, îndură-te de noi!
Regina Sfântului Rozariu, roagă-te pentru noi!

Sr. Iosefina Rediu, CIN

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 iulie: Iugani: Inaugurarea grotei și administrarea Mirului


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat