Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cristos, medicul divin, și Luca, ucenicul său

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cristos, medicul divin, și Luca, ucenicul său, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția Cateheză, formatul 14x20, are 392 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Cei bolnavi trebuie să fie însănătoșiți prin cooperarea umanului cu divinul. În lucrarea de vindecare, medicul trebuie să fie un împreună-lucrător cu Isus Cristos. Mântuitorul a îngrijit atât sufletul, cât și trupul celui bolnav. Evanghelia pe care a predicat-o a fost o solie de viață spirituală și de vindecare fizică. Izbăvirea de păcat și tămăduirea bolii erau strâns legate una de cealaltă. Aceeași lucrare este încredințată medicului creștin. El trebuie să se alăture lui Cristos pentru ușurarea nevoilor atât fizice, cât și spirituale ale semenilor lui. El trebuie să fie pentru cei bolnavi un mesager al îndurării, aducându-le un remediu atât pentru trupul bolnav, cât și pentru sufletul suferind din cauza păcatului.

Cristos este capul adevărat al slujitorilor medicinei. Ca "medic-șef", el stă lângă fiecare practicant temător de Dumnezeu, care lucrează pentru ușurarea suferinței umane. În timp ce folosește remediile naturii pentru bolile fizice, medicul ar trebui să îndrepte atenția pacienților săi către acela care poate ușura atât maladiile sufletului, cât și pe cele ale trupului. Medicul se străduiește să ajute lucrarea naturală de vindecare, Cristos este cel care vindecă. Medicul caută să păstreze viața; Cristos dăruiește viața.

Sfântul Luca, autorul celei de-a treia Evanghelii, urmând exemplul lui Cristos, a reușit să îmbine într-un mod minunat aspectul fizic cu cel spiritual. Fiind medic de profesie, înainte de a fi evanghelist, a ajutat multe persoane, ușurându-le suferința sau chiar vindecându-le de bolile și suferințele lor.

Tocmai despre această muncă a medicilor în sintonie cu cea al lui Cristos și sub patronajul sfântului Luca vrea să ne vorbească părintele Claudiu Dumea în lucrarea Cristos, medicul divin, și Luca, ucenicul său, pe care o prezentăm acum cititorilor noștri. Cartea este rodul activității de 22 de ani a părintelui Claudiu Dumea ca asistent spiritual al Asociației Medicilor Catolici din Dieceza de Iași. Cartea este structurată în două părți. În prima parte sunt publicate conferințele pe care autorul le-a ținut lună de lună membrilor asociației pe diferite teme de interes. În partea a doua sunt publicate omiliile pe care autorul le-a ținut în fiecare an în sărbătoarea sfântului Luca (18 octombrie), patronul medicilor catolici.

Recomandăm această culegere de meditații și predici tuturor persoanelor care, prin munca pe care o depun, doresc să trateze nu atât bolile, cât, mai ales, să aline suferințele lui Cristos în cei bolnavi, ca, la sfârșitul zilei, să poate concluziona asemenea sfintei Tereza de Calcutta: "Când am ajuns la spital tocmai aduceau un om care căzuse într-un canal. Era plin de răni și de murdărie. L-am spălat și l-am îngrijit. Trei ore am atins cu mâinile mele trupul lui Cristos".

Laurențiu Turbuc

* * *

Cristos, medicul divin, și Luca, ucenicul său,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-104-7, 14x20 cm, 392 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat