Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exercițiile spirituale pentru tineri

La mănăstirea carmelită din Luncani (BC), în perioada 9-13 iulie 2013, s-au desfășurat exercițiile spirituale pentru tineri cu tema: "Care a fost drumul credinței tale, Petru?", organizate de Comisia de Pastorație Vocațională (FCRSM): sr. Patricia Rediu, CJ; sr. Iuliana Neculai, NDS; sr. Francesca Piaggi, SCMR. Au colaborat: fr. Fabian Navarro și pr. Augustin Folner, carmelit.

Redăm două mărturii scrise de doi tineri care au participat, consemnate în corespondența trimisă de de sr. Francesca Piaggi.

*

Într-o lume ca a noastră, în care suntem inundați de gălăgie, iar liniștea și reculegerea inspiră teamă, unde nu există nici un interes pentru o adevărată căutare a voinței lui Dumnezeu asupra propriei trăiri și lucrări, Biserica ne propune cea mai frumoasă metodă de pace sufletească: exercițiile spirituale.

În perioada 9-13 iulie 2013, la Centrul de Spiritualitate al Mănăstirii Carmelite de la Luncani, județul Bacău, au avut loc o serie de exerciții spirituale pentru tineri, organizate de Comisia de Pastorație Vocațională (CRSM).

Tema exercițiilor a fost: "Care a fost drumul credinței tale, Petru?" care ne-a îndemnat pe toți să aprofundăm identitatea creștină în jurul figurii Sfântului Petru, având în vedere și faptul că anul acesta este dedicat credinței.

Într-o perioadă marcată de neliniște, agitație și probleme cotidiene, cei 23 de tineri care au participat au uitat pentru câteva zile de stresul și zbuciumul sufletesc zilnic.

În cadrul acestor momente de modelare sufletească, s-au desfășurat mai multe activități, precum momentele de rugăciune, liturghiile organizate împreună, exercițiile realizate pe fondul muzical meditativ, momentele de meditație personală, discuții și schimburi de impresii menite a le oferi tinerilor o mai bună perspectivă asupra aspectelor sufletești care îi preocupă și de a limpezi eventualele neclarități pe care le au aceștia.

Toate prezentările realizate de sora Patricia Rediu, CJ și sora Iuliana Neculai, NDS, însoțite de imagini au reușit să creeze o atmosferă de maxim interes și implicare. Tinerii au rămas profund impresionați de cele discutate cu îndrumătorul lor spiritual. Fragmentele citate din Biblie despre Petru ne-au făcut pe mulți dintre noi să ne regăsim în multe dintre reacțiile acestuia pus în diferite situații de-a lungul vieții sale.

Invitația la tăcere a fost pentru mulți dintre noi o mare provocare, dar și un mare ajutor pentru a ne descoperi pe noi înșine și pentru a intra în dialog cu Dumnezeu.

Am rămas plăcut impresionați de aceste zile. Fiecare participant s-a îmbogățit spiritual, iar unii ne-au împărtășit câteva impresii:

"Nouă, tinerilor, deseori realitatea ne apare într-o lumină opacă, un orizont mărginit, ne lipsesc siguranțele, certitudinile, încrederea, prospectivele. Aceste zile de exerciții spirituale, care au avut ca temă, credința ne-au permis să ne oprim din frenezia activităților zilnice și să medităm asupra vieții noastre, a sensului ei, a scopului pentru care ne aflăm în această lume. Încetul cu încetul, am ajuns să înțelegem că asemenea lui Petru avem nevoie să credem pentru a nu ne scufunda în marea limitelor condiției noastre umane, avem nevoie de a descoperi prezența lui Dumnezeu în fiecare clipă a vieții noastre, a ne abandona cu încredere planului său divin permițându-i să lucreze prin noi, de a înainta către el care ne-a creat din iubire și ne cheamă să dăm mărturie în viața noastră de zi cu zi de această iubire. Am plecat de la aceste zile cu certitudinea că doar în relație cu Dumnezeu îmi pot cunoaște adevărata identitate, că el lucrează prin mine și că nu vreau să fiu un creștin pe jumătate, dar vreau să caut în mod continuu prezența lui Dumnezeu în cotidian și să fac totul pentru el" (Eliza, Iași).

"Aceste zile de exerciții spirituale petrecute în tăcere, în prezența lui Isus m-au ajutat să îmi dau seama că încă de mică am fost, sunt și voi fi chemată la o viață de credință, de sfințenie, la o viață ce răspunde chemării de iubire a Creatorului. Acest timp de meditație m-a ajutat să mă regăsesc. Am învățat că adevărata credință se întărește doar atunci când o dăruim, iar a-l face cunoscut pe Cristos este cel mai frumos dar pe care îl putem face celorlalți. Momentele de rugăciune au fost foarte speciale deoarece mi-am putut da seama că doar prin prezența lui Isus aduc multe roade. Fără el nu fac nimic" (Larisa, Iași).

"Am rămas plăcut impresionat de tema zilelor de exerciții spirituale, faptul că am atât de multe în comun cu Petru, că de multe ori fac aceleași greșeli, m-a făcut să mă concentrez mai mult în timpul de meditație. M-am simțit neașteptat de bine în prezența colegilor (noilor prieteni) de la exerciții, nu mă așteptam să mă înțeleg atât de bine cu majoritatea, să comunicăm atât de bine doar din priviri. Cum să nu ne simțim bine, când Isus a fost cu noi. Mereu îmi vine în minte textul din Evanghelie: «Unde doi sau trei se adună în numele meu, voi fi și Eu în mijlocul lor.»

Mulțumesc din suflet animatorilor, care au dat tot ce au avut mai bun pentru noi, pentru a trăi din plin aceste zile, s-a văzut că au muncit foarte mult. Dumnezeu să-i binecuvânteze neîncetat! Sper să am ocazia de a retrăi astfel de experiențe, din care să învăț lucruri minunate și să cunosc oameni extraordinari" (Alexandru, Adjud).

"Cel care intră cu intenția curata și dorința sinceră în dinamica Exercițiilor Spirituale va descoperi cu uimire și bucurie cât de mult este iubit, personal, de Dumnezeu și cu ce sete este dorit răspunsul iubirii lui Dumnezeu.

Crina

*

Care a fost drumul credinței tale, Petru?

Când pronunți credința și te gândești ce cuvânt îți vine în minte fără să stai să meditezi, iubirea este pe primul loc. Cu siguranță nu este o întâmplare, așa ne-a spus și Isus, "iubiți-vă unii pe alți". Întâlnirea de la Luncani a debutat cu această întrebare, ce cuvânt ne vine în minte, când ne gândim la credință, iar răspunsul nu a întârziat, "iubirea", așa am răspuns cei mai mulți dintre noi.

Ce am fi fără iubire? Ce s-ar fi întâmplat cu noi, dacă Dumnezeu nu și-ar fi trimis unicul său Fiu în lume, pentru a-și da viața pentru noi? Este poate greu să dăm un asemenea răspuns, dar cert este că o dovadă mai mare de iubire nu poate exista.

În cele cinci zile pe care le-am petecuț la mănăstirea carmeliților din Luncani, alături de animatorii noștri, am descoperit cât de importantă este tăcerea. Mulți nu știam ce înseamnă să meditezi și care este importantă meditației. Când sora Iuliana ne-a spus să mergem să medităm 30 de minute în tăcere, m-am gândit dacă voi rezista. Am fost surprins, nici nu mi-am dat seama cum au trecut acele minute. Zilele s-au perindat una după alta și am descoperit frumusețea tăcerii. Am înțeles că un text din Sfânta Evanghelie trebuie citit cu inima și cu ochii minții.

Am înțeles că Dumnezeu are un destin pentru noi și că dacă facem lucruri după cum le gândim cu mintea noastră și ne încredem doar în forțele noastre umane, așa cum a făcut de multe ori și Petru sau facem cum dictează lumea, nu vom reuși. Trebuie doar să ne dorim și Dumnezeu lucrează în noi prin Duhul Sfânt. Fără iubirea și încrederea totală în Dumnezeu nu vom reuși niciodată.

Bucuria credinței poate fi exprimată printr-un simplu zâmbet. De cele mai multe ori uitam să zâmbim, să ne bucurăm de cele mai mici lucruri pe care Dumnezeu ni le oferă. La Luncani și cu ajutorul sorei Patricia, mi-am dat seama că, pentru a ajunge la Cristos, nu trebuie să fii un savant sau să ai o funcție importantă, am descoperit că cele mai frumoase minuni Dumnezeu le-a făcut prin oamenii simpli, care s-au lăsat pătrunși de Duhul Sfânt și de iubirea lui Dumnezeu.

Important este să ne dorim și restul vine de la Dumnezeu.

Bogdan Chenciu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat