Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Horlești: Administrarea Mirului

Se spune că așa cum ești când ești tânăr, la fel vei fi și ca adult. Noi, credincioșii din Horlești, sperăm ca cei 61 de tineri din parohia noastră, inclusiv de la filiala din Slobozia ("Regina Sfântului Rozariu"), care duminică, 14 iulie 2013, au primit sacramentul Confirmațiunii, să fie cel puțin la fel de ancorați în harul lui Dumnezeu ca și în ziua când l-au primit cu inimile deschise pe Duhul Sfânt, cu toate darurile sale.

L-am întâmpinat cu bucurie pe Preasfințitul Petru Gherghel la intrarea în curtea bisericii "Trupul și Sângele Domnului", moment în care părintele paroh Daniel Bișoc, în numele întregii comunități i-a urat: "Bun venit acasă, la Horlești!", dorindu-ne să se simtă ca acasă alături de noi, moment după care ne-am îndreptat, uniți în cântare, către biserică.

A urmat sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel înconjurat de preoții concelebranți, iar pe parcursul sfintei Liturghii "candidații" la sacramentul Mirului l-au invocat pe Duhul Sfânt, fiind convinși de faptul că vor mai urca o treaptă pe drumul către maturitatea creștină, treaptă la care au zidit, puțin câte puțin, la fiecare întâlnire de pregătire pentru acest moment pe care au avut-o sub îndrumarea părintelui paroh Daniel Bișoc, a părintelui vicar Romică Sociu și a tinerilor cateheți. După ce au cântat din toată inima "Vino, Duhule Sfinte!" ca să reverse asupra lor darurile sale, și după ce și-au reînnoit promisiunile de la botez, au răspuns siguri pe ei la întrebările adresate de Preasfințitul Petru Gherghel din timpul momentului său de învățătură, și apoi s-au aliniat, așteptând să fie unși cu sfântul Mir.

"Eu sunt vița - ne-a spus Isus - voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în mine aduce mult rod" (In 15,1.11) Fiecare dintre noi suntem mlădițe, dar mai cu seamă, fiecare dintre cei 61 de tineri care au acum știința și puterea de a crește în viața creștină, care s-au angajat să devină ucenici ai lui Isus Cristos și martori ai săi în lume. La sfârșitul Liturghiei, tinerii, care acum au înțeles și faptul că Dumnezeu ne-a creat pentru fericire - dar nu pentru cea pământească ce are menirea de a se sfârși, ci pentru a ne face părtași la însăși fericirea sa divină, veșnică - au mulțumit Preasfințitului Petru Gherghel că a binevoit să vină la ei, să-și impună mâinile asupra lor și să le administreze sacramentul mirului.

Chiar dacă tinerii ce au primit sacramentul Mirului au fost în centrul acestei sărbători, bucuria a fost a întregii comunități care i-a însoțit prin cânt și rugăciune, fiind convinși de faptul că ei reprezintă viitorul localității noastre și a Bisericii. Sperăm să rămână statornici în credință, iar acum, că au înțelepciunea, înțelegerea, știința, sfatul, tăria, evlavia și frica de Dumnezeu necesare unei vieți creștine solide, le dorim să acorde o importanță mai mare virtuților teologale (credința, speranța și iubirea), să știe să-și îngrijească simțurile pentru ca răul să nu pătrundă în ei, să încerce să gândească și să cunoască numai binele și să știe să-și domine pasiunile, astfel încât să-și facă voința liberă să aleagă și să iubească doar binele.

Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit această ocazie de a ne apropia mai mult de el, sperând, odată cu cei miruiți, să fim mai aproape de calea sfințeniei, cale ce duce la unirea cu el.

Andreea-Mihaela Balașca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 iulie: Horlești: Administrarea Mirului


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat