Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea sfântului Ilie Tișbitul - 2013

Profetul Ilie - o imagine veche a membrilor Bisericii lui Cristos.

Este 20 iulie și îl sărbătorim pe sfântul profet Ilie, cel care a fost chemat de Dumnezeu Tatăl, lăudat de Dumnezeu Fiul și inspirat de Dumnezeu, Duhul Sfânt.

Este 20 iulie și, mânați de Duhul Sfânt, ca Simeon și Ana (cf. Lc 2,26-27), am părăsit casele și am venit la biserică, pentru a-l preamări pe Dumnezeu, care a făcut așa de multe lucruri minunate în viața și activitatea sfântului Ilie, profetul din Tisbea Galaadului (cf. 1Rg 17,1).

Cinstirea unui sfânt ne este mereu o datorie impusă de Sfânta Carte care ne spune: "Amintiți-vă de mai marii voștri care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu și, meditând împlinirea vieții lor, imitați-le credința" (Evr 13,7).

Ilie s-a născut în jurul anului 870 î.C., iar numele său înseamnă: "Dumnezeu este Domnul meu". Oare Dumnezeu este cu adevărat Domnul nostru de care ascultăm și pentru care trăim și lucrăm aici, pe pământ (cf. Rom 14,8)? Viața, pe care o trăim acum în trup, o trăim în credința în Fiul lui Dumnezeu care ne-a iubit și s-a dat pe sine însuși pentru noi (cf. Gal 2,20)?

Profetul Ilie și-a desfășurat activitatea în Regatul de Nord, pe timpul împăraților: Ahab, Ahazia, Iosafat și Ioram. A fost un zelos profet care a luptat pentru impunerea credinței adevăratului Dumnezeu, contra zeului Baal, văzut de toți ca o căpetenie a muștelor. Vai, câți de mulți oameni de astăzi l-au lăsat pe Dumnezeu și-l urmează pe Baal, pe satana, o căpetenie a muștelor!

Pentru că sfântul profet Ilie a fost recomandat de Dumnezeu pentru timpurile noastre din urmă, (cf. Mal 4,6), astăzi vom privi spre el și spre viața lui, pentru a învăța de la el cum să ne trăim credința, căci fără credință nimeni nu-i poate fi plăcut lui Dumnezeu și nimeni nu se poate mântui (cf. Evr 11,6).

Oare ce i-a făcut plăcuți lui Dumnezeu pe Avraam, Isaac, Iacob, Noe, Moise, David și Ilie? Credința!

Oare ce i-a făcut urâți lui Dumnezeu pe Cain, Esau, Sau, Ahab, Isabela, Ahazia, și Ioram? Necredința!

Profetul Ilie este omul lui Dumnezeu, care apare acolo unde se ivește păcatul:

Când credința într-un singur Dumnezeu aproape dispăruse și majoritatea poporului îmbrățișase idolatria, Ilie s-a prezentat în fața regelui Achab, cel care își luase de soție pe Izabela, fata lui Etbaal, împăratul Sidoniților, prorociță a lui Baal (cf. 1Rg 16,30-33; Ap 2,20), l-a chemat la convertire împreună cu tot poporul pe care îl târâse în idolatrie și chiar le-a anunțat și o perioadă de secetă, în speranța că poporul aflat în lipsă se va întoarce la Dumnezeu. Și cum casa lui Ahab și nici poporul nu s-au convertit, judecata lui Dumnezeu a sosit prin cei trei ani și șase luni de secetă și prin pedeapsa asupra profeților lui Baal, care dovedind neputința lui Baal, au murit cu toții, 850 la număr, într-o singură zi (cf. 1Rg 18,1-40).

Când Ahab s-a dus să ia în stăpânire via lui Nabot, pe care soția sa Isabela l-a ucis prin mâna nelegiuiților săi slujitori, profetul Ilie îi apare, îl mustră și le cere din partea lui Dumnezeu, convertire și dreptate; iar de vor refuza convertirea, îi înștiințează că va urma judecata aspră a lui Dumnezeu. Ahab și Isabela nu s-au convertit, iar Dumnezeu i-a pedepsit cu moartea. Ahab a murit în lupta pentru recuperarea cetății Ramot (cf. 1Rg 22,34). Iar Isabela a murit aruncată de la fereastră de împăratul Iehu (cf. 2Rg 9,30-33), cel care a fost uns de Ilie ca împărat, din porunca lui Dumnezeu (cf. 1Rg 19,15-17).

Când Ahazia, fiul și urmașul lui Ahab la tron, a continuat cultul lui Baal în popor, deși Dumnezeu îi ceruse să înceteze cultul lui Baal, a căzut de la fereastră și s-a ologit. Dumnezeu a permis aceasta spre convertirea lui. Când el nu s-a convertit și a căutat sfat de vindecare la profeții lui Baal și nu la Domnul, Ilie i-a transmis din partea lui Dumnezeu că va muri. Atunci Ahazia, în loc de convertire, a trimis de trei ori câte cincizeci de oameni pentru a-l omorî pe Ilie. Prin puterea lui Dumnezeu, Ilie, nimicește primele două grupuri de câte cincizeci de oameni ai lui Ahazia, iar pe a treia grupă, pentru că s-a convertit, a fost cruțată. Imediat după asta, Ahazia moare părăsit de toți (cf. 2Rg 1,1-17).

Când împăratul Ioram și-a ucis frații și și-a luat de soție pe una din fiicele idolatre ale lui Ahab și Isabela, pentru a continua cultul lui Baal și ofensarea lui Dumnezeu, Ilie i-a trimis o scrisoare cu chemarea la convertire pentru familia regală și pentru întregul popor. Și cum nici unii nici alții nu s-au convertit, Dumnezeu a permis ca Mohabul, urâciunea lumii, să vină peste țară ca s-o devasteze, iar pe locuitorii ei să-i ducă în robie. Imediat după toate acestea, împăratul Ioram s-a îmbolnăvit subit de dizenterie și a murit în mod mizerabil (cf. 2Cr 21,1-20).

Prin sărbătoarea sfântului profet Ilie, Biserica vrea să ne amintească că și fiecare dintre noi, în virtutea botezului primit, am devenit profeții lui Dumnezeu, ca și Ilie; și ca profeți trebuie să intervenim și noi acolo unde apare păcatul, trebuie să luptăm și noi pentru a-i aduce pe oameni la credința adevărată.

Ca și Ilie, noi, profeții de ieri, de azi și dintotdeauna, vom primi însutit pentru munca noastră de profeți și vom moșteni și viața veșnică, dar nu fără suferințe aici (cf. Mc 10,28-30). Ilie, aici pe pământ, a trăit sărac, deși a îmbogățit pe alții; a fost prigonit de toți regii și mai marii timpului său, deși el a căutat să-i aducă la credința în adevăratul Dumnezeu (cf. 1Rg 19,1-2); iudeii și păgânii deopotrivă l-au respins și l-au amenințat cu moartea, deși el tuturor le-a voit și le-a făcut bine (cf. Lc 4,24-26).

Sfântul apostol Paul ne spune că exact așa suntem priviți și tratați și noi, creștinii: "Suntem priviți ca niște înșelători, măcar că spunem adevărul; suntem ca niște necunoscuți, măcar că suntem bine cunoscuți; suntem priviți ca unii care murim, și iată că trăim; suntem socotiți ca niște pedepsiți, măcar că nu suntem omorâți; suntem priviți ca niște întristați, și totdeauna suntem veseli; suntem tratați ca niște săraci, și totuși îmbogățim pe mulți; ca neavând nimic, și totuși stăpânind toate lucrurile" (2Cor 6,8-10).

Pentru credința sa mare și pentru rugăciunea lui fierbinte, deși a fost supus acelorași slăbiciuni ca și noi (cf. Iac 5,17-18), Dumnezeu l-a binecuvântat pe Ilie cu puterea de a săvârși minuni, care să-i ajute pe oameni să vină la credința adevărată. Astfel: a închis cerul trei ani și șase luni ca să nu mai plouă, ca oameni, suferind de lipsuri, să se convertească (cf. 1Rg 17,1); apoi după anii grei de secetă, deschide iar cerul, pentru ca toți oamenii și toate popoarele să vadă și să cunoască cât de mare și cât de bun este Dumnezeu lui Israel (cf 1Rg 18,41-45); coboară foc din cer pentru a mistui jertfa, pentru ca oamenii să vadă și să înțeleagă că numai Iahveh este adevăratul Dumnezeu (cf. 1Rg 18,30-39); a înmulțit făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și apoi i-a înviat fiul, pentru ca aceștia să vină la credința adevăratului Dumnezeu (cf. 1Rg 17,7-24); cu mantia sa a despicat apele Iordanului și l-a trecut ca pe uscat, pentru a întări spiritului lui Elizeu și al poporului în urmarea lui Dumnezeu (cf. 2Rg 2,8).

Pentru toată munca și activitatea lui pe tărâmul credinței, Dumnezeu a făcut minuni în favoarea lui. Astfel: a făcut să fie hrănit de corbi (cf. 1Rg 17,1), de oameni (cf. 1Rg 17,11-16) și de îngeri (cf. 1Rg 19,5-7); l-a mângâiat personal, l-a învățat blândețea și răbdarea, și i-a încredințat misiuni spre desăvârșirea misiunii sale (cf. 1Rg 19,9-18); a făcut ca el să nu vadă moartea răpindu-l la cer în car de foc (cf. 2Rg 2,11-12); a făcut ca el și spiritul lui să fie așteptat pentru a pregăti pe oameni pentru primirea lui Mesia (cf. Mal 4,5-6); a făcut să apară glorificat alături de Isus schimbat la față (cf. Mt 17,1-8; Mc 8,1-8).

Iată aici numai câteva din răsplătirile profetului Ilie, pentru a ne încuraja și pe noi ca să fim profeți curajoși ai lui Dumnezeu în lumea plină de păcate în care trăim, asemenea lui Ilie.

Să nu uităm că Isus ne-a promis și nouă că: vom face fapte și noi fapte și minuni, chiar mai mari decât ale lui (cf. In 14,12); că și rugăciunile noastre vor fi ascultate (cf. In 14,13); că el însuși va veni după noi pe norii cerului (cf. 1Tes 4,17-18); că ne va duce în lăcașurile veșnice pe care el însuși ni le-a construit în casa Tatălui său veșnic (cf. In 14,2-3); că ne va da slava pe care Tatăl i-a dat-o lui (cf. In 17,24); că vom trăi și ne vom ospăta veșnic la ospățul său din paradis, unde el însuși ne va servi (cf. Lc 12,37).

Isus ne spune astăzi tuturor: "Voi sunteți aceia care ați rămas necontenit cu mine în încercările mele.

De aceea, vă pregătesc împărăția, după cum Tatăl meu mi-a pregătit-o mie, ca să mâncați și să beți la masa mea în împărăția mea și să ședeți pe scaune de domnie, ca să judecați pe cele douăsprezece seminții ale lui Israel" (Lc 22,28-30).

La mulți și fericiți ani tuturor celor care poartă numele sfânt al profetului Ilie și să fie tari în râvna pentru apărarea credinței, pentru a se bucura mai apoi de fericirea cerească, asemenea lui!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat