Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Al 100-lea "Pas spre fericire"

În toiul verii, la mijlocul lunii iulie, a fost tipărit cel de-al 100-lea număr al revistei "Pași spre fericire", editat de tineri din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, sub coordonarea pr. Alois Moraru.

Apariția revistei cu numărul 100 reprezintă pentru redacția noastră o mare bucurie, dar și o nouă angajare, întrucât comemorăm 100 de luni de la emiterea primilor "pași spre fericire". Pentru mulți, acest aniversar poate nu constituie ceva aparte, dar pentru redactori reprezintă un popas pentru a analiza calitatea și răspândirea publicației și, în același timp, o ocazie prielnică pentru a vă adresa câteva gânduri care să vă ajute în consolidarea convingerii că trebuie să citiți presa bună și aveți datoria de a o transmite și altora.

În ciuda previziunilor pesimiste ale unor cititori sau băgători de seamă, sperăm să ajungem la numărul 100. Învingând dificultățile de ordin ideologic, pragmatic și financiar, "pașii" noștri au reușit să depășească toate obstacolele și ne îndreaptă spre fericirea de a serba "un secol". Era și firesc ca în primele numere să ne considerați minori, lipsiți de experiență..., dar credem că a sosit ziua în care ne puteți considera destul de capabili de a ne ține pe picioare. Am pornit modest, cu nenumărate obstacole, inerente oricărui început, dar cu mult curaj și o mare speranță de redresare. Treptat-treptat orizontul "pașilor" noștri s-a lărgit, a căpătat noi valențe și rubrici consacrate, a primit noi colaboratori dornici de a împărtăși din experiența lor și de a fructifica talanți încredințați de Dumnezeu. Am fost conștienți de la început de capacitatea moral-intelectuală a atâtor enoriași ai parohiei de a transmite semenilor lor câteva din darurile sădite de Creator în inima și mintea lor. Cei aproape 100 de foști sau actuali redactori sunt oameni ca oricare alții, dar cu disponibilitate de a investi din timpul lor pentru semenii lor. După mai mult de opt ani de la lansarea primilor noștri "pași spre fericire" putem spune că cea mai mare parte dintre obiectivele propuse s-au concretizat. Principalul scop al acestui "buletin de formare religioasă, informație, recreație..." a fost acela de a fructifica talanții literari ai tinerilor din această comunitate și nu numai. Se pare că acest obiectiv a fost atins, deoarece în cele aproape 3.000 de zile scurse de la lansarea primului număr al revistei pe adresa redacției au sosit aproape 9.500 de articole (eseuri, meditații, experiențe, poezii, rebusuri, tablete, glume etc.), fiind semnate de peste 300 de "tineri" cu vârste între 8 și 94 de ani, din Roman și din alte localități din țară sau străinătate. După cum puteți constata, nu vârsta este cea care te face tânăr, ci tinerețea sufletului și spiritul de împărtășire a condiției în care te găsești. A fi tânăr înseamnă a fi capabil să dai ceva din viața ta și să primești în schimb ceea ce nu ai reușit încă să acumulezi.

În aceste 100 de reviste au fost inserate aproape 6.000 de articole (eseuri, beletristică, poezii, glume, jocuri, anunțuri etc.) și dacă n-ați aruncat încă în sobă, poate din cauza frigului de afară, numerele precedente ale acestui "ziar de buzunar" vă rugăm să le scoateți de la naftalină și să mai aruncați o privire asupra lor. Trebuie să aveți în mână o carte cu 4.824 pagini, ce cuprind peste 2.500.000 de cuvinte, cu un total de peste 13.000.000 de litere. Dacă nu ne credeți, vă rugăm să numărați și dumneavoastră!

Având un tiraj mediu lunar de 500 de exemplare (uneori a depășit 1000!), revista noastră s-a multiplicat în aproximativ 56.000 de "pași", s-a răspândit în toate colțurile României și în alte 17 țări ale lumii (Austria, Italia, Germania, Kenya, Franța, Irlanda, Republica Moldova, Cipru, Spania, Anglia, Turcia, Grecia, Israel, SUA, Australia, Coasta de Fildeș și Ecuador). Fără intenția de a ne lăuda, credem că prin intermediul umilei noastre publicații am reușit să facem ceva util pentru comunitatea noastră de aici, dar și pentru toți iubitorii publicației de față.

Pentru a ajunge la vârsta de 100, orice om trebuie să dea un examen de maturitate. O probă similară a fost susținută și de publicația de față, test pe care socotim că l-am depășit cu bine. În ziua de 18 mai anul acesta, în cadrul manifestărilor prilejuite de centenarul revistei "Lumina creștinului", Editura "Presa Bună" a acordat revistei noastre premiul al II-lea, ca și în anul 2008, la concursul "Cea mai bună revistă".

Printre râuri de șampanie și bubuituri de petarde, sperăm ca duminică, 28 iulie, începând cu ora 9.30, redactorii și colaboratorii să găsească resursele necesare pentru a merge cu mult avânt mai departe în această aventură jurnalistică. Va fi un moment cu totul special, la care sunt redactorii și colaboratorii revistei. Sperăm ca acest moment aniversar să participe cât mai mulți dintre cei aproape 100 de foști sau actuali redactori și aproape 300 de colaboratori ai revistei noastre parohiale. Prima parte a întâlnirii va consta în celebrarea sfintei Liturghii, la ora 9.30, iar apoi vor urma diferite expuneri, intervenții și discuții propuse de redactori din presa religioasă și laică. Întâlnirea redactorilor va continua și în zilele următoare, 29 iulie - 1 august, cu o excursie planificată în Dobrogea și Delta Dunării.

Așa cum am făcut și cu alte ocazii, acum când trăim acest moment aniversar al prezentei publicații, dorim să mulțumim tuturor redactorilor și colaboratorilor și vă invităm a ne comunica impresiile, sugestiile și criticile dumneavoastră, oferindu-ne noi articole și comentarii.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 66.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat