Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfânta Tereza": Campusuri pentru copii și adolescenți

Parohia "Sfânta Tereza" din Iași a organizat trei campusuri în lunile iunie și iulie: tema "Marcellino, o minune de băiețel" a fost compună atât pentru GREF-ul organizat în perioada 24-28 iunie 2013, la Pralea, cât și pentru campusul desfășurat în perioada 1-7 iulie, în jurul bisericii parohiale din Iași, iar pentru adolescenți a fost organizat campusul "Dominic Savio, un adolescent al tuturor timpurilor", la Poiana Micului, în perioada 10-12 iulie 2013.

*

Campus și GREF: "Marcellino, o minune de băiețel"

"Marcellino, o minune de băiețel", aceasta a fost tema celor două săptămâni, 24 iunie - 7 iunie, în care s-au desfășurat campusul și GREF-ul pentru copiii din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași.

În perioada 24-28 iunie, 57 de copii, între clasa a III-a și clasa a VIII-a, însoțiți de părintele Marcelin Blaj, vicar în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, de două surori, din cadrul Congregației Maria Bambina, care lucrează în parohia noastră, și de opt animatori, au participat la Campusul pentru copii "Marcellino, o minune de baiețel", organizat la Pralea, în județul Bacău.

În tot acest timp, cu toții am format o familie, "întemeiată" de părintele Marcelin, de surori, dar mai ales întemeiată de Dumnezeu, pe care l-am simțit cu adevărat ca pe un tată care se îngrijește de copiii săi în orice clipă.

Cele cinci zile au cuprins diverse momente, precum: dimineața ne-am dezmorțit puțin cu un moment de înviorare pentru trup, cu câteva bansuri, dar și pentru suflet cu rugăciunea de dimineață și sfânta Liturghie. Mereu după micul dejun s-a desfășurat un moment de formare, ce cuprindea un fragment din viața micuțului Marcellino, care a fost cu adevărat o minune de băiețel.

Fiind împărțiți în patru grupe, am reușit să ne cunoaștem mai bine și să înțelegem mai bine tema campusului, adică viața lui Marcellino.

Momentele recreative au fost din belșug în program, întrucât energia copiilor trebuia concentrată și consumată într-un mod educativ.

Seara am avut ocazia ca toți să discutăm despre roadele implicării fiecăruia, copii și animatori, și să premiem pe copiii care s-au afirmat pozitiv la activități. Acest lucru s-a repetat, copiii fiind din ce în ce mai entuziasmați și mai hotărâți că pot urma exemplul micuțului Marcellino, asemănându-se din ce în ce mai mult cu el.

Miercuri, 26 iunie, am avut bucuria de a-l avea și pe părintele paroh Petru Sescu în mijlocul nostru, care mereu susține activitățile parohiale și ne dă curaj să ne bucurăm de darurile lui Dumnezeu. Ne-a transmis ca atunci când ne vom întoarce acasă să arătăm părinților noștri că admirând exemplul lui Marcellino, o minune de băiețel, să devenim cu toții niște minuni și toți să poată spune despre noi: iată o minune de băiețel și o minune de fetiță!

Animatorii s-au dedicat întrutotul activităților și s-au bucurat împreună cu copiii de darurile primite în tot acest campus și de roadele muncii lor.

Întorcându-ne acasă, cu toții ne-am luat angajamentul să trăim asemenea lui Marcellino, care l-a cunoscut pe Isus, căruia i-a potolit foamea și setea, propunându-ne să-l hrănim și noi pe Isus în frații noștri.

Acest lucru s-a concretizat în cea de-a doua săptămână a activităților noastre de vară în cadrul GREF-ului, care s-a desfășurat în perioada 1-7 iulie, în parohia noastră, "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, la care au participat și copii începând de la vârsta de trei ani.

Săptămâna în care a avut loc GREF-ul în parohia noastră a trecut foarte repede, dar în sufletele noastre au rămas multe lucruri înălțătoare și multe învățături și amintiri.

Și de data aceasta am fost împărțiți în patru grupe, ținând cont de vârsta fiecăruia. Programul a început în fiecare zi la ora 9.00 și s-a terminat la ora 14:00. Bansurile au dat startul activităților. Apoi, urma rugăciunea condusă de părintele paroh Petru Sescu, care ulterior, în cadrul momentului de formare, dezvolta cu aplicații practice tema, care a fost aceeași: "Marcellino, o minune de băiețel".

Înainte de a începe activitățile recreative repetam imnul: "Marcellino e o minune!", pe care l-a compus un grup de copii ajutați de animatorii lor la campusul de la Pralea

Momentele recreative i-au distrat foarte mult pe copii pe copii, iar la sfârșitul programului fiecare grupa a prezentat o scurtă surpriză, alcătuită din scurte momente educative.

În toate aceste zile am avut ocazia să construim noi prietenii, dar mai ales să întemeiem o familie.

Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne copleșește mereu cu iubirea sa. Mulțumim binefăcătorilor care ne-au sprijinit în aceste activități, căci datorită lor au participat mulți copii care vor continua drumul început alături de Marcellino! Mulțumim preoților din parohie care au făcut posibile aceste activități, surorilor din cadrul Congregației Maria Bambina, care lucrează în parohia noastră, care și-au dat disponibilitatea și ne-au încurajat mereu și animatorilor care s-au implicat trup și suflet în desfășurarea acestor două săptămâni de activități pentru copii!

Îi datorăm totul lui Dumnezeu pentru că ne-a vegheat mereu și ne-a dăruit copii minunați care pășesc cu bucurie pe drumul credinței!

Ecaterina Constantin și Alexandra Jelea

* * *

Campusul adolescenților

Un grup de 11 adolescenți din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a participat la campusul organizat la Poiana Micului, județul Suceava, în perioada 10-12 iulie 2013, care a avut tema: "Dominic Savio, un adolescent al tuturor timpurilor". Acest grup a fost însoțit de pr. Marcelin Blaj și de un binefăcător, Gabriel Cucuteanu.

Această activitate a fost organizată în urma participării constante a grupului de adolescenți din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași la catehezele pregătite de către părintele Marcelin Blaj și ce s-au desfășurat săptămânal, timp de aproximativ un an la subsolul bisericii parohiale. Aceste cateheze au avut ca scop cunoașterea de sine, cunoașterea celorlalți și cunoașterea lui Dumnezeu. Iar campusul a avut menirea de a încununa experiențele pe care le-am avut în cadrul catehezelor.

Prima zi a campusului a început cu instalarea noastră la locul de cazare și a continuat cu sfânta Liturghie, moment în care i-am putut adresa lui Dumnezeu toate rugăciunile noastre de mulțumire, dar și de cerere.

Următoarele zile le-am petrecut în spiritul unei familii, conștienți de prezența continuă a lui Dumnezeu în mijlocul nostru și motivați de exemplul lui Dominic Savio, un adolescent al tuturor timpurilor.

Unul dintre momentele frumoase și speciale din acest campus s-a petrecut în cea de-a doua seară alături de un alt grup de adolescenți din Poiana Micului, timp în care ne-am împărtășit bucuria și entuziasmul vârstei noastre prin cântec și dans.

Am avut ocazia să vizităm Mănăstirea Voroneț și sanctuarul marian de la Cacica, locuri în care l-am întâlnit pe Dumnezeu la el acasă și unde am putut să-i spunem toate secretele noastre.

De pe aceste meleaguri bucovinene am avut posibilitatea să ne procurăm și suveniruri pentru cei dragi de acasă.

Ne-am întors acasă cu recunoștință în suflet pentru toate darurile pe care ni le-a oferit Dumnezeu prin binefăcătorii noștri, preoți și persoane care s-au implicat în munca de formare și de creștere umană și spirituală a noastră.

Lorena Vînache

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

24-28 iunie: Pralea: Campus pentru copii din Parohia Iași "Sfânta Tereza"

1-7 iulie: Iași "Sfânta Tereza": Campus GREF

10-12 iulie: Poiana Micului: Campus pentru adolescenți din Parohia Iași "Sfânta Tereza"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat