Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Favelas, sanctuare, spitale: programul intens al papei în Brazilia

De Salvatore Cernuzio

Programul călătoriei Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro se poate defini cu un singur cuvânt: intens. Între vizite la favelas, sanctuare, spitale și întâlniri cu pelerini, bolnavi, săraci, autorități politice și religioase, Pontiful va dedica o singură zi odihnei din cele opt programate.

Mai în mod specific, Papa - a prezentat părintele Federico Lombardi, în briefingul de astăzi în Sala de Presă vaticană - va pleca luni 22 iulie, dimineața, de la Fiumicino (din moment ce "locuiește în Vatican" și nu la Castel Gandolfo). Apoi se va întoarce la Ciampino. Suita sa, în avion, echipa "obișnuită": cardinalul secretar de stat, Tarcisio Bertone; substitutul, mons. Angelo Becciu; cardinalul Ouellet, nu "în calitate" de prefect al Congregației pentru Episcopi, ci ca președinte al Comisiei pentru America Latină, și cardinalul Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Viața Consacrată, unicul cardinal brazilian în funcție în Curia Romană. Vor fi apoi ceilalți membri ai suitei, deci ceremonieri, responsabili ai comunicării din Jandarmerie, Gărzi Elvețiene, medicul și așa mai departe.

În Brazilia, se vor adăuga arhiepiscopul de Rio de Janeiro, mons. Orani Tempesta, și președintele Conferinței Episcopale, cardinalul Damasceno Assis, împreună cu cei doi conducători din Dicasterul pentru Laici, cardinalul Rylko și mons. Clemens, responsabili pentru Curia Romană de ZMT, și nunțiul, mons. Giovanni d'Aniello.

Sosirea zborului papal este prevăzută după amiază la ora locală 16.00 (21.00 în Italia). La aeroport nu va fi tradiționala ceremonie de primire, ci doar doamna președinte Dilma Roussef care îl va saluta pe Pontif. Ceremonia de bun venit se va desfășura puțin după aceea în Palatul Guanabara, sediu al guvernului statului Rio de Janeiro. Aici Papa va întâlni în privat pe președinte, pe guvernatorul statului Rio de Janeiro și pe primarul orașului. (Brazilia este un stat federal, deci există trei nivele: municipalitatea, statul Rio de Janeiro și guvernul federal. Papa va saluta autoritățile din toate cele trei, n.r.).

După Guanabara, Sfântul Părinte va merge la reședința Sumaré (fost sprijin al lui Wojtyla în zilele de la Rio) care îl va găzdui pe tot timpul călătoriei. Este vorba de un centru - a informat Lombardi - unde sunt prezente diferite realități ale diecezei carioca, situat pe o colină la 400 metri înălțime, la 7-8 km de centru. Locul este înconjurat de vegetație, deci "poate să fie odihnitor și pentru ziua în care Papa se va odihni", a spus purtătorul de cuvânt vatican, adică marți 23 iulie, singura zi în care "nu are activitate publică de nici un fel".

În timp ce Sfântul Părinte se va bucura de verdele de la Sumaré, marți, la Rio se vor desfășura evenimente interesante: dimineața, întâlnirea la Corcovado - locul în care se înalță celebra statuie a lui Cristos Răscumpărătorul - a autorităților cu cardinalul Bertone și suita, în care va fi oferită medalia comemorativă. În schimb, după amiază, Liturghia solemnă de deschidere a ZMT la Copacabana, care, ca în toți anii, va fi celebrată "fără Papa", dar cu președinția arhiepiscopului local, în acest caz mons. Tempesta.

Miercuri va începe bogatul program al lui Bergoglio. Ziua este dedicată aproape în întregime pelerinajului la Aparecida. Papa va merge acolo cu elicopterul. Ajuns la 9.30, va merge direct în capela unde este păstrată celebra imagine a Fecioarei negre. Sfintei Fecioare Maria de la Aparecida Papa va consacra ZMT, pe participanți și pontificatul său, după care va merge în enorma Aulă a Bazilicii pentru a celebra Liturghia. Decizia de a desfășura funcțiunea în interior și nu în exterior clarifică intenția acestei etape, a precizat Lombardi: un act de evlavie personală a Papei și nu o ceremonie publică. Așa încât niciunul dintre episcopii de la Ziua Mondială a Tineretului nu va fi alături de Succesorul lui Petru, ci vor rămâne la Rio pentru a ține catehezele lor (circa 300 în locuri și limbi diferite).

La sfârșitul Liturghiei, Pontiful se va arăta la balcon pentru a saluta persoanele care cu siguranță se vor aduna în exterior. Apoi va lua prânzul cu episcopii din Regiunea Aparecida la Seminarul "Bom Jesus", lângă Bazilică, pentru a pleca apoi cu elicopterul înapoi la Rio. Nici măcar un timp de pauză, pentru că după amiază va fi în spitalul São Francisco de Assis na Providência de Deus, un spital al venerabilului Ordin Terțiar franciscan, specializat în îngrijirea tinerilor lipsiți și dependenți de droguri și alcool. O vizită - a afirmat părintele Lombardi - care "are o semnificație simbolică, nu numai pentru cei prezenți în spital, ci și pentru celelalte comunități și instituții care lucrează în acest domeniu".

Joi, pe la 9.45, neobositul Papă va merge la Palatul Orașului, sediul al municipalității din Rio de Janeiro, unde îi vor fi încredințate în mod simbolic cheile orașului și unde, în prezența câtorva atleți, va binecuvânta steagurile Jocurilor Olimpice și para Olimpice, fixate în Brazilia pentru august 2016. După amiază se va desfășura unul din momentele cele mai emoționante ale întregului program al călătoriei: vizita la comunitatea din Verginha, o favela "epurată" de prezența oricărui tip de armă sau droguri. În timpul itinerarului este prevăzut ca Papa să intre într-o locuință pentru a saluta o familie. Va continua apoi până la terenul de fotbal unde va întâlni întreaga comunitate. În sfârșit, seara îi va întâlni pe protagoniștii evenimentului: tinerii veniți din toate părțile lumii pentru a-l îmbrățișa, reuniți cu toții pe plaja Copacabana pentru sărbătoarea de primire.

Ziua de vineri se va deschide cu una din întâlnirile "clasice" ale oricărei ZMT: spovezile. Este prevăzut că Papa va administra sacramentul reconcilierii la cinci tineri într-o localitate numită Quinta da Boa Vista, pregătită pentru această ocazie cu confesionale "foarte drăguțe", a spus părintele Lombardi, cu forma lui Cristos Răscumpărătorul. Apoi va merge în arhiepiscopie: după vizita la capelă și după salutul adresat surorilor și personalului, împreună cu arhiepiscopul se va arăta la balconul Palatului pentru recitarea rugăciunii Angelus. După aceea va saluta Comitetul de organizare și va lua prânzul cu 12 tineri, cinci perechi reprezentând cele cinci continente și o pereche braziliană. După amiaza va continua cu momentul sugestiv Via Crucis. Fiecare stațiune va atinge problemele tinerilor și un grup de actori va reprezenta în mod scenic diferitele texte fie în diferitele puncte de pe Litoral, fie în fața Papei care va urmări totul de pe scenă.

În dimineața penultimei zile, sâmbătă 27 iulie, se va ține marea Liturghie în uluitoarea catedrală din Rio de Janeiro (a cărei formă de piramidă amintește de vechile culturi din America Latină), cu episcopii de la ZMT, preoții, seminariștii, persoanele consacrate. După terminarea Liturghiei, la câteva minute, Papa va fi în teatrul municipal al metropolei pentru a întâlni clasa conducătoare din Brazilia. Și aceasta este o întâlnire voit chiar de Pontif pentru că are ceva specific de spus societății braziliene, a subliniat Lombardi. După amiază, călătoria spre Guaratiba, locul rebotezat Campus Fidei care va găzdui Veghea și Liturghia de încheiere a Zilei Mondiale. Apoi Papa se va întoarce pentru noapte la Sumaré, în timp ce tinerii vor rămâne în Campus ca să aștepte liturghia din ziua următoare, duminică 28 iulie, la ora 10.00, care va încheia marele eveniment. La sfârșitul celebrării, a amintit Lombardi, Sfântul Părinte va anunța locul următoarei Zile Mondiale a Tineretului. Este aproape oficial că e vorba de Cracovia, dar așteptăm ca Papa Francisc să confirme asta.

(După Zenit, 17 iulie2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat