Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncași: Campus "David, micul mare Rege"

Comunitatea din Luncași a avut, în perioada 10-14 iulie 2013, un prilej de mare bucurie, entuziasm și voie bună, mai ales în rândul celor mici, datorită campusului organizat de pr. paroh Adrian Iștoc și de Congregația "Don Orione", formată din pr. Iosif Fechetă împreună cu șase seminariști.

Tuturor ne-au dat un exemplu de animare activă, loialitate și dăruire, dar mai ales au avut grijă să declanșeze în copii dorința de a concura, a se bucura, a câștiga și a afla lucruri noi. Iar când spun lucruri noi, mă refer cu precădere la cele legate de viața regelui David, deoarece tema acestui campus a fost "David, micul mare Rege".

Campusul a început cu nerăbdare maximă, deoarece copiii, împreună cu animatorii, s-au strâns cu mult înaintea orei stabilite, în așteptarea oaspeților lor. Când toate pregătirile și organizarea s-a sfârșit a început distracția, însă nu lipsită de sarcini. Așadar, după împărțirea celor aproximativ 90 de copii în patru echipe, a trebuit ca fiecare din acestea să își aleagă un nume, să creeze un steag și să-și compună propriul imn. Fiecare copil a încercat să găsească cel mai frumos nume și într-un final, echipele s-au numit: Misionarii, Pastorașii, Spiridușii lui David și Cocoșii.

Fiecare zi a fost una deosebită prin prisma scenetelor pregătite cu multă sârguință de animatori, dovada fiind ropotele de aplauze primite din partea copiilor, dar și a catehezelor prin care pr. Iosif a încercat să le însușească copiilor cele mai importante idei ale celor puse în scenă, făcând paralela între viața lor cotidiană și viața spirituală. Nu putem uita de diversele activități, jocuri și mai ales bansuri, ce au reușit să întrețină entuziasmul în rândul copiilor, să le inducă spiritul de echipă și să păstreze o continuitate a bucuriei din aceste zile. Ziua se încheia cu participarea tuturor la sfânta Liturghie și ascultarea învățăturilor de la predică.

A doua zi a venit cu o noutate. Un clasament provizoriu al echipelor. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că, deși clasamentul nu era foarte apropiat, copiii nu s-au descurajat, ci din contra, acesta a fost un impuls pentru ei. Toți își propuseseră, ca începând cu ziua a treia să demonstreze cât sunt de buni și ce pot reuși în echipă. Acesta a fost momentul când ei s-au împrietenit mai mult, atât între ei cât și cu cei mai mari ai echipei, neexcluzând pe nimeni și astfel reușind să-și ridice moralul. Fiind vorba de atașarea copiilor față de cei mai mari, trebuie să menționez ce a spus un copil de 5 ani, într-una din seri când mama lui a venit să îl ia. Arătând cu degetul către unul din seminariști, a spus: "Mami, îl putem lua și pe el cu noi acasă?" Știm că de multe ori cuvintele unui copil inocent ne fac să spunem că e ceva mai profund, așa a fost și de data aceasta, chiar dacă ne-a și amuzat în același timp.

Cu precădere, cea mai palpitantă, energică și voioasă zi a fost cea declarată "căutării comorii". Copiii plini de entuziasm și hotărâre, deopotrivă cu animatorii lor, au plecat în căutarea vestitei comori. Deși căldura soarelui era pătrunzătoare, copiii nu s-au dat bătuți și după multe ore de căutări, în care au întâmpinat diverse probe și chiar țepe, un membru al echipei "Păstorașii" a găsit biletul galben mult râvnit.

În ultima zi, după Liturghia solemnă a duminicii, copiii au avut ocazia să își etaleze talentul și să le arate tuturor, laolaltă, părinți, bunici, frați, cunoscuți, ce au făcut ei în zilele acelea și mai ales ce au realizat împreună cu ceilalți. Fiecare echipă a avut sarcina ca pană în ultima zi să realizeze cate o scurtă scenetă cu bază evanghelica. Așa că, după sfânta Liturghie, fiecare echipă ne-am prezentat steagul, imnul și sceneta pregătită. În afară de răsplata dată de aplauzele tuturor, animatorii și copiii au primit dulciuri de la părintele paroh și diferite lucruri de la Congregația "Don Orione", care să le amintească de momentele petrecute în campus.

Cu adevărat zile binecuvântate. Zile ce ne-au dăruit bucuria de a ne distra împreună, dar și ocazia de a ne apropia mai mult de Dumnezeu și de a înțelege că orice ai face, oriunde ai merge, mereu este Cineva cu tine care te ocrotește. Nu ne rămâne decât să mulțumim Domnului pentru aceste zile frumoase, pline de har, bucurie, prietenie și iubire, părintelui paroh Adrian Iștoc, care a făcut ca aceste zile să fie de neuitat, dar mai ales oaspeților noștri, pe care îi așteptăm cu mult drag și în anii ce urmează.

Iată câteva impresii:

"Petru mine, Vara Împreună a fost o experiență minunată. A fost o perioadă scurtă în care prioritățile mi s-au schimbat,în care am reușit să văd, măcar pentru scurt timp, ce înseamnă să ai grijă de o altă persoană, care nu se poate apăra singură. În aceste zile, am putut să percep viața și prin ochii celor mici și am înțeles că, mai ales când e vorba de copii, educația este mai eficientă dacă este susținută de distracție. Această activitate a fost minunată din toate punctele de vedere. Nu regret nici o clipă participarea și abia aștept să mă alătur grupului de animatori de anul viitor!" (Larisa Petrila, 16 ani)

"Toate momentele petrecute aici au fost minunate și aș fi vrut să nu se termine niciodată!" (Denisa, 6 ani)

"Mi-a plăcut foarte mult Vara Împreună. M-am împrietenit cu seminariștii și cu alți copii cu care nu vorbeam înainte, m-am jucat cu ei, am cântat, am dansat... A fost foarte frumos! Abia aștept campusul de anul viitor!" (Vlad, 11 ani)

"A fost extraordinar. Mi-a plăcut că am învățat bansuri, ne-am învins fricile și am fost cu toții uniți" (Andrei, 9 ani)

Lidia-Mădălina Chicet


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat