Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tineri din Dieceza de Iași la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro

În Duminica Floriilor de anul acesta, când se celebrează și Ziua Mondială a Tineretului, papa Francisc s-a adresat astfel tinerilor și lumii întregi: "Dragi prieteni, și eu pornesc la drum împreună cu voi, de astăzi, pe urmele fericitului Ioan Paul al II-lea și ale lui Benedict al XVI-lea. De acum suntem aproape de etapa următoare a acestui mare pelerinaj al crucii. Privesc cu bucurie la luna iulie, la Rio de Janeiro! Vă dau întâlnire în acel mare oraș din Brazilia! Pregătiți-vă bine, mai ales din punct de vedere spiritual în comunitățile voastre, pentru ca întâlnirea aceea să fie un semn de credință pentru întreaga lume. Tinerii trebuie să spună lumii: este bine a-l urma pe Isus; este bine a merge cu Isus; este bun mesajul lui Isus; este bine a ieși din noi înșine, la periferiile lumii și ale existenței pentru a-l duce pe Isus!"

Mulți tineri din lumea întreagă se pregătesc pentru a lua parte la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio, în perioada 23-29 iulie 2013. Tema călăuzitoare va fi: "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile" (cf. Mt 28,19). La picioarele maiestoasei statui a lui Cristos Mântuitorul și străjuiți de întinsele litoraluri ale Oceanului Pacific tinerii vor participa la o adevărată sărbătoarea a credinței în spirit brazilian, însă cu o deschidere mondială. Prezența papei Francisc va da consistență și culoare acestei întâlniri în care, fără îndoială, Sfântul Părinte nu va ezita să le propună tinerilor, cu insistență, să fie misionari în lumea de azi.

Celebrările, specifice Zilei Mondiale a Tineretului, vor reuni milioane de tineri: Liturghia de deschidere, ceremonia solemnă de primire a papei Francisc, Calea sfintei cruci, seara de priveghere și înnoptarea sub cerul liber, Liturghia de încheiere. Pe parcursul tuturor acestor zile se va da o importanță deosebită celebrării sacramentului spovezii și adorației euharistice. Episcopii vor susține cateheze în peste 300 de locuri, în 20 de limbi, cu grupuri mai mari sau mai mici de tineri. Cele trei cateheze prevăzute în zilele de 24, 25 și 26 iulie vor fi urmate de sfinte Liturghii tot în limbile participanților. Un târg vocațional va oferi tinerilor ocazia să mediteze asupra propriei vocații și a implicării în Biserică și în societate. Festivalul Tineretului se va desfășura în diferite zone ale orașului Rio de Janeiro în perioada 22-26 iulie, în timpul după-amiezelor. Festivalul tineretului va conține expoziții, concerte, recitaluri, filme, muzică, dans, teatru, momente de rugăciune și adorație euharistică.

La Ziua Mondială a Tineretului de la Rio vor participa din România aproximativ 40 de tineri, însoțiți de PS Virgil Bercea și de PS Florentin Crihălmeanu. Dieceza de Iași va fi reprezentată de opt participanți, care înainte de a porni în pelerinaj au primit binecuvântarea PS Petru Gherghel. Va fi prezent și un grup de tineri din Republica Moldova împreună cu PS Anton Coșa. Grupul din România va participa și la Săptămâna misionară, în perioada 16-20 iulie, în Dieceza de Niterói, unde se vor desfășura diferite inițiative dedicate culturii, spiritualității, solidarității și familiei.

Ziua Mondială a Tineretului de la Rio nu este destinată doar celor care vor fi prezenți în minunatul oraș brazilian, ci tinerilor din lumea întreagă. Ei sunt invitați să urmărească acest eveniment prin mijloacele de comunicare și astfel să hrănească credința lor pentru a fi misionari în orice loc se găsesc. Îndemnăm pe tinerii din dieceza noastră să urmărească evenimentul pe situl oficial www.rio2013.com și pe pagina oficială de facebook, precum și pe situl oficial în limba română www.zmtromania.ro și pagina oficială de facebook în limba română.

Tinerii din Dieceza de Iași care vor fi prezenți la Rio îi vor purta în inimă pe toți tinerii care nu au putut fi prezenți și se vor ruga pentru ei.

Pr. Felix Roca

* * *

Decret al Penitențiariei Apostolice cu care sunt acordate indulgențe speciale cu ocazia celei de-a XXVIII-a Zi Mondiale a Tineretului


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat