Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut Lumen fidei, enciclica despre credință

Lumen fidei ("Lumina credinței") este titlul primei enciclice a papei Francisc, semnată la 29 iunie și dată publicității la 5 iulie. Varianta în limba română a fost tradusă de pr. Mihai Pătrașcu și a apărut la Editura "Presa Bună".

Enciclica a părut în format A5 (14x20 cm) în colecția "Documente", cu nr. 78; are 68 de pagini, cu copertă color.

Împărțită în patru capitole, o introducere și o concluzie, "Lumen fidei" se adaugă enciclicelor lui Benedict al XVI-lea despre dragoste ("Deus caritas est") și speranță ("Spe salvi"). În enciclica despre credință, papa Francisc a asimilat "munca prețioasă" efectuată de predecesorul său la cârma Bisericii și a adăugat "contribuții ulterioare", putând fi observată continuitatea substanțială a mesajului papei Francisc cu învățătura lui Benedict al XVI-lea.

Astfel, în Anul Credinței, a fost completat trinomul enciclicelor despre virtuțile teologale.

Chiar în introducerea enciclicei, pornind de la cuvintele lui Isus din Evanghelia după sfântul Ioan, "Eu, lumina, am venit în lume, pentru ca oricine crede în mine să nu rămână în întuneric" (In 12,46), papa Francisc arată motivațiile documentului: recuperarea luminii credinței, așa încât să ilumineze întreaga existență a omului și să-l ajute să distingă binele de rău, o lumină care provine din credință, din revelația pe care Dumnezeu o face despre sine în Isus Cristos și în Duhul său.

În cele patru părți, ce corespund celor patru capitole ale enciclicei, poate fi descoperită credința din patru perspective distincte, convergente și inseparabile.

Mai întâi se prezintă credința ca un dinamism vital, astfel că "a crede" înseamnă a te mișca mergând spre Dumnezeu. Aici este scos în evidență exemplul de credință a lui Abraham, a Israelului și a Bisericii, arătând că Dumnezeu nu a rămas departe de om, în înălțimile cerului, ci s-a făcut și rămâne întâlnibil în Isus Cristos, mort și înviat, prezent printre oameni.

În a doua parte este prezentat raportul intim al credinței cu adevărul, pentru că "credința lărgește orizonturile rațiunii pentru a lumina mai bine lumea care se deschide studiilor științei".

Transmiterea credinței este reliefată în a treia parte, un rol deosebit avându-l Biserica, vehicul și semn eficace al întâlnirii cu Dumnezeu fiind "sacramentele celebrate de liturgia Bisericii".

În ultimul capitol este prezentat Dumnezeu ca fiind credibil, care "le dăruiește oamenilor o cetate credibilă". Sunt indicate și astfel de locuri credibile: binele comun, familia, viața socială, puterea mângâietoare a suferinței.

În încheiere, enciclica o arată pe sfânta Fecioară ca exemplul de credință prin excelență.

La 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II, în Anul Credinței, enciclica despre credință prezintă încă o dată motivațiile pentru a redescoperi bucuria de a crede și de a mărturisi credința.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Lumen fidei
Francisc, Ed. "Presa Bună", 2013, ISBN 978-606-8116-09-9, 14x20 cm, 68 p., 4 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat